Puszyste placki z dynią przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Puszyste placki z dynią

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

39

heart
488 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

575 osób wydrukowało

Pobierz pdf

641 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

600 gramów

200 gramów

1 szklanka

1 łyżka

1 sztuka

2 łyżki

0.5 łyżeczki

2 łyżki

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Dynię obierz, oczyść i zetrzyj na grubej tarce. Goździki rozetrzyj w moździerzu.

Krok 2

W garnku rozpuść margarynę, wsyp dynię, oprósz cynamonem, dodaj goździki i duś na wolnym ogniu 10 minut. Wystudź.

Krok 3

Wymieszaj w misce mąkę, cukier, jajo, proszek do pieczenia z mlekiem. Dodaj dynię i ponownie wymieszaj.

Krok 4

Na patelni rozgrzej olej i nakładaj stołową łyżką niewielkie placuszki. Smaż z obu stron na złoty kolor. Podawaj z cukrem pudrem lub polane syropem klonowym.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Puszyste placki z dynią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Puszyste placki z dynią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Puszyste placki z dynią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Puszyste placki z dynią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Puszyste placki z dynią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Puszyste placki z dynią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Puszyste placki z dynią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Puszyste placki z dynią - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Puszyste placki z dyniąPuszyste placki z dynią

Dynia ma delikatny, słodkawy miąższ, który może stać się podstawą wielu smacznych potraw. Szczególnie dobrze sprawdza się jako baza do przyrządzanych na słodko placków. Jeśli szukasz alternatywy dla racuchów, wykorzystanie tego warzywa będzie dobrą propozycją. Puszyste placki z dynią zaserwujesz na obiad lub ciepłą kolację. Dynię musisz obrać i zetrzeć na grubych oczkach tarki, a następnie wsypać do rozpuszczonej kostki do pieczenia. Dołącz też przyprawy – cynamon i roztarte w moździerzu goździki. Dzięki nim placki będą pięknie pachnieć i nabiorą wyrazistości. Mieszankę duś przez jakiś czas na niedużym ogniu, a następnie zmieszaj z mlekiem oraz pozostałymi dodatkami i usmaż. Gotowe placki powinny być złote i chrupiące. Posyp je przed podaniem cukrem pudrem lub polej sosem klonowym. Będą doskonale smakować także z owocami, dodaj np. truskawki, podsmażone z cukrem jabłka lub ananasa. Dobrym sposobem na zaserwowanie placków z dyni będzie też polanie ich jogurtem z cukrem. Zobacz, jak przyrządzić to pyszne danie i dołącz nasz przepis do swojego menu!