Pesto z jarmużu do chleba
Danie jest źródłem witaminy A wspomagającej odporność
łatwe
1109 osób zapisało
Składniki
500 gramów
50 gramów
100 gramów
50 gramów
4 łyżki
1 szczypta
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Wartości odżywcze
Krok 1
Jarmuż umyj. Liście oczyść odcinając je od zgrubiałych części.
Krok 2
W gotującej się wodzie ze szczyptą soli sparz przez minutę liście jarmużu. Przełóż je od razu do miski z zimną wodą. Gdy wystygną, wyciśnij je i osusz w papierowym ręczniku.
Krok 3
Główkę czosnku zawiń w folię aluminiową i wstaw do nagrzanego do 190 st. C. piekarnika na około 15 minut. Po tym czasie czosnek wyjmij, ostudź i obierz z łupin.
Krok 4
Zetrzyj na tarce oba sery pekorino i parmezan.
Krok 5
Orzeszki pinii podsmaż na patelni.
Krok 6
W kielichu miksera połącz smażony jarmuż z orzeszkami, majonezem, upieczonym czosnkiem, szczyptą ostrej papryki i serami. Gotowe pesto podawaj do pieczywa, makaronów, ryb lub mięsa.
Dobra rada:
Dla zaostrzenia smaku do pesto możesz dodać kilka kropel soku z cytryny. Porcja dania dostarcza istotną ilość witaminy A potrzebnej w codziennej diecie. Witamina A pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego. Spożywaj, jako element zrównoważonej i zróżnicowanej diety oraz zdrowego trybu życia.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Zimowe lody topnieją w jednym szczególnym dniu. 14 lutego obchodzimy święto miłości czyli Walentynki. W ten dzień okazujemy miłość i przyjaźń naszym najbliższym, w ten dzień celebrujemy to co nas łączy i to co w nas najlepsze.
Czytaj więcejDelikatne, puszyste pączki. Z jednej strony proste w przygotowaniu, z drugiej – wymagające uwagi. Jeśli chcesz wiedzieć, jak zrobić dobre pączki, pamiętaj o kilku radach, dzięki którym zawsze wyjdą doskonałe, a ich brzegi zwieńczy złota obwódka.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pesto z jarmużu do chleba
Pesto to gęsty sos przygotowywany klasycznie z bazylii, oliwy, orzeszków pinii i parmezanu. Istnieje także jego wersja czerwona, robiona z suszonych pomidorów. Coraz większą popularność zyskują ostatnio różne wariacje na temat pesto, np. z dodatkiem rukoli. Spróbuj wariantu z jarmużu, w postaci kanapkowej pasty. Aby ją przygotować, na początek liście jarmużu porwij na małe kawałki i zblanszuj. Gotuj przez minutę, a następnie namocz krótko w zimnej wodzie. Upiecz główkę czosnku, której użyjesz do potrawy. Nie przejmuj się ostrością tego warzywa – upieczone staje się delikatnie słodkie i traci swój wyrazisty zapach. Na patelni upraż orzeszki pinii, dzięki czemu nadasz im więcej chrupkości i wydobędziesz z nich więcej smaku. Wszystkie składniki zblenduj dokładnie na gładką masę. Tak przygotowane pesto to świetny dodatek do kanapek i wytrawnych tartinek. Dobrze będzie smakowało także w połączeniu z makaronem i mięsem. Sprawdzi się zarówno jako dip do warzyw, jak i gęsty sos sałatkowy. Smacznego.