Pasztet z dyni z białą fasolą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pasztet z dyni z białą fasolą

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

34

124 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

335 osób wydrukowało

Pobierz pdf

500 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

100 gramów

10 gramów

3 łyżki

1 łyżka

1 łyżka

1 łyżka

1 łyżeczka

0.5 szklanki

1 sztuka

1 sztuka

5 sztuk

50 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Fasolę namocz dzień wcześniej w zimnej wodzie. Na drugi dzień wypłucz fasolę i ugotuj ją do miękkości. Ugotowaną fasolę zmiel a następnie przetrzyj przez sito.

Pasztet z dyni z białą fasolą - Krok 1

Krok 2

Dynię przekrój na cztery części zawiń w folię aluminiową, to samo zrób z cebulą i czosnkiem. Następnie wstaw do piekarnika nagrzanego do 190°C na około 15 minut. Po tym czasie dynię, cebulę i czosnek obierz. Warzywa nie muszą być zupełnie upieczone.

Pasztet z dyni z białą fasolą - Krok 2

Krok 3

Wszystko razem włóż do kielicha miksera, dodaj majonez. Rozdrobnij najdrobniej jak możesz. Powstałą pastę również przetrzyj przez sito, połącz z fasolą.

Pasztet z dyni z białą fasolą - Krok 3

Krok 4

Farsz z warzyw dopraw do smaku przyprawą curry, pastą chili, delikatem, przyprawą pięciu smaków, oraz startym na miazgę imbirem. Dodaj jajka, kaszę kukurydzianą, pestki dyni.

Pasztet z dyni z białą fasolą - Krok 4

Krok 5

Doprawiony farsz umieść w podłużnej foremce do ciasta, wyłożonej wcześniej pergaminem. Foremkę dodatkowo owiń folią aluminiową, ustaw na blaszce do pieczenia wypełnionej wodą. Całość wstaw do nagrzanego do 200°C piekarnika na około 60 minut.

Pasztet z dyni z białą fasolą - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pasztet z dyni z białą fasolą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pasztet z dyni z białą fasolą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pasztet z dyni z białą fasolą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pasztet z dyni z białą fasolą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pasztet z dyni z białą fasolą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pasztet z dyni z białą fasolą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pasztet z dyni z białą fasolą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pasztet z dyni z białą fasolą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pasztet z dyni z białą fasoląPasztet z dyni z białą fasolą

Fasola, podobnie jak inne warzywa strączkowe, to dobry składnik do przygotowywania pasztetów bezmięsnych. Żeby nieco urozmaicić jej smak, upiecz pasztet z dyni z białą fasolą. Przygotowanie zacznij dzień wcześniej, od namoczenia fasoli. Następnie ugotuj ją i zmiel na gładką masę. Dynię i inne warzywa upiecz. Nadawać się będą niemal wszystkie odmiany dyni, np. zwyczajna, piżmowa i hokkaido. Tę ostatnią możesz użyć razem ze skórką. Nie muszą być upieczone do końca – włożysz je do piekarnika ponownie, już w formie na pasztet. Połącz obydwie masy: dyniową i fasolową, dodaj jajka, które połączą wszystkie składniki, a także mąkę kukurydzianą. Dzięki niej pasztet będzie zwarty i łatwiej pokroisz go po wystudzeniu. Przypraw mieszankę do smaku. Zarówno fasola, jak i dynia są bardzo łagodne, nie bój się więc wykorzystania różnorodnych dodatków. Dodaj imbir, curry i pastę chili. Dobrze będą pasowały również pestki dyni lub słonecznika. Pasztet z dyni upiecz w kąpieli wodnej i podawaj do pieczywa lub jako samodzielną przekąskę. Spróbuj!