Puszyste placki z dynią przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Puszyste placki z dynią

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

39

heart
488 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

570 osób wydrukowało

Pobierz pdf

633 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

600 gramów

200 gramów

1 szklanka

1 łyżka

1 sztuka

2 łyżki

0.5 łyżeczki

2 łyżki

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Dynię obierz, oczyść i zetrzyj na grubej tarce. Goździki rozetrzyj w moździerzu.

Krok 2

W garnku rozpuść margarynę, wsyp dynię, oprósz cynamonem, dodaj goździki i duś na wolnym ogniu 10 minut. Wystudź.

Krok 3

Wymieszaj w misce mąkę, cukier, jajo, proszek do pieczenia z mlekiem. Dodaj dynię i ponownie wymieszaj.

Krok 4

Na patelni rozgrzej olej i nakładaj stołową łyżką niewielkie placuszki. Smaż z obu stron na złoty kolor. Podawaj z cukrem pudrem lub polane syropem klonowym.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Puszyste placki z dynią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Puszyste placki z dynią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Puszyste placki z dynią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Puszyste placki z dynią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Puszyste placki z dynią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Puszyste placki z dynią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Puszyste placki z dynią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Puszyste placki z dynią - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Placki ziemniaczane
czas przygotowania
40 min.
stopień trudności

średnie

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Puszyste placki z dyniąPuszyste placki z dynią

Dynia ma delikatny, słodkawy miąższ, który może stać się podstawą wielu smacznych potraw. Szczególnie dobrze sprawdza się jako baza do przyrządzanych na słodko placków. Jeśli szukasz alternatywy dla racuchów, wykorzystanie tego warzywa będzie dobrą propozycją. Puszyste placki z dynią zaserwujesz na obiad lub ciepłą kolację. Dynię musisz obrać i zetrzeć na grubych oczkach tarki, a następnie wsypać do rozpuszczonej kostki do pieczenia. Dołącz też przyprawy – cynamon i roztarte w moździerzu goździki. Dzięki nim placki będą pięknie pachnieć i nabiorą wyrazistości. Mieszankę duś przez jakiś czas na niedużym ogniu, a następnie zmieszaj z mlekiem oraz pozostałymi dodatkami i usmaż. Gotowe placki powinny być złote i chrupiące. Posyp je przed podaniem cukrem pudrem lub polej sosem klonowym. Będą doskonale smakować także z owocami, dodaj np. truskawki, podsmażone z cukrem jabłka lub ananasa. Dobrym sposobem na zaserwowanie placków z dyni będzie też polanie ich jogurtem z cukrem. Zobacz, jak przyrządzić to pyszne danie i dołącz nasz przepis do swojego menu!