Pesto z jarmużu do chleba przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pesto z jarmużu do chleba

Danie jest źródłem witaminy A wspomagającej odporność

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

53

184 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

531 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1050 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

50 gramów

100 gramów

50 gramów

4 łyżki

1 szczypta

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Jarmuż umyj. Liście oczyść odcinając je od zgrubiałych części.

Pesto z jarmużu do chleba - Krok 1

Krok 2

W gotującej się wodzie ze szczyptą soli sparz przez minutę liście jarmużu. Przełóż je od razu do miski z zimną wodą. Gdy wystygną, wyciśnij je i osusz w papierowym ręczniku.

Pesto z jarmużu do chleba - Krok 2

Krok 3

Główkę czosnku zawiń w folię aluminiową i wstaw do nagrzanego do 190 st. C. piekarnika na około 15 minut. Po tym czasie czosnek wyjmij, ostudź i obierz z łupin.

Pesto z jarmużu do chleba - Krok 3

Krok 4

Zetrzyj na tarce oba sery pekorino i parmezan.

Pesto z jarmużu do chleba - Krok 4

Krok 5

Orzeszki pinii podsmaż na patelni.

Pesto z jarmużu do chleba - Krok 5

Krok 6

W kielichu miksera połącz smażony jarmuż z orzeszkami, majonezem, upieczonym czosnkiem, szczyptą ostrej papryki i serami. Gotowe pesto podawaj do pieczywa, makaronów, ryb lub mięsa.

Pesto z jarmużu do chleba - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Dla zaostrzenia smaku do pesto możesz dodać kilka kropel soku z cytryny. Porcja dania dostarcza istotną ilość witaminy A potrzebnej w codziennej diecie. Witamina A pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego. Spożywaj, jako element zrównoważonej i zróżnicowanej diety oraz zdrowego trybu życia.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pesto z jarmużu do chleba - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pesto z jarmużu do chleba - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pesto z jarmużu do chleba - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pesto z jarmużu do chleba - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pesto z jarmużu do chleba - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pesto z jarmużu do chleba - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pesto z jarmużu do chleba - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Jej kolory mienią się w promieniach sierpniowego słońca, dając tym samym znak, że jesień tuż za pasem. Gruszka czaruje swoim kształtem, co czyni ją jedną z bardziej rozpoznawalnych wśród owoców.

Czytaj więcej

Skorzystaj z długich jesiennych wieczorów i przygotuj domowe, apetyczne zapiekanki!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pesto z jarmużu do chlebaPesto z jarmużu do chleba

Pesto to gęsty sos przygotowywany klasycznie z bazylii, oliwy, orzeszków pinii i parmezanu. Istnieje także jego wersja czerwona, robiona z suszonych pomidorów. Coraz większą popularność zyskują ostatnio różne wariacje na temat pesto, np. z dodatkiem rukoli. Spróbuj wariantu z jarmużu, w postaci kanapkowej pasty. Aby ją przygotować, na początek liście jarmużu porwij na małe kawałki i zblanszuj. Gotuj przez minutę, a następnie namocz krótko w zimnej wodzie. Upiecz główkę czosnku, której użyjesz do potrawy. Nie przejmuj się ostrością tego warzywa – upieczone staje się delikatnie słodkie i traci swój wyrazisty zapach. Na patelni upraż orzeszki pinii, dzięki czemu nadasz im więcej chrupkości i wydobędziesz z nich więcej smaku. Wszystkie składniki zblenduj dokładnie na gładką masę. Tak przygotowane pesto to świetny dodatek do kanapek i wytrawnych tartinek. Dobrze będzie smakowało także w połączeniu z makaronem i mięsem. Sprawdzi się zarówno jako dip do warzyw, jak i gęsty sos sałatkowy. Smacznego.