
Składniki
400 gramów
2 sztuki
2 sztuki
1.5 szklanki
3 łyżki
1 łyżeczka
1 łyżeczka
1 łyżka
1 łyżeczka
1 łyżka
100 gramów
1 łyżka
4 sztuki
2 łyżki
1 łyżka
1 łyżeczka
sos do pasztetu z pastą sezamową:
3 łyżki
1 pęczek
1 sztuka
1 sztuka
1 łyżka
1 sztuka
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Dzień wcześniej zalej ciecierzyce zimną wodą. Na drugi dzień przepłucz ją i zalej świeżą wodą. Następnie dodaj marchew i gotuj do miękkości.

Krok 2
Ugotowany groch i marchew przełóż do miksera. Później dodaj jajka i pastę Tahini. Całość zmiksuj na gładką pastę.

Krok 3
Na rozgrzanym oleju podsmaż rozdrobnioną cebulę. Gdy się zeszkli, na patelnię dodaj posiekany czosnek i przyprawy (w tym delikat warzywny). Smaż je aż zaczną intensywnie pachnieć. Wtedy dodaj koncentrat pomidorowy. Całość smaż jeszcze kolejną chwilę, a następnie przełóż do miksera w którym, wcześniej miksowany był groch. Zmiksuj składniki dokładnie na gładką pastę i połącz z resztą ciecierzycy.

Krok 4
Masę na pasztet z ciecierzycy dopraw delikatem do smaku i połącz z drobno pokrojonymi suszonymi pomidorami, bułką i kaszą manną. Dokładnie wymieszaj. Masę umieść w foremce na pasztet wcześniej wyścielonej pergaminem. Foremkę zawiń w folię aluminiową i umieść na blasze piekarnika, na którą wlej wodę. Całość umieść w nagrzanym do 200°C piekarniku na około 60 minut. Pasztet z ciecierzycy z suszonymi pomidorami podawaj z sosem.

Krok 5
Rozetrzyj czosnek na miazgę, posiekaj kolendrę i strąk papryki chili. Wszystkie składniki połącz z majonezem i jogurtem dopraw do smaku sokiem z limonki. Tak przygotowany sos idealnie komponuje się z pasztetem z ciecierzycy, dodając mu świeżości i wyrazistego smaku.

Przepisy w Waszym wykonaniu
Delikat przyprawa uniwersalna Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Podobne przepisy
Pasztet z ciecierzycy z pastą Tahini
Warzywny pasztet z ciecierzycy z suszonymi pomidorami będzie dobrą alternatywą dla serów i wędlin. Do jego przygotowania będziesz potrzebować wspomnianej rośliny strączkowej, marchewki, cebuli, jajek i suszonych pomidorów. Pamiętaj o namoczeniu ciecierzycy dzień wcześniej, aby zdążyła odpowiednio zmięknąć. Namoczoną ugotuj następnie do miękkości razem z marchewką. Całość połącz z jajkami, tahini i zmiksuj za pomocą blendera na gładką masę. Cebulę podsmaż z dodatkiem przypraw, takich jak ostra i wędzona papryka oraz rozgniecione nasiona kolendry. Dodaj ją do masy z cieciorki, a całość połącz z drobno pokrojonymi suszonymi pomidorami. Odpowiednią konsystencję uzyskasz, dodając do pasztetu bułkę tartą i kaszę mannę.
Dla kogo?
Przepis na pasztet z ciecierzycy to świetna opcja dla wegetarian i wegan, ale również dla osób, które chcą wzbogacić swoją dietę o roślinne białko. Będzie idealny także dla tych, którzy szukają alternatywy dla tradycyjnych mięsnych pasztetów.
Na jaką okazję?
Pasztet z ciecierzycy doskonale sprawdzi się na świątecznym stole, jako przekąska na przyjęciach lub dodatek do kanapek na codzienny lunch. To także świetna opcja na piknik.
Czy wiesz, że?
Ciecierzyca jest niezwykle uniwersalna – nie tylko stanowi podstawę pasztetów, ale także jest głównym składnikiem hummusu, falafeli, a nawet słodkich deserów, jak ciecierzycowy mus czekoladowy!
Dla urozmaicenia:
Aby nadać pasztetowi z ciecierzycy bardziej wyrazisty smak, możesz dodać prażony czosnek lub ulubione zioła, takie jak rozmaryn czy tymianek. Pasztet świetnie komponuje się z marynowanymi warzywami lub sałatkami z zielonych liści.
Sprawdź nasze przepisy na ciabattę z grillowanymi warzywami lub na zieloną kanapkę z pastą z awokado i łososiem!