Przepisy z grzybami | Przepisy.pl pixel

Przepisy na Grzyby

1204 przepisy

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

logo przepisy.pl

Ciekawostki i porady

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - GrzybyGrzyby

O ile nie każdy musi być zapalonym grzybiarzem, z pasją poszukującym leśnych przysmaków, o tyle trudno znaleźć osoby, które nie przepadają za ich smakiem. Grzyby nadają potrawom fantastycznego aromatu i cieszą podniebienia mięsistą strukturą. W najprostszych i najszybszych wariantach sięgajcie po pieczarki, lecz warto próbować także innych grzybów: borowików, kurek, rydzów, podgrzybków… Azjatyckie rarytasy również mogą sporo namieszać w posiłkach. Kuchenne grzybobranie czas zacząć!

Dla kogo?

Istnieje tyle gatunków jadalnych grzybów, że z pewnością każdy znajdzie coś dla siebie. Zupa pieczarkowa zadowoli miłośników klasycznych receptur. Bardziej wymagający smakosze będą zajadać się kremowym sosem na bazie kurek, a amatorzy orientalnych smaków nie odmówią sobie przyjemności skosztowania sajgonek z grzybami mun.

Na jaką okazję?

Grzyby fantastycznie podkreślają wykwintny charakter potraw. Nie miejcie oporów przed dodaniem ich do dziczyzny. Świetnie współgrają z wołowiną po burgundzku i Strogonowem, które uświetnią każdą rodzinną uroczystość. Mięsista konsystencja sprawia, że grzyby doskonale zastępują mięso w potrawach wegetariańskich. Oto sposób na smakowite urozmaicenie roślinnych jadłospisów.

Czy wiesz, że?

W Polsce występuje ponad 1000 gatunków grzybów jadalnych. Kucharze i grzybiarze mają więc z czego wybierać. Okazuje się, że grzyby mogą być gratką także dla osób zainteresowanych filatelistyką. Na polskich znaczkach pocztowych da się znaleźć między innymi borowika, pieprznika jadalnego, znanego szerzej jako kurka, czy gołąbka wybornego.

Dla urozmaicenia:

Oprócz świeżych grzybów do dań warto włączać także grzyby suszone. Wykorzystajcie je do zup, pierogowych farszów albo oryginalnej i niezwykle aromatycznej przyprawy. W domowej spiżarce wygospodarujcie miejsce dla grzybów marynowanych, które sprawdzają się jako samodzielna przekąska lub składnik surówek i sałatek.