
Składniki
400 gramów
2 sztuki
2 sztuki
1.5 szklanki
3 łyżki
1 łyżeczka
1 łyżeczka
1 łyżka
1 łyżeczka
1 łyżka
100 gramów
1 łyżka
4 sztuki
2 łyżki
1 łyżka
1 łyżeczka
sos do pasztetu z pastą sezamową:
3 łyżki
1 pęczek
1 sztuka
1 sztuka
1 łyżka
1 sztuka
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Dzień wcześniej zalej ciecierzyce zimną wodą. Na drugi dzień przepłucz ją i zalej świeżą wodą. Następnie dodaj marchew i gotuj do miękkości.
Krok 2
Ugotowany groch i marchew przełóż do miksera. Później dodaj jajka i pastę Tahini. Całość zmiksuj na gładką pastę.
Krok 3
Na rozgrzanym oleju podsmaż rozdrobnioną cebulę. Gdy się zeszkli, na patelnię dodaj posiekany czosnek i przyprawy (w tym delikat warzywny). Smaż je aż zaczną intensywnie pachnieć. Wtedy dodaj koncentrat pomidorowy. Całość smaż jeszcze kolejną chwilę, a następnie przełóż do miksera w którym, wcześniej miksowany był groch. Zmiksuj składniki dokładnie na gładka pastę i połącz z resztą ciecierzycy.
Krok 4
Masę na pasztet dopraw delikatem do smaku i połącz z drobno pokrojonymi suszonymi pomidorami, bułką i kaszą manną. Dokładnie wymieszaj. Masę umieść w foremce na pasztet wcześniej wyścielonej pergaminem. Foremkę zawiń w folię aluminiową i umieść na blasze piekarnika, na którą wlej wodę. Całość umieść w nagrzanym do 200 st. C piekarniku na około 60 minut. Pasztet podawaj z sosem.
Krok 5
Rozetrzyj czosnek na miazgę, posiekaj kolendrę i strąk papryki chili. Wszystkie składniki połącz z majonezem i jogurtem dopraw do smaku sokiem z limonki.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Wiosna i lato to świetny czas na urządzenie grilla. Soczyste żeberka, wyrazista karkówka, ryba z chrupiącą skórką czy podpieczone warzywa i owoce – ich cechą wspólną jest intensywny aromat oraz smak.
Co na grilla? Oto kilka porad.
Mówi się, że jedna jaskółka wiosny nie czyni, ale gdy w ogrodach pojawia się smukły rabarbar, można mieć pewność, że zima odeszła na dobre. Oficjalnie uważany jest za warzywo, lecz doskonale sprawdza się w owocowych kompotach w połączeniu z truskawkami i licznych deserach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Podobne przepisy
Pasztet z ciecierzycy z pastą Tahini
Warzywny pasztet z ciecierzycy będzie dobrą alternatywą dla serów i wędlin. Do jego przygotowania będziesz potrzebować wspomnianej rośliny strączkowej, marchewki, cebuli, jajek i suszonych pomidorów. Pamiętaj o namoczeniu ciecierzycy dzień wcześniej, aby zdążyła odpowiednio zmięknąć. Namoczoną ugotuj następnie do miękkości razem z marchewką. Całość połącz z jajkami i zmiksuj za pomocą blendera na gładką masę. Ważnym dodatkiem będzie sezamowa pasta tahini, popularna w kuchni Bliskiego Wschodu, która nadaje potrawom wyrazisty, orzechowy posmak. Cebulę podsmaż z dodatkiem przypraw, takich jak ostra i wędzona papryka oraz rozgniecione nasiona kolendry. Dodaj ją do masy z cieciorki, a całość połącz z drobno pokrojonymi suszonymi pomidorami. Odpowiednią konsystencję uzyskasz, dodając do pasztetu bułkę tartą i kaszę mannę. Podawaj go z sosem przygotowanym na bazie jogurtu i majonezu z dodatkiem czosnku, pasty tahini, chili, soku z limonki oraz świeżej kolendry. Wypróbuj nasz przepis na pasztet z ciecierzycy.