Frittata z szynką przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Frittata z szynką

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

30

618 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

301 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1063 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

6 sztuk

4 plastry

3 sztuki

0.5 pęczka

1 sztuka

10 sztuk

4 łyżki

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Jajka roztrzep razem z przyprawą Knorr.

Frittata z szynką - Krok 1

Krok 2

Szynkę i czerwoną cebulę pokrój w drobną kostkę i podsmaż na patelni. Następnie zalej jajkami.

Frittata z szynką - Krok 2

Krok 3

Pomidorki pokrój w plasterki i ułóż na masie jajecznej.

Frittata z szynką - Krok 3

Krok 4

Oprósz frittatę startym parmezanem.

Frittata z szynką - Krok 4

Krok 5

Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 °C i zapiekaj przez kilka minut. Podawaj posypaną posiekaną natką pietruszki.

Frittata z szynką - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

1

Opinie o przepisie

  • Elzbieta Nwacka

    Elzbieta Nwacka , 14.06.2019

    Super aplikacja

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Frittata z szynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Frittata z szynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Frittata z szynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Frittata z szynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Frittata z szynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Frittata z szynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Frittata z szynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Frittata z szynką - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Frittata z szynkąFrittata z szynką

Danie jajeczne inaczej? To musi być frittata, która jest czymś zdecydowanie więcej niż tylko kolejną wersją jajecznicy lub omleta. Śmiało podasz ją w porze śniadania, ale serwowanie frittaty z patelni z szynką na obiad to równie trafiony pomysł. Masz ochotę na gorącą i kolorową kolację? Już wiesz, że warto w takim razie wybrać przepis na frittatę.

Dla kogo? Frittata z szynką i pomidorami to doskonała propozycja dla wszystkich fanów klasycznych jajecznych specjałów. Jej zrobienie zajmuje trochę więcej czasu, niż jest to w przypadku podstawowej jajecznicy, ale efekt robi dużo większe wrażenie. Najwyższa pora, żeby trochę porozpieszczać swoje kubki smakowe, wykorzystując przepis na frittatę.

Na jaką okazję? Chcesz, by weekendowe śniadanie było wyjątkowym posiłkiem w niespiesznej atmosferze? Podaj apetyczną frittatę z wędliną, pomidorkami koktajlowymi i parmezanem. Wreszcie nie musisz się spieszyć, więc uczcij to niebanalną potrawą.

Czy wiesz, że? Przepis na frittatę pochodzi z Włoch. Nazwa przysmaku związana jest ze słowem fritate, tłumaczonym jako smażyć. Należy jednak pamiętać, że ważnym elementem przygotowania frittaty z szynką jest umieszczenie go na kilka minut w piekarniku.

Dla urozmaicenia: Zastanawiasz się, czy włoską specjalność można przyrządzić wegetariańsko? Nie ma problemu! Frittata z cukinią smakuje wyśmienicie. Dorzuć do niej także szpinak, oliwki i suszone pomidory.