Prosta do wykonania propozycja na lunch – kanapka z jajkiem sadzonym, którą można przygotować na wiele sposobów. Czy drugie śniadanie musi być nudne? Absolutnie nie! Możliwość dopasowania różnych dodatków do dość uniwersalnego w smaku sadzonego jajka sprawia, że za każdym razem można zapakować do śniadaniówki zupełnie inny zestaw. Które z nich sprawdzą się najlepiej? Oto garść inspiracji na kanapki z jajkiem sadzonym w roli głównej, które sprawią, że każda przerwa w pracy będzie niezwykle apetyczną chwilą.
Kanapka z jajkiem sadzonym i szynką – na ciepło i na zimno
Perspektywa skonsumowania kanapki z chrupiącymi brzegami jajka i płynnym żółtkiem, w połączeniu z aromatyczną szynką na pieczywie może sprawić, że będziecie tęsknie spoglądać na zegarek. Do przygotowania tego śniadaniowego przysmaku będziecie potrzebować dwóch kromek ulubionego pieczywa, plastra szynki, jajka i odrobiny masła. Na rozgrzanej patelni usmażcie jajko na średnim ogniu. Podsmażcie także szynkę, aż będzie lekko chrupiąca. Na kromce chleba ułóżcie szynkę, a na niej delikatnie umieśćcie jajko sadzone. Przykryjcie drugą kromką chleba. Możecie także dodać plaster pomidora, a jajko posypać posiekanym szczypiorkiem. Tak przyrządzona kanapka z jajkiem sadzonym i szynką świetnie smakuje podana na ciepło, ale możecie ją także zapakować w pudełko i zabrać do pracy.
Kanapka z jajkiem sadzonym i serem – do przygotowania tuż przed wyjściem
Roztopiona warstwa aksamitnego sera w połączeniu z chlebem i jajkiem sadzonym stworzy niezwykłą kombinację. Wybór sera zależy od waszych preferencji, może to być zarówno bardziej intensywny cheddar, delikatna gouda, jak i kremowy camembert. Jeśli wcześniej podgrzejecie pieczywo w piekarniku i położycie na nie plaster sera, ten lekko się roztopi. Połóżcie wówczas na nim usmażone jajko i przykryjcie drugą kromką chleba. Aby wasz lunch smakował jeszcze lepiej, przygotujcie klasyczną sałatkę cezar, która doskonale podkreśli smak kanapki z jajkiem sadzonym z serem, stanowiąc wspólnie niezapomniany duet.
Kanapka z jajkiem sadzonym i bekonem – amerykański smak w polskim wydaniu
Jajka podawane w różnej postaci w połączeniu z bekonem to jedna z popularniejszych pozycji w śniadaniowym menu Amerykanów. Możecie zainspirować się ich kuchnią, przygotowując smaczną kanapkę do pracy. Usmażcie plastry bekonu, aż staną się chrupiące. Umieśćcie je na kromce pieczywa, a następnie połóżcie na nich jajko sadzone. Możecie dodać swój ulubiony sos – ketchup, majonez lub sos barbecue, który podkreśli smak kanapki i doda jej jeszcze więcej amerykańskiego akcentu. Zapakujcie do tego amerykańską sałatkę z kurczakiem, żeby w chwili przeznaczonej na lunch poczuć się jak w najlepszej nowojorskiej restauracji.
Kanapka z jajkiem sadzonym i awokado – idealna kompozycja na przerwę w pracy
Kremowe awokado doskonale komponuje się z jajkiem sadzonym, tworząc nietypową, ale jakże harmonijną w smaku przekąskę. Rozgniecioną widelcem połówkę dojrzałego awokado skropcie sokiem z cytryny i powstałą pastą posmarujcie kromkę pieczywa. Ułóżcie plasterki pomidora, a na wierzchu umieśćcie jajko sadzone. Przykryjcie drugą kromką pieczywa i zapakujcie do waszego lunchboxa. Ta propozycja nie wymaga dużego nakładu pracy, zwłaszcza rano, kiedy każda minuta jest na wagę złota. Zabierzcie do tego w kubku smoothie „zielone love”, a wasze śniadanie przepełnią kolory i smaki wiosny.
Dlaczego warto zabierać kanapki do pracy?
Przyrządzanie własnoręcznie kanapek pozwala nie tylko kontrolować składniki waszych posiłków, ale i unikać nie zawsze smacznych gotowych, kupionych na szybko po drodze. Kanapka z jajkiem sadzonym do pracy to idealny sposób na urozmaicenie waszego lunchu. Jeśli jednak lubicie zróżnicowane smaki, wypróbujcie kanapkę włoską z parmezanem i pomidorami, niezwykle bogatą w dodatki kanapkę z kurczakiem i warzywami lub bajgla BLT z boczkiem, indykiem pieczonym i sałatą lodową na podpieczonych i posmarowanych majonezem Hellmann’s Babuni puszystych, okrągłych bułeczkach. Kanapki to sposób na idealny lunch w pracy. Wystarczy tylko, że skomponujecie zestaw, który najbardziej przemawia do waszych kubków smakowych.
Komentarze (0)