Quiche z czarnymi oliwkami i szpinakiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Quiche z czarnymi oliwkami i szpinakiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

9

heart
229 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

89 osób wydrukowało

Pobierz pdf

135 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

750 gramów

2 sztuki

250 gramów

3 łyżki

3 sztuki

1 sztuka

60 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Posiekaj drobno czosnek, cebule pokrój w piórka. Rozgrzej na patelni oliwę, smaż czosnek i cebule około 5 minut.

Quiche z czarnymi oliwkami i szpinakiem - Krok 1

Krok 2

Posiekaj szpinak, jeżeli używasz świeżego. Dodaj szpinak do cebuli i smaż do 10 minut. Całość ostudź.

Quiche z czarnymi oliwkami i szpinakiem - Krok 2

Krok 3

Jajka ubij ze śmietaną.

Quiche z czarnymi oliwkami i szpinakiem - Krok 3

Krok 4

Dodaj ostudzony szpinak. Wszystko dopraw Przyprawą Uniwersalną Delikat Knorr. Podpiecz ciasto francuskie. Na upieczone wcześniej ciasto wyłóż nadzienie.

Quiche z czarnymi oliwkami i szpinakiem - Krok 4

Krok 5

Posyp oliwkami, piecz 30 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni.

Quiche z czarnymi oliwkami i szpinakiem - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Quiche z czarnymi oliwkami i szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Quiche z czarnymi oliwkami i szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Quiche z czarnymi oliwkami i szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Quiche z czarnymi oliwkami i szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Quiche z czarnymi oliwkami i szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Quiche z czarnymi oliwkami i szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Quiche z czarnymi oliwkami i szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Quiche z czarnymi oliwkami i szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Quiche z czarnymi oliwkami i szpinakiemQuiche z czarnymi oliwkami i szpinakiem

Szukasz inspiracji na przygotowanie pysznej przekąski, którą zabierzesz ze sobą np. do pracy? Sugerowany przepis na quiche z czarnymi oliwkami i szpinakiem z pewnością będzie dobrym rozwiązaniem. Danie przypadnie do gustu miłośnikom bezmięsnych potraw, ale również każdemu, kto lubi takie wyraziste połączenia. Przygotujesz je w zaledwie kilku krokach i uzyskasz smaczny efekt. Na początku przyrządź farsz: pokrój cebulę i czosnek, a następnie smaż je przez kilka minut na rozgrzanej patelni. Dodaj do tego szpinak (odpowiedni będzie zarówno świeży, jak i zamrożony), przypraw świeżo zmielonym pieprzem, czosnkiem granulowanym i majerankiem. Do mieszanki jajek i śmietany wrzuć usmażony szpinak, zmieszaj i dopraw przyprawą. Upiecz ciasto francuskie i wyłóż na nim nadzienie. Posyp ulubionymi składnikami: oliwkami, kaparami albo suszonymi pomidorami. Quiche piecz przez kilkadziesiąt minut w rozgrzanym piekarniku. Danie serwuj udekorowane listkami świeżej bazylii lub natką pietruszki. Życzymy smacznego!