Pasta z awokado - VIDEO

- Krok 1Czerwoną paprykę umyj i osusz. Zawiń w folię aluminiową, po czym wstaw do nagrzanego do 190 st. C. piekarnika na około 20 minut. Po tym czasie paprykę wyjmij i pozostaw w foli do wystygnięcia. Zimną już paprykę obierz, usuń pestki i pokrój w bardzo drobną kosteczkę.
- Krok 2Posiekaj natkę kolendry i papryczkę chipotle. Wyciśnij sok z jednej limonki.
- Krok 3Awokado obierz, usuń pestkę, przełóż do miski, dodaj majonez i rozgnieć je na miazgę, mieszając przy okazji z majonezem. Dodanie majonezu sprawi, że nasza pasta będzie delikatna w konsystencji i wyrazista w smaku.
- Krok 4Powstałą pastę dopraw do smaku papryczką chipotle. Dodaj pokrojoną czerwoną paprykę, kolendrę i sok z jednej limonki.

Do pasty z awokado możesz też dodać garść uprażonych na patelni ziaren dyni.

Pasta z awokado to świetny dodatek do różnych dań i przekąsek. Sam owoc charakteryzuje się lekko maślanym i orzechowym smakiem. W połączeniu z innymi składnikami, np. czerwoną cebulą, świeżą kolendrą lub pomidorami zyskuje dodatkowy wyraz. Mocno dojrzałe ma konsystencję, która ułatwia rozsmarowywanie. Dlatego warto sięgnąć po awokado i przygotować pyszną pastę. Wykorzystaj do niej czerwoną, zieloną lub żółtą paprykę oraz ostrą papryczkę chipotle. Zastąpić ją możesz pepperoni lub chili. Poza tym smak awokado dobrze podkreśli sok z limonki lub cytryn, a aromatu doda całości świeżo posiekana kolendra. Paprykę, aby zmiękła, zawiń w folię aluminiową i wstaw do piekarnika. Opcjonalnie sparz ją gorącą wodą i obierz ze skórki. Awokado pokrój w drobne kawałki i rozgnieć widelcem na miazgę. Dodaj do niej majonez, który sprawi, że pasta będzie miała delikatną konsystencję. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Pastę serwuj ze świeżym pieczywem lub jako dodatek do burgerów i kanapek. Co sądzisz o tej propozycji?