Zapiekanka z brokułami i kurczakiem – z mozzarellą | Przepisy.pl pixel

Zapiekanka z brokułami i kurczakiem

oraz mozzarellą

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

74

heart
1557 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1287 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1449 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

0.5 sztuki

1 opakowanie

0.5 łyżeczki

1 sztuka

250 mililitrów

125 gramów

2 łyżki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pierś umyj i osusz a następnie posmaruj oliwą i posyp przyprawą Knorr. Pierś usmaż na grillu a następnie pokrój w cienkie paski.

Zapiekanka z brokułami i kurczakiem - Krok 1

Krok 2

Brokuły pokrój na małe różyczki i sparz krótko we wrzącej wodzie, następnie odcedź.

Zapiekanka z brokułami i kurczakiem - Krok 2

Krok 3

Ugotowane brokuły przełóż do miski i wymieszaj z kawałkami kurczaka.

Zapiekanka z brokułami i kurczakiem - Krok 3

Krok 4

Stwórz kremowy sos mieszając zawartość opakowania Knorr w rondelku ze śmietaną, a następnie zagotuj. Gotowy, aromatyczny sos wymieszaj w misce z brokułami i kurczakiem. Dodaj jajko i ponownie wymieszaj.

Zapiekanka z brokułami i kurczakiem - Krok 4

Krok 5

Wszystko razem przełóż do naczynia żaroodpornego a wierzch zapiekanki posyp pokrojonym w kostkę serem. Naczynie przykryj folią aluminiową, wstaw do nagrzanego piekarnika i zapiekaj w temperaturze 200*C przez 15 minut. Zapiekankę podawaj na ciepło.

Zapiekanka z brokułami i kurczakiem - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Z dowolnych warzyw przygotuj dekorację, która spodoba się dzieciom.

7

Opinie o przepisie

  • Elzbieta

    Elzbieta , 12.09.2020

    swiezy ser mozzarella czy zolty ?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Maciej Krzemiński

    Maciej Krzemiński , 12.01.2017

    jak to zrobić ?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Karolina Gralak-Żardecka

    Karolina Gralak-Żardecka , 09.06.2015

    pycha ☺

    Odpowiedz Odpowiedz
  • dominika skwara

    dominika skwara , 05.06.2015

    Pychota polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jarosław Jata

    Jarosław Jata , 01.06.2015

    Trzeba zrobić i posmarować

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Klaudia Jamrozy

    Klaudia Jamrozy , 10.05.2015

    Pycha! My już dziś :)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka z brokułami i kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka z brokułami i kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka z brokułami i kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka z brokułami i kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka z brokułami i kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka z brokułami i kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka z brokułami i kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekanka z brokułami i kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zapiekanka z brokułami i kurczakiemZapiekanka z brokułami i kurczakiem

Koniecznie zapisz przepis na tę zapiekankę, jeżeli poszukujesz inspiracji na szybkie i nieskomplikowane danie obiadowe. Składa się ono z samych pysznych składników, które doskonale się ze sobą komponują: soczystych kawałków kurczaka, delikatnego brokułu i kremowej mozzarelli. Zanim zaczniesz grillować filet z piersi kurczaka, natrzyj go oliwą z oliwek i przyprawą do drobiu. Usmażone na patelni grillowej mięso przestudź i pokrój na cienkie paski. Brokuł podziel na niewielkie różyczki i zblanszuj, zanurzając na chwilę we wrzącej wodzie. Smak tej potrawy świetnie uzupełni gęsty, kremowy sos, który przygotujesz z kwaśnej śmietany wymieszanej z błyskawicznym sosem serowym w proszku. Kurczak i brokuły umieść w osobnym naczyniu, zalej śmietanowym sosem i dokładnie wymieszaj. Następnie połącz całość z jajkiem. Składniki przełóż do naczynia żaroodpornego, a na wierzchu zapiekanki rozsyp kawałki mozzarelli. Naczynie przykryj folią aluminiową, aby wierzch potrawy nie wysechł podczas pieczenia. Gotowe danie serwuj na ciepło.