Pappardelle alla puttanesca przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pappardelle alla puttanesca

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

4

heart
133 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

29 osób wydrukowało

Pobierz pdf

71 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

9 sztuk

1 opakowanie

2 sztuki

1 łyżka

1 szklanka

1 szklanka

4 sztuki

1 łyżka

2 łyżki

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ugotuj makaron na sposób al dente w dużej ilości wody.

Pappardelle alla puttanesca - Krok 1

Krok 2

Rozdrobnij czosnek i podsmaż go na oliwie przez 1 minutę. Pomidory pokrój w kostkę i dodaj do czosnku wraz z anchois, kaparami oraz oliwkami, po czym chwilę razem podsmaż.

Pappardelle alla puttanesca - Krok 2

Krok 3

Przygotuj Fix Spaghetti Napoli Knorr według przepisu na opakowaniu, zalej nim całość i gotuj jeszcze parę minut.

Pappardelle alla puttanesca - Krok 3

Krok 4

Dodaj posiekaną bazylię, natkę pietruszki i makaron, następnie dokładnie wymieszaj i podawaj na dużych talerzach.

Pappardelle alla puttanesca - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

2

Opinie o przepisie

  • Karol Celebi

    Karol Celebi , 27.04.2015

    Mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pappardelle alla puttanesca - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pappardelle alla puttanesca - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pappardelle alla puttanesca - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pappardelle alla puttanesca - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pappardelle alla puttanesca - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pappardelle alla puttanesca - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pappardelle alla puttanesca - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pappardelle alla puttanesca - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pappardelle alla puttanescaPappardelle alla puttanesca

Pappardelle à la puttanesca to propozycja dla osób lubiących kuchnię włoską, która słynie z wyrazistych połączeń smaków oraz aromatycznych ziół i przypraw. To danie sprawdzi się jako szybki obiad lub kolacja – przygotujesz je w bardzo prosty sposób. Wystarczy, że zasugerujesz się tym przepisem. Na początek pappardelle, czyli makaron o kształcie szerokich wstążek, ugotuj al dente według instrukcji na opakowaniu. Do sosu puttanesca pasować będzie też nieco cieńszy tagliatelle. Rozdrobniony czosnek usmaż na oliwie, a potem wsyp pokrojone pomidory, wyraziste anchois, kapary i oliwki (sprawdzą się zielone i czarne). Wszystko razem podsmażaj przez chwilę, na końcu wlewając sos napoli o pomidorowym smaku. Pomieszaj go z makaronem – dla uzyskania bardziej intensywnego wyrazu dodaj również posiekaną bazylię i natkę pietruszki. Gotowe danie serwuj jeszcze ciepłe, oprószone świeżym tymiankiem. Mamy nadzieję, że gotowanie z naszymi przepisami będzie dla Ciebie prawdziwą przyjemnością. Życzymy smacznego!