Zapiekanka z brokułami i kurczakiem

oraz mozzarellą

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

46

1462 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1102 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

1099 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

0.5 sztuki

1 sztuka

250 mililitrów

125 gramów

2 łyżki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pierś umyj i osusz a następnie posmaruj oliwą i posyp przyprawą Knorr. Pierś usmaż na grillu a następnie pokrój w cienkie paski.

Zapiekanka z brokułami i kurczakiem - Krok 1

Krok 2

Brokuły pokrój na małe różyczki i sparz krótko we wrzącej wodzie, następnie odcedź.

Zapiekanka z brokułami i kurczakiem - Krok 2

Krok 3

Ugotowane brokuły przełóż do miski i wymieszaj z kawałkami kurczaka.

Zapiekanka z brokułami i kurczakiem - Krok 3

Krok 4

Stwórz kremowy sos mieszając zawartość opakowania Knorr w rondelku ze śmietaną, a następnie zagotuj. Gotowy, aromatyczny sos wymieszaj w misce z brokułami i kurczakiem. Dodaj jajko i ponownie wymieszaj.

Zapiekanka z brokułami i kurczakiem - Krok 4

Krok 5

Wszystko razem przełóż do naczynia żaroodpornego a wierzch zapiekanki posyp pokrojonym w kostkę serem. Naczynie przykryj folią aluminiową, wstaw do nagrzanego piekarnika i zapiekaj w temperaturze 200*C przez 15 minut. Zapiekankę podawaj na ciepło.

Zapiekanka z brokułami i kurczakiem - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Z dowolnych warzyw przygotuj dekorację, która spodoba się dzieciom.

5

Opinie o przepisie

  • Maciej Krzemiński

    Maciej Krzemiński

    jak to zrobić ?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Karolina Gralak-Żardecka

    Karolina Gralak-Żardecka

    pycha ☺

    Odpowiedz Odpowiedz
  • dominika skwara

    dominika skwara

    Pychota polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jarosław Jata

    Jarosław Jata

    Trzeba zrobić i posmarować

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Klaudia Jamrozy

    Klaudia Jamrozy

    Pycha! My już dziś :)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka z brokułami i kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka z brokułami i kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka z brokułami i kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka z brokułami i kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka z brokułami i kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka z brokułami i kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka z brokułami i kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Naturalnie Smaczne Do kurczaka w sosie śmietanowo-ziołowym Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Naturalnie Smaczne Do kurczaka w sosie śmietanowo-ziołowym Knorr

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zapiekanka z brokułami i kurczakiemZapiekanka z brokułami i kurczakiem

Koniecznie zapisz przepis na tę zapiekankę, jeżeli poszukujesz inspiracji na szybkie i nieskomplikowane danie obiadowe. Składa się ono z samych pysznych składników, które doskonale się ze sobą komponują: soczystych kawałków kurczaka, delikatnego brokułu i kremowej mozzarelli. Zanim zaczniesz grillować filet z piersi kurczaka, natrzyj go oliwą z oliwek i przyprawą do drobiu. Usmażone na patelni grillowej mięso przestudź i pokrój na cienkie paski. Brokuł podziel na niewielkie różyczki i zblanszuj, zanurzając na chwilę we wrzącej wodzie. Smak tej potrawy świetnie uzupełni gęsty, kremowy sos, który przygotujesz z kwaśnej śmietany wymieszanej z błyskawicznym sosem serowym w proszku. Kurczak i brokuły umieść w osobnym naczyniu, zalej śmietanowym sosem i dokładnie wymieszaj. Następnie połącz całość z jajkiem. Składniki przełóż do naczynia żaroodpornego, a na wierzchu zapiekanki rozsyp kawałki mozzarelli. Naczynie przykryj folią aluminiową, aby wierzch potrawy nie wysechł podczas pieczenia. Gotowe danie serwuj na ciepło.