Quiche z czarnymi oliwkami i szpinakiem
łatwe
138 osób zapisało

Składniki
300 gramów
750 gramów
2 sztuki
250 gramów
3 łyżki
3 sztuki
1 sztuka
60 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Posiekaj drobno czosnek, cebule pokrój w piórka. Rozgrzej na patelni oliwę, smaż czosnek i cebule około 5 minut.

Krok 2
Posiekaj szpinak, jeżeli używasz świeżego. Dodaj szpinak do cebuli i smaż do 10 minut. Całość ostudź.

Krok 3
Jajka ubij ze śmietaną.

Krok 4
Dodaj ostudzony szpinak. Wszystko dopraw Przyprawą Uniwersalną Delikat Knorr. Podpiecz ciasto francuskie. Na upieczone wcześniej ciasto wyłóż nadzienie.

Krok 5
Posyp oliwkami, piecz 30 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni.


Dobra rada:
Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Delikat przyprawa uniwersalna Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejRosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.
Czytaj więcejZobacz również
Polecane przepisy
Inne przepisy
Quiche z czarnymi oliwkami i szpinakiem
Szukasz inspiracji na przygotowanie pysznej przekąski, którą zabierzesz ze sobą np. do pracy? Sugerowany przepis na quiche z czarnymi oliwkami i szpinakiem z pewnością będzie dobrym rozwiązaniem. Danie przypadnie do gustu miłośnikom bezmięsnych potraw, ale również każdemu, kto lubi takie wyraziste połączenia. Przygotujesz je w zaledwie kilku krokach i uzyskasz smaczny efekt. Na początku przyrządź farsz: pokrój cebulę i czosnek, a następnie smaż je przez kilka minut na rozgrzanej patelni. Dodaj do tego szpinak (odpowiedni będzie zarówno świeży, jak i zamrożony), przypraw świeżo zmielonym pieprzem, czosnkiem granulowanym i majerankiem. Do mieszanki jajek i śmietany wrzuć usmażony szpinak, zmieszaj i dopraw przyprawą. Upiecz ciasto francuskie i wyłóż na nim nadzienie. Posyp ulubionymi składnikami: oliwkami, kaparami albo suszonymi pomidorami. Quiche piecz przez kilkadziesiąt minut w rozgrzanym piekarniku. Danie serwuj udekorowane listkami świeżej bazylii lub natką pietruszki. Życzymy smacznego!