Bruschetta

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

35

2872 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

962 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

1145 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

3 sztuki

6 łyżek

2 sztuki

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pokrój bagietkę na 12 kromek. Ułóż na blasze, posyp Przyprawą Uniwersalną Delikat Knorr.

Bruschetta - Krok 1

Krok 2

Każdą kromkę polej odrobiną oliwy. Piecz w piekarniku w temperaturze 200 stopni do momentu, aż będą złociste.

Bruschetta - Krok 2

Krok 3

Sparz pomidory, zdejmij z nich skórkę, wykrój środek i pokrój w drobną kostkę. Wymieszaj w miseczce z posiekanym czosnkiem, julienne z bazylii, dopraw solą, pieprzem i oliwą z oliwek.

Bruschetta - Krok 3

Krok 4

Nakładaj na grzanki po łyżce doprawionych pomidorów. Podawaj zaraz po przygotowaniu.

Bruschetta - Krok 4
4

Opinie o przepisie

  • Katarzyna  Ayuk

    Katarzyna Ayuk, 01.03.2020

    Pychota szybka potrawa na spotkanie z przyjaciółmi.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Andrzej  Czwarnóg

    Andrzej Czwarnóg , 30.05.2019

    ok!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Jadczak

    Anna Jadczak, 05.08.2016

    szału nie robi

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Daniel Kozyra

    Daniel Kozyra, 18.05.2015

    Przepycha danie

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Bruschetta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Bruschetta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Bruschetta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Bruschetta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Bruschetta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Bruschetta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Bruschetta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - BruschettaBruschetta

Przepis na bruschettę jest genialny w swojej prostocie. Zachwyci wszystkich niecierpliwych smakoszy – by przygotować tę słynną włoską przekąskę wystarczy zaledwie kwadrans. Bruschetta została wynaleziona przez włoskich rolników, prawdopodobnie plantatorów oliwek. To oni wpadli na to, by przypiec chleb na ogniu, polać go oliwą i posypać solą. Z czasem klasyczny przepis wzbogacony został dodatkami, a sama bruschetta zrobiła olśniewającą kulinarną karierę – nie tylko we Włoszech, ale również na całym świecie. Skropione oliwą podpieczone pieczywo wyśmienicie smakuje w towarzystwie pomidorów, czosnku i bazylii. Można serwować je także w wersji z szynką parmeńską, mozzarellą i rukolą lub z pokruszonym serem feta, oliwkami oraz pokrojonymi na ćwiartki pomidorkami koktajlowymi. Idealnie sprawdzi się nie tylko jako przekąska, ale również lekka kolacja lub śniadanie.