Składniki
2 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
3 łyżki
1 pęczek
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Czerwoną paprykę umyj i osusz. Zawiń w folię aluminiową, po czym wstaw do nagrzanego do 190 st. C. piekarnika na około 20 minut. Po tym czasie paprykę wyjmij i pozostaw w foli do wystygnięcia. Zimną już paprykę obierz, usuń pestki i pokrój w bardzo drobną kosteczkę.
Krok 2
Posiekaj natkę kolendry i papryczkę chipotle. Wyciśnij sok z jednej limonki.
Krok 3
Awokado obierz, usuń pestkę, przełóż do miski, dodaj majonez i rozgnieć je na miazgę, mieszając przy okazji z majonezem. Dodanie majonezu sprawi, że nasza pasta będzie delikatna w konsystencji i wyrazista w smaku.
Krok 4
Powstałą pastę dopraw do smaku papryczką chipotle. Dodaj pokrojoną czerwoną paprykę, kolendrę i sok z jednej limonki.
Dobra rada:
Do pasty z awokado możesz też dodać garść uprażonych na patelni ziaren dyni.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.
Czytaj więcejDobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pasta z awokado - VIDEO
Pasta z awokado to świetny dodatek do różnych dań i przekąsek. Sam owoc charakteryzuje się lekko maślanym i orzechowym smakiem. W połączeniu z innymi składnikami, np. czerwoną cebulą, świeżą kolendrą lub pomidorami zyskuje dodatkowy wyraz. Pasta z awokado na kanapki ma mocno dojrzałą konsystencję, która ułatwia rozsmarowywanie. Dlatego warto sięgnąć po ten owoc i przygotować pyszną pastę kanapkową z awokado.
Dla kogo? Dla fanów niebanalnych dodatków do pieczywa i chrupiących przekąsek. Do pasty z awokado na kanapki wykorzystaj czerwoną, zieloną lub żółtą paprykę oraz ostrą papryczkę chipotle. Zastąpić ją możesz pepperoni albo chili. Poza tym smak awokado dobrze podkreśli sok z limonki lub cytryn, a aromatu paście kanapkowej doda świeżo posiekana kolendra.
Na jaką okazję? Pasta z awokado do chleba sprawdzi się wtedy, gdy szukasz sposobu na urozmaicenie swoich codziennych kanapek. Możesz posmarować nią również grzanki – przygotowanie przekąski na ciepło nie musi być pracochłonne!
Czy wiesz, że? W przepisie na pastę z awokado kluczowa jest papryka. By zmiękła, zawiń ją w folię aluminiową i wstaw do piekarnika. Opcjonalnie sparz ją gorącą wodą i obierz ze skórki. Awokado pokrój w drobne kawałki i rozgnieć widelcem na miazgę. Dodaj do niej majonez, który sprawi, że pasta na kanapki z awokado będzie miała delikatną konsystencję. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.
Dla urozmaicenia: Jeśli nie dysponujesz świeżą kolendrą, zastąp ją natką pietruszki. Pastę z awokado serwuj ze świeżym pieczywem, grzankami lub jako dodatek do burgerów, mięs z grilla i kanapek.