Quiche z zielonym groszkiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Quiche z zielonym groszkiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

8

heart
420 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

187 osób wydrukowało

Pobierz pdf

305 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

250 gramów

300 gramów

250 gramów

2 sztuki

100 mililitrów

3 sztuki

2 sztuki

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Posiekaj dymki, marchew pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej oliwę, smaż do miękkości dymki, dodaj groszek, smaż około 5 minut. Dopraw Przyprawą Uniwersalną Delikat Knorr i zostaw do ostudzenia.

Quiche z zielonym groszkiem - Krok 1

Krok 2

W misce ubij mleko z jajkami, dopraw Przyprawą Uniwersalną Delikat Knorr.

Quiche z zielonym groszkiem - Krok 2

Krok 3

Ciasto wyłóż do formy wysmarowanej oliwą, upiecz.

Quiche z zielonym groszkiem - Krok 3

Krok 4

Na podpieczone ciasto nałóż połowę masy groszkowej, posyp serem, nałóż resztę masy groszkowej.

Quiche z zielonym groszkiem - Krok 4

Krok 5

Zalej całość masa jajeczną.

Quiche z zielonym groszkiem - Krok 5

Krok 6

Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 40 minut. Podawaj schłodzone.

Quiche z zielonym groszkiem - Krok 6
1

Opinie o przepisie

  • Ryszard Bedra

    Ryszard Bedra , 06.07.2016

    Bardzo smaczne danie. proste w przygotowaniu. Ciasto kruche wytrawne przygotowałem sam. Nie miałem groszku mrożonego więc użyłem z puszki. Nie podsmażałem go tylko wymieszałem z podsmażoną marchewką i cebulką. Polecam danie. RysiekB

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Quiche z zielonym groszkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Quiche z zielonym groszkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Quiche z zielonym groszkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Quiche z zielonym groszkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Quiche z zielonym groszkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Quiche z zielonym groszkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Quiche z zielonym groszkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Quiche z zielonym groszkiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Panierowany ser camembert
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..

Czytaj więcej

Suszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Quiche z zielonym groszkiemQuiche z zielonym groszkiem

Połączenie zielonego groszku i marchewki kojarzy się zazwyczaj z popularnym warzywnym dodatkiem do obiadu. Tymczasem może stać się ono smaczną bazą do wyśmienitej potrawy z ciastem francuskim lub półkruchym. Quiche z zielonym groszkiem przygotujesz dość szybko, zwłaszcza jeśli skorzystasz z gotowego ciasta. Nadzienie do potrawy przyrządzisz, podsmażając cebulę dymkę, pokrojoną w kostkę marchewkę oraz mrożony groszek. Kiedy warzywa nabiorą miękkości, dopraw je. Dobrze będą smakować z rozmarynem, tymiankiem lub mieszanką ziół prowansalskich. Ostudzone wyłóż na podpieczony spód, posyp serem gorgonzola i zalej mleczno-jajeczną masą. Smak farszu będzie wyrazistszy, jeśli dodasz do niego przeciśnięty przez praskę czosnek oraz świeżo mielony pieprz. Upieczony quiche będzie pyszny na ciepło i na zimno. Serwuj go z dodatkiem kwaśnej śmietany lub sosem czosnkowym albo koperkowym. Tę smaczną przekąskę wykorzystasz jako kolację lub drugie śniadanie. Dołącz do niej też świeże warzywa i udekoruj bazylią. Lubisz wytrawne wypieki? Spróbuj dania proponowanego w tym przepisie.