http://www.przepisy.pl/przepis/risotto-z-dyni

Dziś dalej pójdziemy tropem włoskim. Dynia i risotto. Naprawdę dobrana para. Tym razem dynia koniecznie musi być upieczona. Tylko w takiej postaci stanie się integralną częścią kremowego sosu, nada gęstość i piękny, jasnopomarańczowy kolor. Dlatego dodaję ją w pierwszej fazie gotowania. W risotto, które samo w sobie jest raczej słodkie, szukam aromatów uzupełniających delikatną słodycz dyni. Łączę ją z rozmarynem, zielem angielskim czy liściem laurowym. Lekko żywiczny aromat ziół, z delikatną nutą goryczy idealnie balansuje smak ryżu i dyni. Z kuchni włoskiej dziś proponuję risotto z dynią i mozzarellą.

Risotto z dynią i kulkami sera mozzarella:
Porcja dla 4 osób
Czas przygotowania: 35 minut

Składniki:
- 300 g ryżu arborio lub innego ryżu do risotto
- 200 g piersi kurczaka, pokrojonej w kostkę
- 1 opakowanie sera mozzarella w małych kulkach
- 20 g pestek dyni
- 300 g dyni Hokkaido, wcześniej upieczonej
- 1 ząbek czosnku
- 1 listek laurowy
- 2 ziela angielskie
- 1 gałązka rozmarynu
- 1 bulionetka drobiowa Knorr
- 200 ml białego wina
- 50 ml oliwy z oliwek
- 20 ml oleju z pestek dyni
- 100 ml śmietany 22%
- 100 g sera parmezanu
- 4 szalotki
- świeżo mielony pieprz

Sposób przygotowania:

W garnku z grubym dnem rozgrzej oliwę i podsmaż pokrojoną w kostkę szalotkę i posiekany czosnek. Dodaj pierś kurczaka i smaż do momentu gdy będzie równomiernie lekko brązowy. W tym momencie dodaj ryż, całość smaż chwilę aż ryż będzie szklisty. Następnie wlej wino i gotuj aż zupełnie odparuje. Dodaj bulionetkę drobiową, ziele angielskie, liść laurowy, upieczoną dynię.

Całość zalej około 1 litrem zimnej wody. Gotuj cały czas mieszając aż ryż stanie się miękki. W razie potrzeby dodaj więcej wody. Pod koniec gotowania dodaj śmietanę, a całość dopraw do smaku tartym parmezanem i świeżo mielonym pieprzem.

Tuż przed podaniem dodaj mozzarellą i posiekany rozmaryn. Ryż powinien mieć kremową, półpłynną konsystencję. Risotto podaję skropione niewielką ilością oleju z pestek dyni.

Już wspominałem o tym intensywnym, mocno orzechowym oleju. Wystarczy odrobina a nada on naszym potrawom specjalnego charakteru. Koniecznie spróbujcie.