Pappardelle alla puttanesca

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

3

124 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

22 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

53 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

300 gramów

9 sztuk

2 sztuki

1 łyżka

1 szklanka

1 szklanka

4 sztuki

1 łyżka

2 łyżki

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ugotuj makaron na sposób al dente w dużej ilości wody.

Pappardelle alla puttanesca - Krok 1

Krok 2

Rozdrobnij czosnek i podsmaż go na oliwie przez 1 minutę. Pomidory pokrój w kostkę i dodaj do czosnku wraz z anchois, kaparami oraz oliwkami, po czym chwilę razem podsmaż.

Pappardelle alla puttanesca - Krok 2

Krok 3

Przygotuj Fix Spaghetti Napoli Knorr według przepisu na opakowaniu, zalej nim całość i gotuj jeszcze parę minut.

Pappardelle alla puttanesca - Krok 3

Krok 4

Dodaj posiekaną bazylię, natkę pietruszki i makaron, następnie dokładnie wymieszaj i podawaj na dużych talerzach.

Pappardelle alla puttanesca - Krok 4
2

Opinie o przepisie

  • Karol Celebi

    Karol Celebi

    Mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pappardelle alla puttanesca - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pappardelle alla puttanesca - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pappardelle alla puttanesca - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pappardelle alla puttanesca - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pappardelle alla puttanesca - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pappardelle alla puttanesca - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pappardelle alla puttanesca - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pappardelle alla puttanescaPappardelle alla puttanesca

Pappardelle à la puttanesca to propozycja dla osób lubiących kuchnię włoską, która słynie z wyrazistych połączeń smaków oraz aromatycznych ziół i przypraw. To danie sprawdzi się jako szybki obiad lub kolacja – przygotujesz je w bardzo prosty sposób. Wystarczy, że zasugerujesz się tym przepisem. Na początek pappardelle, czyli makaron o kształcie szerokich wstążek, ugotuj al dente według instrukcji na opakowaniu. Do sosu puttanesca pasować będzie też nieco cieńszy tagliatelle. Rozdrobniony czosnek usmaż na oliwie, a potem wsyp pokrojone pomidory, wyraziste anchois, kapary i oliwki (sprawdzą się zielone i czarne). Wszystko razem podsmażaj przez chwilę, na końcu wlewając sos napoli o pomidorowym smaku. Pomieszaj go z makaronem – dla uzyskania bardziej intensywnego wyrazu dodaj również posiekaną bazylię i natkę pietruszki. Gotowe danie serwuj jeszcze ciepłe, oprószone świeżym tymiankiem. Mamy nadzieję, że gotowanie z naszymi przepisami będzie dla Ciebie prawdziwą przyjemnością. Życzymy smacznego!