Przepisy na Pasty do kanapek
180 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej
Pasty do kanapek
Kanapki, kolorowe i różnorodne, są podstawą menu niemal każdej imprezy. Po pierwsze mają być smaczne, po drugie powinny być wygodne do zjedzenia i po trzecie – dobrze, by również apetycznie wyglądały. Chcąc stworzyć smaczne przekąski, warto przygotować różnego rodzaju pasty do kanapek. Mogą być warzywne, mięsne i rybne, słodkie i wytrawne, pikantne i łagodne w smaku. Podaje się je z dodatkami mięsnymi, serami oraz warzywami. Szczególnie popularne są dojrzewające wędliny, gotowana szynka, różnego rodzaju kiełbasy oraz kiełbaski, ale pojawiają się także kawałki grillowanego mięsa drobiowego czy karkówki. Jeśli chodzi o sery, najpopularniejszy jest ser żółty, ale równie często dodaje się do kanapek mozzarellę, sery pleśniowe, wędzone czy też kremowe serki, które często stają się bazą różnego rodzaju past. Do najpopularniejszych należą pasty jajeczne, warzywne, rybne, mięsne i serowe. Przygotowuje się je z warzyw świeżych i gotowanych, częstym dodatkiem są także różnego rodzaju pestki oraz orzechy – najczęściej ziarna słonecznika, dyni, siemię lniane, orzechy włoskie czy orzechy pinii. Mogą być dodawane w całości albo miksowane na gładką masę z pozostałymi składnikami. Podobnie jest ze świeżymi lub suszonymi ziołami, których zazwyczaj używa się do ozdoby kanapek, ale też przyprawia się nimi pasty. Warto tu wymienić szczególnie zioła, takie jak: bazylia, oregano i natka pietruszki, ale często wykorzystuje się również tymianek, kolendrę, szałwię lub miętę. Do przygotowania tego rodzaju przekąsek popularnie używane są też ryby. Zanim dodasz je do pasty, muszą być już usmażone, upieczone lub ugotowane czy uduszone. Aby przygotować szybką przekąskę, najczęściej wykorzystuje się gotowe ryby – z puszki lub wędzone albo marynowane. Wśród past rybnych królują te, których bazą jest wędzony łosoś, makrela czy tuńczyk z puszki, ale też często używa się popularnych śledzi. Jeśli chodzi o mięso, najpopularniejszym składnikiem past jest kurczak oraz indyk – zazwyczaj w postaci wędlin, mięs pieczonych, smażonych lub grillowanych. Pasty serowe i jajeczne to kolejne najczęściej stosowane składniki pysznych kanapek. Do ich przygotowania przydatny jest blender lub mikser. Na wierzch takich przekąsek warto dodać suszone pomidory, oliwki, ogórki konserwowe czy marynowane pieczarki. Planujesz przygotować pyszne pasty do kanapek? Sprawdź nasze przepisy i przygotuj smaczne przekąski na każdą okazję.