Dania z dynią

161 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy (175)

Sernik na zimno z dynią

103

łatwe

60 min.
Dyniowe specjały kojarzone są najczęściej z jesienią, ale sernik na zimno z dynią z tego przepisu...
Ciasto dyniowe

113

łatwe

60 min.
Ciasto dyniowe to idealna słodka przekąska na jesień, która świetnie będzie pasować do popołudnio...
Krem z dyni z ziemniakami i jabłkiem

72

łatwe

60 min.
Nic nie poprawi humoru lepiej niż kremowa zupa z dyni z jabłkami i ziemniakami. Polecamy...
Zupa krem z dyni z karmelizowanym jabłkiem i  pieczonymi orzechami

63

łatwe

45 min.
Szukasz ciekawego sposobu na przygotowanie i podanie zupy? W takim razie koniecznie skorzystaj ze...
Wegetariański gulasz

34

łatwe

30 min.
Szacowana cena przygotowania dania: do 15 zł. Ceny zostały oszacowane na podstawie orientacyjnych...
Kremowa zupa z dyni

34

łatwe

45 min.
Kremowa zupa z dyni to świetna propozycja na jesienne pierwsze danie obiadowe. Aby ją przygotować...
Chrupiące placki z dyni i sera

52

łatwe

30 min.
Bardzo popularnym w naszym kraju daniem są placki ziemniaczane, które podaje się przeważnie z gul...
Zupa "Trio dyniowe"

22

łatwe

60 min.
Pod nazwą zupy Trio dyniowe kryje się pyszna trójskładnikowa mieszanka – połączenie pieczonej dyn...
Zupa z dyni

41

łatwe

60 min.
Dynia, warzywo przez lata zapomniane, ostatnio szturmem zdobywa polskie menu. Najchętniej jemy je...
Pasta z dyni

32

łatwe

30 min.
Wszelkie warzywne pasty mają bardzo szerokie zastosowanie w polskiej kuchni. Pasują przede wszyst...
Sri lankan curry - VIDEO

21

łatwe

45 min.
Odkrywanie nowych smaków, przepisów, aromatów może zachęcać do modyfikowania tradycyjnych przepis...
Makaron ze smażoną dynią, kurczakiem i curry

26

łatwe

45 min.
Dania na bazie makaronu posiadają niezwykle szerokie zastosowanie – sprawdzą się one zarówno w ro...
Pasztet z dyni z białą fasolą

27

łatwe

30 min.
Fasola, podobnie jak inne warzywa strączkowe, to dobry składnik do przygotowywania pasztetów bezm...
Zapiekany kurczak z warzywami

20

łatwe

60 min.
Szacowana cena przygotowania dania: do 20 zł. Ceny zostały oszacowane na podstawie orientacyjnych...
Kuskus z wołowiną

7

średnie

45 min.
Pierogi z dynią w sosie szałwiowym

19

łatwe

60 min.
Pierogi to klasyczne danie nie tylko kuchni polskiej – podobne potrawy zjeść można także w innych...
Dynia z pieca (Calabaza al Horno)

53

średnie

45 min.
Calabaza al Horno, czyli dynia z piekarnika, to smaczna przekąska na jesienno-zimowe wieczory. Za...
Makaron z serem feta, kurczakiem i dynią

11

łatwe

45 min.
Dynia jest świetnym dodatkiem do wielu potraw, także tych z makaronem. Jej soczysty, słodkawy mią...
Zupa z dyni i batatów

30

łatwe

60 min.
Zupa z dyni i batatów to intensywne oraz aromatyczne połączenie smaków, które sprawdzi się szczeg...
Kurczak z hinduskimi przyprawami

25

średnie

60 min.
Znudził ci się pieczony filet drobiowy? Kurczak z hinduskimi przyprawami to sposób na użycie zwyk...
Lasagne z dynią

19

łatwe

120 min.
Lasagne to klasyczne włoskie danie, które będzie jeszcze smaczniejsze, jeśli wzbogacisz je o piec...
Zupa dyniowa z czerwoną fasolką

29

łatwe

45 min.
Zupa dyniowa to jeden z najpopularniejszych smaków jesieni. Jest gęsta, delikatna i zarazem  ...
Kasza gryczana smażona z dynią, boczkiem i serem feta

16

łatwe

45 min.
Smażoną kaszę gryczaną z dodatkiem dyni i boczku przygotujesz na szybki obiad lub kolację – potrz...
Racuchy dyniowe z serem i syropem klonowym

24

łatwe

45 min.
Racuchy dyniowe z serem i syropem klonowym są słodkie i puszyste. Doskonale nadają się na podwiec...
Angielska zapiekanka mięsna

10

łatwe

60 min.
Angielska zapiekanka mięsna przypomina nieco słynne Cottage pie, czyli popularną wiejską zapiekan...
Gulasz z dyni

9

łatwe

30 min.
Do przyrządzenia doskonałego gulaszu wcale nie potrzebujesz mięsa – z powodzeniem zastąpisz je bo...

Ciekawostki i porady

W czym tkwi sekret gładkiej, wyrazistej w smaku zupy dyniowej? Istnieje na to wiele sposobów. Najpopularniejsze opisaliśmy w artykule poniżej.

Czytaj więcej

Jabłka da się przetworzyć na wiele sposobów. Konfitury, musy i soki owocowe – to wszystko przygotujesz z jesiennych zbiorów.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Dania z dyniąDania z dynią

Dynia jest absolutnym kulinarnym hitem sezonu jesiennego. Pochodzi z Ameryki Południowej, ale obecnie kojarzy się najbardziej ze Stanami Zjednoczonymi i ze świętem Halloween. Amerykanie nie tylko docenili zdobnicze właściwości dyni, lecz również jej walory smakowe. Dlatego jedną z bardziej rozpoznawalnych i charakterystycznych dla USA potraw jest ciasto z dyni. Również na polskich półkach sklepowych z pewnością znajdziesz wiele odmian tego warzywa. Do najpopularniejszych należą japońskie hokkaido – warzywo stosunkowo małe, z twardą skórką i o lekko orzechowym posmaku, dynia makaronowa, piżmowa, muszkatołowa oraz tak zwana dynia polska – odmiana jednego z gatunków śródziemnomorskich. Robiąc zakupy, pamiętaj, by wybierać okazy średniej wielkości, niezbyt przerośnięte. Ważne też, żeby dynia nie była ani niedojrzała, ani przejrzała, miała ładny pomarańczowy kolor, a jej skórka była gładka, bez plam i uszkodzeń. Bez względu na to, jaki rodzaj dyni uda Ci się nabyć, możesz w kuchni wyczarować z niej pyszne i różnorodne potrawy. Warzywo to nadaje się równie dobrze do dań słodkich, jak i słonych, łagodnych oraz pikantnych, ponadto harmonizuje się smakowo z innymi warzywami oraz owocami, kaszami, ryżem czy makaronami. Do wzbogacania smaku dyni używa się między innymi przypraw korzennych, dlatego przypisuje się jej właściwości rozgrzewające. Idealnym przykładem jest tutaj zupa dyniowa, szczególnie chętnie przyrządzana w porze jesienno-zimowej z dodatkiem np. imbiru. Surową, marynowaną, gotowaną bądź smażoną dynię wykorzystaj do przygotowana sałatek czy gulaszu. W wersji przetartej warzywo to sprawdzi się jako farsz do pierogów, składnik na placki smażone, produkt, z którego wykonasz pasztet czy po prostu puree do dania głównego. Wypróbuj również połączenia dyni z mięsem: kurczakiem, wołowiną czy baraniną. Łagodny smak tego warzywa sprawia, że jest ono uniwersalne i pojawia się w wielu przepisach. Spośród naszych propozycji z pewnością znajdziesz kilka takich, które odpowiedzą Twoim gustom kulinarnym.