Puszyste placki z dynią przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Puszyste placki z dynią

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

37

484 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

545 osób wydrukowało

Pobierz pdf

625 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

600 gramów

200 gramów

1 szklanka

1 łyżka

1 sztuka

2 łyżki

0.5 łyżeczki

2 łyżki

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Dynię obierz, oczyść i zetrzyj na grubej tarce. Goździki rozetrzyj w moździerzu.

Krok 2

W garnku rozpuść margarynę, wsyp dynię, oprósz cynamonem, dodaj goździki i duś na wolnym ogniu 10 minut. Wystudź.

Krok 3

Wymieszaj w misce mąkę, cukier, jajo, proszek do pieczenia z mlekiem. Dodaj dynię i ponownie wymieszaj.

Krok 4

Na patelni rozgrzej olej i nakładaj stołową łyżką niewielkie placuszki. Smaż z obu stron na złoty kolor. Podawaj z cukrem pudrem lub polane syropem klonowym.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Puszyste placki z dynią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Puszyste placki z dynią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Puszyste placki z dynią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Puszyste placki z dynią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Puszyste placki z dynią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Puszyste placki z dynią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Puszyste placki z dynią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Puszyste placki z dynią - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Bób to smaczne i sezonowe warzywo, uwielbiane przez wielu z nas. Jedni spożywają je jako przekąskę pozbawioną dodatków, inni przygotowują z niego najróżniejsze potrawy. Warto je jeść przez cały rok, niestety poza sezonem trudno je znaleźć. Zastanawiasz się więc, czy bób można mrozić? Chcesz przyrządzać z nim dania nie tylko latem, lecz także jesienią i zimą?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Puszyste placki z dyniąPuszyste placki z dynią

Dynia ma delikatny, słodkawy miąższ, który może stać się podstawą wielu smacznych potraw. Szczególnie dobrze sprawdza się jako baza do przyrządzanych na słodko placków. Jeśli szukasz alternatywy dla racuchów, wykorzystanie tego warzywa będzie dobrą propozycją. Puszyste placki z dynią zaserwujesz na obiad lub ciepłą kolację. Dynię musisz obrać i zetrzeć na grubych oczkach tarki, a następnie wsypać do rozpuszczonej kostki do pieczenia. Dołącz też przyprawy – cynamon i roztarte w moździerzu goździki. Dzięki nim placki będą pięknie pachnieć i nabiorą wyrazistości. Mieszankę duś przez jakiś czas na niedużym ogniu, a następnie zmieszaj z mlekiem oraz pozostałymi dodatkami i usmaż. Gotowe placki powinny być złote i chrupiące. Posyp je przed podaniem cukrem pudrem lub polej sosem klonowym. Będą doskonale smakować także z owocami, dodaj np. truskawki, podsmażone z cukrem jabłka lub ananasa. Dobrym sposobem na zaserwowanie placków z dyni będzie też polanie ich jogurtem z cukrem. Zobacz, jak przyrządzić to pyszne danie i dołącz nasz przepis do swojego menu!