Składniki
2 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
3 łyżki
1 pęczek
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Czerwoną paprykę umyj i osusz. Zawiń w folię aluminiową, po czym wstaw do nagrzanego do 190°C. piekarnika na około 20 minut. Po tym czasie paprykę wyjmij i pozostaw w foli do wystygnięcia. Zimną już paprykę obierz, usuń pestki i pokrój w bardzo drobną kosteczkę.

Krok 2
Posiekaj natkę kolendry i papryczkę chipotle. Wyciśnij sok z jednej limonki.

Krok 3
Awokado obierz, usuń pestkę, przełóż do miski, dodaj majonez i rozgnieć je na miazgę, mieszając przy okazji z majonezem. Dodanie majonezu sprawi, że nasza pasta będzie delikatna w konsystencji i wyrazista w smaku.

Krok 4
Powstałą pastę dopraw do smaku papryczką chipotle. Dodaj pokrojoną czerwoną paprykę, kolendrę i sok z jednej limonki.


Dobra rada:
Do pasty z awokado możesz też dodać garść uprażonych na patelni ziaren dyni.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?
Czytaj więcejSłodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pasta z awokado - VIDEO
Pasta z awokado to świetny dodatek do różnych dań i przekąsek. Sam owoc charakteryzuje się lekko maślanym i orzechowym smakiem. W połączeniu z innymi składnikami, np. czerwoną cebulą, świeżą kolendrą lub pomidorami zyskuje dodatkowy wyraz. Pasta z awokado na kanapki ma mocno dojrzałą konsystencję, która ułatwia rozsmarowywanie. Dlatego warto sięgnąć po ten owoc i przygotować pyszną pastę kanapkową z awokado.
Dla kogo?
Pasta z awokado na kanapki sprawdzi się dla fanów niebanalnych dodatków do pieczywa i chrupiących przekąsek. Do przygotowania pasty z awokado na kanapki wykorzystaj czerwoną, zieloną lub żółtą paprykę oraz ostrą papryczkę chipotle. Zastąpić ją możesz pepperoni albo chili. Poza tym smak awokado dobrze podkreśli sok z limonki lub cytryn, a aromatu paście kanapkowej doda świeżo posiekana kolendra.
Na jaką okazję?
Pasta z awokado do chleba sprawdzi się wtedy, gdy szukasz sposobu na urozmaicenie swoich codziennych kanapek. Możesz posmarować nią również grzanki – przygotowanie przekąski na ciepło nie musi być pracochłonne!
Czy wiesz, że?
W przepisie na pastę z awokado na kanapki kluczowa jest papryka. By zmiękła, zawiń ją w folię aluminiową i wstaw do piekarnika. Opcjonalnie sparz ją gorącą wodą i obierz ze skórki. Awokado pokrój w drobne kawałki i rozgnieć widelcem na miazgę. Dodaj do niej majonez, który sprawi, że pasta na kanapki z awokado będzie miała delikatną konsystencję. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.
Dla urozmaicenia:
Jeśli nie dysponujesz świeżą kolendrą, zastąp ją natką pietruszki. Pastę z awokado serwuj ze świeżym pieczywem, grzankami lub jako dodatek do burgerów, mięs z grilla i kanapek. Jeśli dojdziesz do wprawy z podstawowym przepisem, do pasty z awokado na kanapki możesz dodać inne składniki, według uznania.