Pasztet z dyni z białą fasolą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pasztet z dyni z białą fasolą

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

37

heart
130 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

365 osób wydrukowało

Pobierz pdf

565 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

100 gramów

10 gramów

3 łyżki

1 łyżka

1 łyżka

1 łyżka

1 łyżeczka

0.5 szklanki

1 sztuka

1 sztuka

5 sztuk

50 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Fasolę namocz dzień wcześniej w zimnej wodzie. Na drugi dzień wypłucz fasolę i ugotuj ją do miękkości. Ugotowaną fasolę zmiel a następnie przetrzyj przez sito.

Pasztet z dyni z białą fasolą - Krok 1

Krok 2

Dynię przekrój na cztery części zawiń w folię aluminiową, to samo zrób z cebulą i czosnkiem. Następnie wstaw do piekarnika nagrzanego do 190°C na około 15 minut. Po tym czasie dynię, cebulę i czosnek obierz. Warzywa nie muszą być zupełnie upieczone.

Pasztet z dyni z białą fasolą - Krok 2

Krok 3

Wszystko razem włóż do kielicha miksera, dodaj majonez. Rozdrobnij najdrobniej jak możesz. Powstałą pastę również przetrzyj przez sito, połącz z fasolą.

Pasztet z dyni z białą fasolą - Krok 3

Krok 4

Farsz z warzyw dopraw do smaku przyprawą curry, pastą chili, delikatem, przyprawą pięciu smaków, oraz startym na miazgę imbirem. Dodaj jajka, kaszę kukurydzianą, pestki dyni.

Pasztet z dyni z białą fasolą - Krok 4

Krok 5

Doprawiony farsz umieść w podłużnej foremce do ciasta, wyłożonej wcześniej pergaminem. Foremkę dodatkowo owiń folią aluminiową, ustaw na blaszce do pieczenia wypełnionej wodą. Całość wstaw do nagrzanego do 200°C piekarnika na około 60 minut.

Pasztet z dyni z białą fasolą - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pasztet z dyni z białą fasolą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pasztet z dyni z białą fasolą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pasztet z dyni z białą fasolą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pasztet z dyni z białą fasolą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pasztet z dyni z białą fasolą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pasztet z dyni z białą fasolą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pasztet z dyni z białą fasolą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pasztet z dyni z białą fasolą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pasztet z dyni z białą fasoląPasztet z dyni z białą fasolą

Fasola, podobnie jak inne warzywa strączkowe, to dobry składnik do przygotowywania pasztetów bezmięsnych. Żeby nieco urozmaicić jej smak, upiecz pasztet z dyni z białą fasolą. Przygotowanie zacznij dzień wcześniej, od namoczenia fasoli. Następnie ugotuj ją i zmiel na gładką masę. Dynię i inne warzywa upiecz. Nadawać się będą niemal wszystkie odmiany dyni, np. zwyczajna, piżmowa i hokkaido. Tę ostatnią możesz użyć razem ze skórką. Nie muszą być upieczone do końca – włożysz je do piekarnika ponownie, już w formie na pasztet. Połącz obydwie masy: dyniową i fasolową, dodaj jajka, które połączą wszystkie składniki, a także mąkę kukurydzianą. Dzięki niej pasztet będzie zwarty i łatwiej pokroisz go po wystudzeniu. Przypraw mieszankę do smaku. Zarówno fasola, jak i dynia są bardzo łagodne, nie bój się więc wykorzystania różnorodnych dodatków. Dodaj imbir, curry i pastę chili. Dobrze będą pasowały również pestki dyni lub słonecznika. Pasztet z dyni upiecz w kąpieli wodnej i podawaj do pieczywa lub jako samodzielną przekąskę. Spróbuj!