Pesto z jarmużu do chleba
Danie jest źródłem witaminy A wspomagającej odporność
łatwe
1572 osoby zapisały

Składniki
500 gramów
50 gramów
100 gramów
50 gramów
4 łyżki
1 szczypta
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Wartości odżywcze
Krok 1
Jarmuż umyj. Liście oczyść odcinając je od zgrubiałych części.

Krok 2
W gotującej się wodzie ze szczyptą soli sparz przez minutę liście jarmużu. Przełóż je od razu do miski z zimną wodą. Gdy wystygną, wyciśnij je i osusz w papierowym ręczniku.

Krok 3
Główkę czosnku zawiń w folię aluminiową i wstaw do nagrzanego do 190 st. C. piekarnika na około 15 minut. Po tym czasie czosnek wyjmij, ostudź i obierz z łupin.

Krok 4
Zetrzyj na tarce oba sery pekorino i parmezan.

Krok 5
Orzeszki pinii podsmaż na patelni.

Krok 6
W kielichu miksera połącz jarmuż z orzeszkami, majonezem, upieczonym czosnkiem, szczyptą ostrej papryki i serami. Gotowe pesto podawaj do pieczywa, makaronów, ryb lub mięsa.


Dobra rada:
Dla zaostrzenia smaku do pesto możesz dodać kilka kropel soku z cytryny. Porcja dania dostarcza istotną ilość witaminy A potrzebnej w codziennej diecie. Witamina A pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego. Spożywaj, jako element zrównoważonej i zróżnicowanej diety oraz zdrowego trybu życia.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pesto z jarmużu do chleba
Pesto to gęsty sos przygotowywany klasycznie z bazylii, oliwy, orzeszków pinii i parmezanu. Istnieje także jego wersja czerwona, robiona z suszonych pomidorów. Coraz większą popularność zyskują ostatnio różne wariacje na temat pesto, np. z dodatkiem rukoli. Spróbuj pesto z jarmużu w postaci kanapkowej pasty.
Dla kogo?
Wszyscy fani warzyw docenią smak pesto z jarmużu do chleba. Jak wykorzystać ten składnik? Na początek liście jarmużu porwij na małe kawałki i zblanszuj – gotuj przez minutę, a następnie namocz krótko w zimnej wodzie. Pasta z jarmużu na kanapki wyjdzie doskonale.
Na jaką okazję?
Nie potrzebujesz pretekstu, by pasta z jarmużu pojawiła się na Twoim talerzu. Zaserwuj ją podczas śniadania dla całej rodziny i zbieraj komplementy. A może chcesz przygotować pyszny lunch do pracy? Niech pesto z jarmużu urozmaici smak chrupiącego pieczywa i umili Twój dzień!
Czy wiesz, że?
Upiecz główkę czosnku, której użyjesz do potrawy. Nie przejmuj się ostrością tego warzywa – upieczone staje się delikatnie słodkie i traci swój wyrazisty zapach. Na patelni upraż orzeszki pinii, dzięki czemu nadasz im więcej chrupkości i wydobędziesz z nich więcej smaku. Wszystkie składniki zblenduj dokładnie na gładką masę.
Dla urozmaicenia:
Tak przygotowane pesto jarmużowe to świetny dodatek do kanapek i wytrawnych tartinek. Dobrze będzie smakowało także w połączeniu z makaronem i mięsem. Sprawdzi się zarówno jako dip do warzyw, jak i gęsty sos sałatkowy. To Ty wybierasz! Smacznego.