Pasty do kanapek

220 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy (220)

Mus z wędzonej makreli

189

łatwe

20 min.
Mus z wędzonej makreli to świetny sposób na przyrządzenie tej popularnej ryby. Jeśli zastanawiasz...
Pasta z awokado - VIDEO

124

łatwe

30 min.
Pasta z awokado to świetny dodatek do różnych dań i przekąsek. Sam owoc charakteryzuje się lekko...
Pasta z suszonych pomidorów - VIDEO

133

łatwe

30 min.
Pasty warzywne stanowią smaczny dodatek do pieczywa czy mięsa, użyjesz ich także z powodzeniem do...
Wegetariański smalec z białej fasoli i jabłka

182

łatwe

30 min.
Szukasz ciekawej propozycji na smaczne śniadanie lub przekąskę w ciągu dnia? W takim razie koniec...
Kanapki z pastą rybną z jajkiem i ogórkiem konserwowym

71

łatwe

15 min.
Chcesz zaserwować apetyczną i szybką w przygotowaniu wytrawną przekąskę? Idealne będą kanapki z p...
Bagietka z kurczakiem

59

łatwe

15 min.
Bagietka z kurczakiem to pyszna drobna przekąska, którą warto przygotować na przyjęcie w gronie z...
Pełnoziarniste kanapki z wegańskim smalcem z cieciorki

92

łatwe

20 min.
Smaczne, proste i oryginalne – tak właśnie można opisać pełnoziarniste kanapki z wegańskim smalce...
Kanapka z pastą jajeczną z papryką i szczypiorkiem

35

łatwe

15 min.
Jak urozmaicić codzienne śniadanie lub kolację? Podaj kanapki z pyszną pastą jajeczną z dodatkiem...
Pełnoziarniste kanapki z pastą z buraka i fasoli

50

łatwe

25 min.
Dzięki temu przepisowi przygotujesz smaczne i efektowne przekąski – idealne na szybki posiłek lub...
Pasta łososiowa na grzankach

48

łatwe

15 min.
Pasta łososiowa na grzankach to doskonały sposób na kolację. Kremowy rybny dodatek świetnie kompo...
Zielona kanapka z pastą z awokado i łososiem

40

łatwe

15 min.
Nie masz pomysłu na śniadanie? Śpieszymy z pomocą! Kanapka z awokado i łososiem to śniadanie, któ...
Pasta jajeczna z bazylią i orzeszkami

32

łatwe

25 min.
Pasta jajeczna to niezwykle prosta w wykonaniu przekąska. Nadaje się jako dodatek do chleba, wędl...
Kanapki z włoską pastą pomidorową

16

łatwe

15 min.
Pasty do kanapek występują w wielu odsłonach. Mięsne, wegetariańskie, wegańskie – sposobów na nie...
Pesto z jarmużu do chleba

45

łatwe

30 min.
Pesto to gęsty sos przygotowywany klasycznie z bazylii, oliwy, orzeszków pinii i parmezanu. Istni...
Pasta z groszku

35

łatwe

30 min.
W jaki sposób przyrządzasz pasty do kanapek? Z jajkami, rybą, szczypiorkiem, a może jeszcze z inn...
Tartinki z awokado i wędzonym łososiem

36

łatwe

15 min.
Wyborne tartinki z delikatnym awokado oraz wyrazistym wędzonym łososiem urozmaicą rodzinną kolacj...
Pasta warzywna z buraków

15

łatwe

30 min.
Szukasz inspiracji na apetyczny dodatek do kanapek? Jeśli chcesz zrobić je z czymś innym niż z se...
Kanapki z pastą jajeczną i wędzonym łososiem

30

łatwe

15 min.
Perfekcyjnie przyrządzone kanapki mogą być nie tylko smacznym sposobem na śniadanie, ale i świetn...
Pełnoziarniste kanapki z wegańskim smalcem z białej fasoli

27

łatwe

20 min.
Pełnoziarniste kanapki z wegańskim smalcem z białej fasoli to wyjątkowa przekąska bezmięsna. Past...
Kanapka z pastą jajeczną "Zielona muszelka"

25

łatwe

30 min.
Pasta jajeczna to jeden z najpopularniejszych dodatków do kanapek. Delikatna i kremowa dobrze kom...
Włoskie crostini z twarożkiem i oliwkami

13

łatwe

15 min.
Wybierz się w podróż do gorących Włoch nie wychodząc z własnej kuchni i przygotuj wyśmienite włos...
Kanapka z pastą jajeczną pełna warzyw

17

łatwe

15 min.
Jeśli szukasz smacznego dodatku do swoich kanapek, dobrym rozwiązaniem będzie przyrządzenie pasty...
Pełnoziarniste kanapki z zielonym serkiem wiejskim

14

łatwe

20 min.
Czasem wystarczy drobna zmiana, by popularny składnik stał się oryginalny i zyskał zupełnie nową...

Ciekawostki i porady

W czym tkwi sekret gładkiej, wyrazistej w smaku zupy dyniowej? Istnieje na to wiele sposobów. Najpopularniejsze opisaliśmy w artykule poniżej.

Czytaj więcej

Jabłka da się przetworzyć na wiele sposobów. Konfitury, musy i soki owocowe – to wszystko przygotujesz z jesiennych zbiorów.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pasty do kanapekPasty do kanapek

Kanapki, kolorowe i różnorodne, są podstawą menu niemal każdej imprezy. Po pierwsze mają być smaczne, po drugie powinny być wygodne do zjedzenia i po trzecie – dobrze, by również apetycznie wyglądały. Chcąc stworzyć smaczne przekąski, warto przygotować różnego rodzaju pasty do kanapek. Mogą być warzywne, mięsne i rybne, słodkie i wytrawne, pikantne i łagodne w smaku. Podaje się je z dodatkami mięsnymi, serami oraz warzywami. Szczególnie popularne są dojrzewające wędliny, gotowana szynka, różnego rodzaju kiełbasy oraz kiełbaski, ale pojawiają się także kawałki grillowanego mięsa drobiowego czy karkówki. Jeśli chodzi o sery, najpopularniejszy jest ser żółty, ale równie często dodaje się do kanapek mozzarellę, sery pleśniowe, wędzone czy też kremowe serki, które często stają się bazą różnego rodzaju past. Do najpopularniejszych należą pasty jajeczne, warzywne, rybne, mięsne i serowe. Przygotowuje się je z warzyw świeżych i gotowanych, częstym dodatkiem są także różnego rodzaju pestki oraz orzechy – najczęściej ziarna słonecznika, dyni, siemię lniane, orzechy włoskie czy orzechy pinii. Mogą być dodawane w całości albo miksowane na gładką masę z pozostałymi składnikami. Podobnie jest ze świeżymi lub suszonymi ziołami, których zazwyczaj używa się do ozdoby kanapek, ale też przyprawia się nimi pasty. Warto tu wymienić szczególnie zioła, takie jak: bazylia, oregano i natka pietruszki, ale często wykorzystuje się również tymianek, kolendrę, szałwię lub miętę. Do przygotowania tego rodzaju przekąsek popularnie używane są też ryby. Zanim dodasz je do pasty, muszą być już usmażone, upieczone lub ugotowane czy uduszone. Aby przygotować szybką przekąskę, najczęściej wykorzystuje się gotowe ryby – z puszki lub wędzone albo marynowane. Wśród past rybnych królują te, których bazą jest wędzony łosoś, makrela czy tuńczyk z puszki, ale też często używa się popularnych śledzi. Jeśli chodzi o mięso, najpopularniejszym składnikiem past jest kurczak oraz indyk – zazwyczaj w postaci wędlin, mięs pieczonych, smażonych lub grillowanych. Pasty serowe i jajeczne to kolejne najczęściej stosowane składniki pysznych kanapek. Do ich przygotowania przydatny jest blender lub mikser. Na wierzch takich przekąsek warto dodać suszone pomidory, oliwki, ogórki konserwowe czy marynowane pieczarki. Planujesz przygotować pyszne pasty do kanapek? Sprawdź nasze przepisy i przygotuj smaczne przekąski na każdą okazję.