Quiche z zielonym groszkiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Quiche z zielonym groszkiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

8

heart
420 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

187 osób wydrukowało

Pobierz pdf

302 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

250 gramów

300 gramów

250 gramów

2 sztuki

100 mililitrów

3 sztuki

2 sztuki

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Posiekaj dymki, marchew pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej oliwę, smaż do miękkości dymki, dodaj groszek, smaż około 5 minut. Dopraw Przyprawą Uniwersalną Delikat Knorr i zostaw do ostudzenia.

Quiche z zielonym groszkiem - Krok 1

Krok 2

W misce ubij mleko z jajkami, dopraw Przyprawą Uniwersalną Delikat Knorr.

Quiche z zielonym groszkiem - Krok 2

Krok 3

Ciasto wyłóż do formy wysmarowanej oliwą, upiecz.

Quiche z zielonym groszkiem - Krok 3

Krok 4

Na podpieczone ciasto nałóż połowę masy groszkowej, posyp serem, nałóż resztę masy groszkowej.

Quiche z zielonym groszkiem - Krok 4

Krok 5

Zalej całość masa jajeczną.

Quiche z zielonym groszkiem - Krok 5

Krok 6

Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 40 minut. Podawaj schłodzone.

Quiche z zielonym groszkiem - Krok 6
1

Opinie o przepisie

  • Ryszard Bedra

    Ryszard Bedra , 06.07.2016

    Bardzo smaczne danie. proste w przygotowaniu. Ciasto kruche wytrawne przygotowałem sam. Nie miałem groszku mrożonego więc użyłem z puszki. Nie podsmażałem go tylko wymieszałem z podsmażoną marchewką i cebulką. Polecam danie. RysiekB

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Quiche z zielonym groszkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Quiche z zielonym groszkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Quiche z zielonym groszkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Quiche z zielonym groszkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Quiche z zielonym groszkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Quiche z zielonym groszkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Quiche z zielonym groszkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Quiche z zielonym groszkiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Quiche z zielonym groszkiemQuiche z zielonym groszkiem

Połączenie zielonego groszku i marchewki kojarzy się zazwyczaj z popularnym warzywnym dodatkiem do obiadu. Tymczasem może stać się ono smaczną bazą do wyśmienitej potrawy z ciastem francuskim lub półkruchym. Quiche z zielonym groszkiem przygotujesz dość szybko, zwłaszcza jeśli skorzystasz z gotowego ciasta. Nadzienie do potrawy przyrządzisz, podsmażając cebulę dymkę, pokrojoną w kostkę marchewkę oraz mrożony groszek. Kiedy warzywa nabiorą miękkości, dopraw je. Dobrze będą smakować z rozmarynem, tymiankiem lub mieszanką ziół prowansalskich. Ostudzone wyłóż na podpieczony spód, posyp serem gorgonzola i zalej mleczno-jajeczną masą. Smak farszu będzie wyrazistszy, jeśli dodasz do niego przeciśnięty przez praskę czosnek oraz świeżo mielony pieprz. Upieczony quiche będzie pyszny na ciepło i na zimno. Serwuj go z dodatkiem kwaśnej śmietany lub sosem czosnkowym albo koperkowym. Tę smaczną przekąskę wykorzystasz jako kolację lub drugie śniadanie. Dołącz do niej też świeże warzywa i udekoruj bazylią. Lubisz wytrawne wypieki? Spróbuj dania proponowanego w tym przepisie.