Składniki
1 sztuka
1 szczypta
3 sztuki
6 łyżek
2 sztuki
1 szczypta
1 szczypta
3 listków
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pokrój bagietkę na 12 kromek. Ułóż na blasze, posyp Przyprawą Uniwersalną Delikat Knorr.
Krok 2
Każdą kromkę polej odrobiną oliwy. Piecz w piekarniku w temperaturze 200 stopni do momentu, aż będą złociste.
Krok 3
Sparz pomidory, zdejmij z nich skórkę, wykrój środek i pokrój w drobną kostkę. Wymieszaj w miseczce z posiekanym czosnkiem, julienne z bazylii, dopraw solą, pieprzem i oliwą z oliwek.
Krok 4
Nakładaj na grzanki po łyżce doprawionych pomidorów. Podawaj zaraz po przygotowaniu.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Delikat przyprawa uniwersalna Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNa zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Bruschetta
Grzanki kojarzą się przede wszystkim z chrupiącym dodatkiem do kremowych zup albo sposobem na wykorzystanie czerstwego chleba. Studenckie menu tostami stoi! Czy można zatem potraktować grzanki jako patent na szykowną przekąskę? Jasne, że tak! Pod warunkiem, że zainspirujesz się przepisem na bruschettę prosto z Włoch. Miej pod ręką pomidory, czosnek i świeżą bazylię. Te powszechnie dostępne produkty pozwolą wyczarować bruschettę idealną.
Dla kogo? Przepis na bruschettę jest genialny w swojej prostocie. Zachwyci wszystkich niecierpliwych smakoszy – by przygotować tę słynną włoską przekąskę, wystarczy zaledwie kwadrans.
Na jaką okazję? Idealnie sprawdzi się nie tylko jako przystawka, ale również lekka kolacja lub śniadanie. Bruschetta z pomidorami to coś zupełnie innego niż zwykła kanapka z warzywami. Śmiało podasz ją gościom, gdy wpadną na przyjęcie w śródziemnomorskim stylu.
Czy wiesz, że? Bruschetta została wynaleziona przez włoskich rolników, prawdopodobnie plantatorów oliwek. To oni wpadli na to, by przypiec chleb na ogniu, polać go oliwą i posypać solą. Z czasem klasyczny przepis wzbogacony został dodatkami, a sama bruschetta zrobiła olśniewającą kulinarną karierę – nie tylko we Włoszech, ale również na całym świecie.
Dla urozmaicenia: Skropione oliwą podpieczone pieczywo do bruschetty wyśmienicie smakuje w towarzystwie pomidorów, czosnku i bazylii. Przepis na bruschettę warto modyfikować. Można serwować ją także w wersji z szynką parmeńską, mozzarellą i rukolą lub z pokruszonym serem feta, oliwkami oraz pokrojonymi na ćwiartki pomidorkami koktajlowymi.