Dziś i w kilku następnych odcinkach chciałbym zająć się Waszymi lunchami w pracy. Tak, właśnie lunchami. Zamiast kupować przypadkowe dania w przypadkowym barze warto poświęcić trochę czasu i przygotować w domu doskonałe kanapki z Waszego ulubionego chleba z pyszną pastą do kanapek. Na początek wybieramy pieczywo. Pamiętajcie aby było zwarte, nie kruszyło się i łatwo kroiło. Zanim nałożymy na kanapki pastę warto posmarować je dokładnie i cienko margaryną. Warstewka margaryny uchroni kanapkę przed rozmoknięciem. Na margarynę nakładamy porcję pasty. Nie żałujcie sobie, w końcu potrzebujecie solidnego zastrzyku energii w pracy. :)

Moje kanapki muszą mieć także coś zielonego i chrupkiego – listek sałaty, cykorii, kilka gałązek rukoli, kiełki, plasterki świeżego ogórka.

Na początek pasty, które lubią chyba wszyscy – jajeczne. To pasty najprostsze, chociaż oczywiście wszystkie pasty do kanapek są bardzo łatwe do wykonania. Gotujemy kilka jajek na twardo i…

Studzimy, obieramy ze skorupki, rozgniatamy widelcem i dodajemy majonez. A potem włączamy wyobraźnię.

Oto kilka moich propozycji na pastę jajeczną:
- z dużą ilością szczypiorku i koperku
- z musztardą i szynką lub inną wędliną, pokrojoną w drobną kostkę
- z pastą rybną lub tuńczykiem z puszki i siekaną natką pietruszki
- z krewetkami i ketchupem
- z selerem naciowym i cebulą
- z ogórkiem kiszonym lub konserwowym
- z wędzonym lub pieczonym łososiem

Jak widzicie to są zupełnie proste kompozycje, do przygotowania w kilka minut. Do pasty jajecznej dodać można rozmaite przyprawy np. szczyptę curry, pesto z bazylii, posiekane suszone pomidory, orientalny sos słodko-kwaśny. Co tylko przyjdzie Wam do głowy, byle tylko zachować odpowiednią konsystencję. Oczywiście próbujcie cały czas. Smak zawsze można zbalansować odrobiną soku z cytryny, czegoś słodkiego, pikantnego lub słonego. Moja ulubiona pasta jajeczna to pasta, którą nazwałem wspaniała. Mam nadzieję, że i Wy zgodzicie się z moją opinią. :)

Pasta wspaniała
Dla 8 osób
Czas: 15 minut

Składniki:
- 150 g chudej wędzonej szynki
- 1 jajko ugotowane na twardo
- 1 Sos sałatkowy czosnkowo-ziołowy Knorr
- 1 gładki serek czosnkowy
- 4 łyżki majonezu Hellmann’s Babuni
- szczypta pieprzu

Sposób przygotowania

Jajko ugotuj na twardo i obierz. Szynkę i białko z jajka pokrój w drobna kostkę. Żółtko z jajka utrzyj z serkiem, pieprzem, majonezem i Sosem czosnkowo-ziołowym Knorr. Dodaj szynkę i białko, dopraw pieprzem. Wymieszaj i ochłodź.