Pasta do chleba jajeczna to prawdziwy klasyk wśród dodatków śniadaniowych. Wypróbuj ją w nieco odmienionej wersji, z pesto bazyliowym, orzeszkami pinii i suszonymi pomidorami. Przygotowanie rozpocznij od ugotowania jajek na twardo. Odpowiedni czas to ok. 8-10 minut (w zależności od rozmiaru). Pamiętaj, aby nie trzymać ich zbyt długo we wrzątku – żółtka mogą zrobić się sine. Obierz je i starannie posiekaj, a następnie wymieszaj z jogurtem, majonezem, pesto i posiekanymi suszonymi pomidorami. Wierzch pasty do chleba udekoruj podprażonymi orzeszkami pinii. Do podania gotowej przekąski użyj chleba na żytnim zakwasie. Zobacz dokładny przepis na pastę jajeczną z bazylią i orzeszkami.
Pasta z zielonego groszku z miętą
Ta pasta do chleba cechuje się intensywnie zieloną barwą i delikatną konsystencją, którą zapewnia jej użycie chudego białego sera i majonezu. Wyrazistości nadaje jej podgrzana na oliwie cebula i czosnek, a oryginalnym akcentem smakowym są listki świeżej mięty. Pasta z groszku będzie wyborna do białego pieczywa, bagietek czy bułek orkiszowych. Rozsmaruj ją równomierną warstwą na kromkach, a potem posyp wierzch każdej z nich nieco pikantnymi nasionami czarnuszki. Jako dodatek do kanapek sprawdzą się połówki pomidorków koktajlowych.
Pasta czosnkowa z ziołami
Ograniczenie składników do minimum i właściwe proporcje – oto przepis na prostą, ale smaczną pastę do chleba. Twarożek, pokrojone ząbki czosnku, drobno posiekana natka pietruszki, majonez i zioła – tyle wystarczy, aby przygotować dodatek do chleba graham lub świeżych bułek. Odpowiedniego wyrazu nada jej mieszanka prowansalska, w której powinny się znaleźć m.in. rozmaryn, cząber, oregano, tymianek, majeranek i estragon. Gotowe kanapki urozmaicisz kawałkami świeżych warzyw, np. papryki lub ogórka. Zobacz sprawdzony sposób na kanapki z pastą czosnkową i ziołami– będą dobre nie tylko na śniadanie.
Pasta do chleba z awokado
Awokado to coraz popularniejszy dodatek do wielu dań i przekąsek. Ze względu na aksamitną konsystencję miąższu, będzie odpowiednie do przyrządzenia pasty do chleba. Owoc ten ma subtelny smak, dlatego warto połączyć go z wyrazistszymi składnikami. Do pasty z awokado wykorzystaj czerwoną paprykę. Dzięki upieczeniu nabierze miękkości, wydobyta zostanie jej naturalna słodycz, łatwiej też będzie obrać ją ze skórki. Jeśli preferujesz pikantne smaki, dodaj również drobno posiekaną ostrą papryczkę chipotle. Dołącz też sok z limonki oraz natkę świeżej kolendry. Konsystencję urozmaicisz dzięki garści uprażonych ziaren dyni. Z czym podawać gotową pastę? Połącz ją np. z kawałkami bagietki rustykalnej, a otrzymasz pyszne śniadanie lub kolację.
Pasta do chleba z buraków
Purpurowa, o oryginalnym słodko-pikantnym smaku – taka jest właśnie pasta warzywna z buraków. Powstaje z upieczonych składników – cebuli, czosnku, jabłka, chili i buraków. Warzywa powinny być miękkie po wyjęciu z piekarnika. Konsystencję tej pasty urozmaicą podprażone ziarna lnu i słonecznika, a spójność zapewni majonez. Pasta do chleba z buraków będzie odpowiednia na drugie śniadanie, ale sprawdzi się też do przygotowania bankietowych przekąsek. Do dekoracji możesz wykorzystać natkę pietruszki lub świeżą miętę.
Przygotuj znakomite pasty do chleba, inspirując się naszymi przepisami. Będą nie tylko smakowite, ale również przyciągające wzrok. Zadbaj o odpowiednie podanie kanapek, posypując je kiełkami lub ziarnami, a przemienisz proste mini danie w prawdziwą ucztę dla podniebienia.