Pasztet z ciecierzycy z pastą Tahini przepis – Zobacz na przepisy.pl

Pasztet z ciecierzycy z pastą Tahini

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

12

92 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

415 osób wydrukowało

Pobierz pdf

338 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

2 sztuki

2 sztuki

1.5 szklanki

3 łyżki

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 łyżka

1 łyżeczka

1 łyżka

100 gramów

1 łyżka

4 sztuki

2 łyżki

1 łyżka

1 łyżeczka

sos do pasztetu z pastą sezamową:

3 łyżki

1 pęczek

1 sztuka

1 sztuka

1 łyżka

1 sztuka

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Dzień wcześniej zalej ciecierzyce zimną wodą. Na drugi dzień przepłucz ją i zalej świeżą wodą. Następnie dodaj marchew i gotuj do miękkości.

Pasztet z ciecierzycy z pastą Tahini - Krok 1

Krok 2

Ugotowany groch i marchew przełóż do miksera. Później dodaj jajka i pastę Tahini. Całość zmiksuj na gładką pastę.

Pasztet z ciecierzycy z pastą Tahini - Krok 2

Krok 3

Na rozgrzanym oleju podsmaż rozdrobnioną cebulę. Gdy się zeszkli, na patelnię dodaj posiekany czosnek i przyprawy (w tym delikat warzywny). Smaż je aż zaczną intensywnie pachnieć. Wtedy dodaj koncentrat pomidorowy. Całość smaż jeszcze kolejną chwilę, a następnie przełóż do miksera w którym, wcześniej miksowany był groch. Zmiksuj składniki dokładnie na gładka pastę i połącz z resztą ciecierzycy.

Pasztet z ciecierzycy z pastą Tahini - Krok 3

Krok 4

Masę na pasztet dopraw delikatem do smaku i połącz z drobno pokrojonymi suszonymi pomidorami, bułką i kaszą manną. Dokładnie wymieszaj. Masę umieść w foremce na pasztet wcześniej wyścielonej pergaminem. Foremkę zawiń w folię aluminiową i umieść na blasze piekarnika, na którą wlej wodę. Całość umieść w nagrzanym do 200 st. C piekarniku na około 60 minut. Pasztet podawaj z sosem.

Pasztet z ciecierzycy z pastą Tahini - Krok 4

Krok 5

Rozetrzyj czosnek na miazgę, posiekaj kolendrę i strąk papryki chili. Wszystkie składniki połącz z majonezem i jogurtem dopraw do smaku sokiem z limonki.

Pasztet z ciecierzycy z pastą Tahini - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pasztet z ciecierzycy z pastą Tahini - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pasztet z ciecierzycy z pastą Tahini - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pasztet z ciecierzycy z pastą Tahini - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pasztet z ciecierzycy z pastą Tahini - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pasztet z ciecierzycy z pastą Tahini - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pasztet z ciecierzycy z pastą Tahini - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pasztet z ciecierzycy z pastą Tahini - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pasztet z ciecierzycy z pastą TahiniPasztet z ciecierzycy z pastą Tahini

Warzywny pasztet z ciecierzycy będzie dobrą alternatywą dla serów i wędlin. Do jego przygotowania będziesz potrzebować wspomnianej rośliny strączkowej, marchewki, cebuli, jajek i suszonych pomidorów. Pamiętaj o namoczeniu ciecierzycy dzień wcześniej, aby zdążyła odpowiednio zmięknąć. Namoczoną ugotuj następnie do miękkości razem z marchewką. Całość połącz z jajkami i zmiksuj za pomocą blendera na gładką masę. Ważnym dodatkiem będzie sezamowa pasta tahini, popularna w kuchni Bliskiego Wschodu, która nadaje potrawom wyrazisty, orzechowy posmak. Cebulę podsmaż z dodatkiem przypraw, takich jak ostra i wędzona papryka oraz rozgniecione nasiona kolendry. Dodaj ją do masy z cieciorki, a całość połącz z drobno pokrojonymi suszonymi pomidorami. Odpowiednią konsystencję uzyskasz, dodając do pasztetu bułkę tartą i kaszę mannę. Podawaj go z sosem przygotowanym na bazie jogurtu i majonezu z dodatkiem czosnku, pasty tahini, chili, soku z limonki oraz świeżej kolendry. Wypróbuj nasz przepis na pasztet z ciecierzycy.