Pasztet z ciecierzycy z pastą Tahini przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pasztet z ciecierzycy z pastą Tahini

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

21

149 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

543 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

539 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

2 sztuki

2 sztuki

1.5 szklanki

3 łyżki

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 łyżka

1 łyżeczka

1 łyżka

100 gramów

1 łyżka

4 sztuki

2 łyżki

1 łyżka

1 łyżeczka

sos do pasztetu z pastą sezamową:

3 łyżki

1 pęczek

1 sztuka

1 sztuka

1 łyżka

1 sztuka

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Dzień wcześniej zalej ciecierzyce zimną wodą. Na drugi dzień przepłucz ją i zalej świeżą wodą. Następnie dodaj marchew i gotuj do miękkości.

Pasztet z ciecierzycy z pastą Tahini - Krok 1

Krok 2

Ugotowany groch i marchew przełóż do miksera. Później dodaj jajka i pastę Tahini. Całość zmiksuj na gładką pastę.

Pasztet z ciecierzycy z pastą Tahini - Krok 2

Krok 3

Na rozgrzanym oleju podsmaż rozdrobnioną cebulę. Gdy się zeszkli, na patelnię dodaj posiekany czosnek i przyprawy (w tym delikat warzywny). Smaż je aż zaczną intensywnie pachnieć. Wtedy dodaj koncentrat pomidorowy. Całość smaż jeszcze kolejną chwilę, a następnie przełóż do miksera w którym, wcześniej miksowany był groch. Zmiksuj składniki dokładnie na gładka pastę i połącz z resztą ciecierzycy.

Pasztet z ciecierzycy z pastą Tahini - Krok 3

Krok 4

Masę na pasztet dopraw delikatem do smaku i połącz z drobno pokrojonymi suszonymi pomidorami, bułką i kaszą manną. Dokładnie wymieszaj. Masę umieść w foremce na pasztet wcześniej wyścielonej pergaminem. Foremkę zawiń w folię aluminiową i umieść na blasze piekarnika, na którą wlej wodę. Całość umieść w nagrzanym do 200 st. C piekarniku na około 60 minut. Pasztet podawaj z sosem.

Pasztet z ciecierzycy z pastą Tahini - Krok 4

Krok 5

Rozetrzyj czosnek na miazgę, posiekaj kolendrę i strąk papryki chili. Wszystkie składniki połącz z majonezem i jogurtem dopraw do smaku sokiem z limonki.

Pasztet z ciecierzycy z pastą Tahini - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pasztet z ciecierzycy z pastą Tahini - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pasztet z ciecierzycy z pastą Tahini - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pasztet z ciecierzycy z pastą Tahini - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pasztet z ciecierzycy z pastą Tahini - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pasztet z ciecierzycy z pastą Tahini - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pasztet z ciecierzycy z pastą Tahini - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pasztet z ciecierzycy z pastą Tahini - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pasztet z ciecierzycy z pastą Tahini - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie trzeba już iść do restauracji, by spróbować orientalnych przysmaków. We własnej kuchni połączymy smażony ryż tylko z ulubionymi dodatkami – bez kompromisów! Wersja mięsna czy wegetariańska? Egzotyczne składniki czy produkty z własnego ogródka? Wybór należy wyłącznie do nas!

Czytaj więcej

Łagodny smak i delikatna konsystencja dorsza sprawiają, że danie to możemy przyrządzić na wiele sposobów. Samo pieczenie w większości przypadków wygląda jednak podobnie. Najważniejsze to nie wysuszyć ryby – oto jak to zrobić!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pasztet z ciecierzycy z pastą TahiniPasztet z ciecierzycy z pastą Tahini

Warzywny pasztet z ciecierzycy będzie dobrą alternatywą dla serów i wędlin. Do jego przygotowania będziesz potrzebować wspomnianej rośliny strączkowej, marchewki, cebuli, jajek i suszonych pomidorów. Pamiętaj o namoczeniu ciecierzycy dzień wcześniej, aby zdążyła odpowiednio zmięknąć. Namoczoną ugotuj następnie do miękkości razem z marchewką. Całość połącz z jajkami i zmiksuj za pomocą blendera na gładką masę. Ważnym dodatkiem będzie sezamowa pasta tahini, popularna w kuchni Bliskiego Wschodu, która nadaje potrawom wyrazisty, orzechowy posmak. Cebulę podsmaż z dodatkiem przypraw, takich jak ostra i wędzona papryka oraz rozgniecione nasiona kolendry. Dodaj ją do masy z cieciorki, a całość połącz z drobno pokrojonymi suszonymi pomidorami. Odpowiednią konsystencję uzyskasz, dodając do pasztetu bułkę tartą i kaszę mannę. Podawaj go z sosem przygotowanym na bazie jogurtu i majonezu z dodatkiem czosnku, pasty tahini, chili, soku z limonki oraz świeżej kolendry. Wypróbuj nasz przepis na pasztet z ciecierzycy.