Zapiekanka z brokułami i kurczakiem
oraz mozzarellą
łatwe
1310 osób zapisało

Składniki
0.5 sztuki
1 opakowanie
0.5 łyżeczki
1 sztuka
250 mililitrów
125 gramów
2 łyżki
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pierś umyj i osusz a następnie posmaruj oliwą i posyp przyprawą Knorr. Pierś usmaż na grillu a następnie pokrój w cienkie paski.
Krok 2
Brokuły pokrój na małe różyczki i sparz krótko we wrzącej wodzie, następnie odcedź.
Krok 3
Ugotowane brokuły przełóż do miski i wymieszaj z kawałkami kurczaka.
Krok 4
Stwórz kremowy sos mieszając zawartość opakowania Knorr w rondelku ze śmietaną, a następnie zagotuj. Gotowy, aromatyczny sos wymieszaj w misce z brokułami i kurczakiem. Dodaj jajko i ponownie wymieszaj.
Krok 5
Wszystko razem przełóż do naczynia żaroodpornego a wierzch zapiekanki posyp pokrojonym w kostkę serem. Naczynie przykryj folią aluminiową, wstaw do nagrzanego piekarnika i zapiekaj w temperaturze 200*C przez 15 minut. Zapiekankę podawaj na ciepło.
Dobra rada:
Z dowolnych warzyw przygotuj dekorację, która spodoba się dzieciom.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Naturalnie Smaczne Do kurczaka w sosie śmietanowo-ziołowym Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuWiosna i lato to świetny czas na urządzenie grilla. Soczyste żeberka, wyrazista karkówka, ryba z chrupiącą skórką czy podpieczone warzywa i owoce – ich cechą wspólną jest intensywny aromat oraz smak.
Co na grilla? Oto kilka porad.
Mówi się, że jedna jaskółka wiosny nie czyni, ale gdy w ogrodach pojawia się smukły rabarbar, można mieć pewność, że zima odeszła na dobre. Oficjalnie uważany jest za warzywo, lecz doskonale sprawdza się w owocowych kompotach w połączeniu z truskawkami i licznych deserach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zapiekanka z brokułami i kurczakiem
Koniecznie zapisz przepis na tę zapiekankę, jeżeli poszukujesz inspiracji na szybkie i nieskomplikowane danie obiadowe. Składa się ono z samych pysznych składników, które doskonale się ze sobą komponują: soczystych kawałków kurczaka, delikatnego brokułu i kremowej mozzarelli. Zanim zaczniesz grillować filet z piersi kurczaka, natrzyj go oliwą z oliwek i przyprawą do drobiu. Usmażone na patelni grillowej mięso przestudź i pokrój na cienkie paski. Brokuł podziel na niewielkie różyczki i zblanszuj, zanurzając na chwilę we wrzącej wodzie. Smak tej potrawy świetnie uzupełni gęsty, kremowy sos, który przygotujesz z kwaśnej śmietany wymieszanej z błyskawicznym sosem serowym w proszku. Kurczak i brokuły umieść w osobnym naczyniu, zalej śmietanowym sosem i dokładnie wymieszaj. Następnie połącz całość z jajkiem. Składniki przełóż do naczynia żaroodpornego, a na wierzchu zapiekanki rozsyp kawałki mozzarelli. Naczynie przykryj folią aluminiową, aby wierzch potrawy nie wysechł podczas pieczenia. Gotowe danie serwuj na ciepło.