Składniki
2 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
3 łyżki
1 pęczek
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Czerwoną paprykę umyj i osusz. Zawiń w folię aluminiową, po czym wstaw do nagrzanego do 190 st. C. piekarnika na około 20 minut. Po tym czasie paprykę wyjmij i pozostaw w foli do wystygnięcia. Zimną już paprykę obierz, usuń pestki i pokrój w bardzo drobną kosteczkę.
Krok 2
Posiekaj natkę kolendry i papryczkę chipotle. Wyciśnij sok z jednej limonki.
Krok 3
Awokado obierz, usuń pestkę, przełóż do miski, dodaj majonez i rozgnieć je na miazgę, mieszając przy okazji z majonezem. Dodanie majonezu sprawi, że nasza pasta będzie delikatna w konsystencji i wyrazista w smaku.
Krok 4
Powstałą pastę dopraw do smaku papryczką chipotle. Dodaj pokrojoną czerwoną paprykę, kolendrę i sok z jednej limonki.
Dobra rada:
Do pasty z awokado możesz też dodać garść uprażonych na patelni ziaren dyni.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pasta z awokado - VIDEO
Pasta z awokado to świetny dodatek do różnych dań i przekąsek. Sam owoc charakteryzuje się lekko maślanym i orzechowym smakiem. W połączeniu z innymi składnikami, np. czerwoną cebulą, świeżą kolendrą lub pomidorami zyskuje dodatkowy wyraz. Pasta z awokado na kanapki ma mocno dojrzałą konsystencję, która ułatwia rozsmarowywanie. Dlatego warto sięgnąć po ten owoc i przygotować pyszną pastę kanapkową z awokado.
Dla kogo? Dla fanów niebanalnych dodatków do pieczywa i chrupiących przekąsek. Do pasty z awokado na kanapki wykorzystaj czerwoną, zieloną lub żółtą paprykę oraz ostrą papryczkę chipotle. Zastąpić ją możesz pepperoni albo chili. Poza tym smak awokado dobrze podkreśli sok z limonki lub cytryn, a aromatu paście kanapkowej doda świeżo posiekana kolendra.
Na jaką okazję? Pasta z awokado do chleba sprawdzi się wtedy, gdy szukasz sposobu na urozmaicenie swoich codziennych kanapek. Możesz posmarować nią również grzanki – przygotowanie przekąski na ciepło nie musi być pracochłonne!
Czy wiesz, że? W przepisie na pastę z awokado kluczowa jest papryka. By zmiękła, zawiń ją w folię aluminiową i wstaw do piekarnika. Opcjonalnie sparz ją gorącą wodą i obierz ze skórki. Awokado pokrój w drobne kawałki i rozgnieć widelcem na miazgę. Dodaj do niej majonez, który sprawi, że pasta na kanapki z awokado będzie miała delikatną konsystencję. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.
Dla urozmaicenia: Jeśli nie dysponujesz świeżą kolendrą, zastąp ją natką pietruszki. Pastę z awokado serwuj ze świeżym pieczywem, grzankami lub jako dodatek do burgerów, mięs z grilla i kanapek.