Pesto z jarmużu do chleba

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

52

162 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

516 osób wydrukowało

Pobierz pdf

949 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

50 gramów

100 gramów

50 gramów

1 szczypta

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Jarmuż umyj. Liście oczyść odcinając je od zgrubiałych części.

Pesto z jarmużu do chleba - Krok 1

Krok 2

W gotującej się wodzie ze szczyptą soli sparz przez minutę liście jarmużu. Przełóż je od razu do miski z zimną wodą. Gdy wystygną, wyciśnij je i osusz w papierowym ręczniku.

Pesto z jarmużu do chleba - Krok 2

Krok 3

Główkę czosnku zawiń w folię aluminiową i wstaw do nagrzanego do 190 st. C. piekarnika na około 15 minut. Po tym czasie czosnek wyjmij, ostudź i obierz z łupin.

Pesto z jarmużu do chleba - Krok 3

Krok 4

Zetrzyj na tarce oba sery pekorino i parmezan.

Pesto z jarmużu do chleba - Krok 4

Krok 5

Orzeszki pinii podsmaż na patelni.

Pesto z jarmużu do chleba - Krok 5

Krok 6

W kielichu miksera połącz smażony jarmuż z orzeszkami, majonezem, upieczonym czosnkiem, szczyptą ostrej papryki i serami. Gotowe pesto podawaj do pieczywa, makaronów, ryb lub mięsa.

Pesto z jarmużu do chleba - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Dla zaostrzenia smaku do pesto możesz dodać kilka kropel soku z cytryny.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pesto z jarmużu do chleba - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pesto z jarmużu do chleba - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pesto z jarmużu do chleba - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pesto z jarmużu do chleba - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pesto z jarmużu do chleba - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pesto z jarmużu do chleba - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pesto z jarmużu do chleba - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pesto z jarmużu do chlebaPesto z jarmużu do chleba

Pesto to gęsty sos przygotowywany klasycznie z bazylii, oliwy, orzeszków pinii i parmezanu. Istnieje także jego wersja czerwona, robiona z suszonych pomidorów. Coraz większą popularność zyskują ostatnio różne wariacje na temat pesto, np. z dodatkiem rukoli. Spróbuj wariantu z jarmużu, w postaci kanapkowej pasty. Aby ją przygotować, na początek liście jarmużu porwij na małe kawałki i zblanszuj. Gotuj przez minutę, a następnie namocz krótko w zimnej wodzie. Upiecz główkę czosnku, której użyjesz do potrawy. Nie przejmuj się ostrością tego warzywa – upieczone staje się delikatnie słodkie i traci swój wyrazisty zapach. Na patelni upraż orzeszki pinii, dzięki czemu nadasz im więcej chrupkości i wydobędziesz z nich więcej smaku. Wszystkie składniki zblenduj dokładnie na gładką masę. Tak przygotowane pesto to świetny dodatek do kanapek i wytrawnych tartinek. Dobrze będzie smakowało także w połączeniu z makaronem i mięsem. Sprawdzi się zarówno jako dip do warzyw, jak i gęsty sos sałatkowy. Smacznego.