
Składniki
6 sztuk
4 plastry
3 sztuki
0.5 pęczka
1 sztuka
10 sztuk
4 łyżki
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Jajka roztrzep razem z przyprawą Knorr.

Krok 2
Szynkę i czerwoną cebulę pokrój w drobną kostkę i podsmaż na patelni. Następnie zalej jajkami.

Krok 3
Pomidorki pokrój w plasterki i ułóż na masie jajecznej.

Krok 4
Oprósz frittatę startym parmezanem.

Krok 5
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 °C i zapiekaj przez kilka minut. Podawaj posypaną posiekaną natką pietruszki.


Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Przyprawa w Mini kostkach Smażona cebula Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Frittata z szynką
Danie jajeczne inaczej? To musi być frittata, która jest czymś zdecydowanie więcej niż tylko kolejną wersją jajecznicy lub omleta. Śmiało podasz ją w porze śniadania, ale serwowanie frittaty z patelni z szynką na obiad to równie trafiony pomysł. Masz ochotę na gorącą i kolorową kolację? Już wiesz, że warto w takim razie wybrać przepis na frittatę.
Dla kogo? Frittata z szynką i pomidorami to doskonała propozycja dla wszystkich fanów klasycznych jajecznych specjałów. Jej zrobienie zajmuje trochę więcej czasu, niż jest to w przypadku podstawowej jajecznicy, ale efekt robi dużo większe wrażenie. Najwyższa pora, żeby trochę porozpieszczać swoje kubki smakowe, wykorzystując przepis na frittatę.
Na jaką okazję? Chcesz, by weekendowe śniadanie było wyjątkowym posiłkiem w niespiesznej atmosferze? Podaj apetyczną frittatę z wędliną, pomidorkami koktajlowymi i parmezanem. Wreszcie nie musisz się spieszyć, więc uczcij to niebanalną potrawą.
Czy wiesz, że? Przepis na frittatę pochodzi z Włoch. Nazwa przysmaku związana jest ze słowem fritate, tłumaczonym jako smażyć. Należy jednak pamiętać, że ważnym elementem przygotowania frittaty z szynką jest umieszczenie go na kilka minut w piekarniku.
Dla urozmaicenia: Zastanawiasz się, czy włoską specjalność można przyrządzić wegetariańsko? Nie ma problemu! Frittata z cukinią smakuje wyśmienicie. Dorzuć do niej także szpinak, oliwki i suszone pomidory.