Przepisy z grzybami | Przepisy.pl pixel

Przepisy na Grzyby

1205 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

logo przepisy.pl

Ciekawostki i porady

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste...

Czytaj więcej

Suszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić?

Czytaj więcej

przepisy.pl - GrzybyGrzyby

O ile nie każdy musi być zapalonym grzybiarzem, z pasją poszukującym leśnych przysmaków, o tyle trudno znaleźć osoby, które nie przepadają za ich smakiem. Grzyby nadają potrawom fantastycznego aromatu i cieszą podniebienia mięsistą strukturą. W najprostszych i najszybszych wariantach sięgajcie po pieczarki, lecz warto próbować także innych grzybów: borowików, kurek, rydzów, podgrzybków… Azjatyckie rarytasy również mogą sporo namieszać w posiłkach. Kuchenne grzybobranie czas zacząć!

Dla kogo?

Istnieje tyle gatunków jadalnych grzybów, że z pewnością każdy znajdzie coś dla siebie. Zupa pieczarkowa zadowoli miłośników klasycznych receptur. Bardziej wymagający smakosze będą zajadać się kremowym sosem na bazie kurek, a amatorzy orientalnych smaków nie odmówią sobie przyjemności skosztowania sajgonek z grzybami mun.

Na jaką okazję?

Grzyby fantastycznie podkreślają wykwintny charakter potraw. Nie miejcie oporów przed dodaniem ich do dziczyzny. Świetnie współgrają z wołowiną po burgundzku i Strogonowem, które uświetnią każdą rodzinną uroczystość. Mięsista konsystencja sprawia, że grzyby doskonale zastępują mięso w potrawach wegetariańskich. Oto sposób na smakowite urozmaicenie roślinnych jadłospisów.

Czy wiesz, że?

W Polsce występuje ponad 1000 gatunków grzybów jadalnych. Kucharze i grzybiarze mają więc z czego wybierać. Okazuje się, że grzyby mogą być gratką także dla osób zainteresowanych filatelistyką. Na polskich znaczkach pocztowych da się znaleźć między innymi borowika, pieprznika jadalnego, znanego szerzej jako kurka, czy gołąbka wybornego.

Dla urozmaicenia:

Oprócz świeżych grzybów do dań warto włączać także grzyby suszone. Wykorzystajcie je do zup, pierogowych farszów albo oryginalnej i niezwykle aromatycznej przyprawy. W domowej spiżarce wygospodarujcie miejsce dla grzybów marynowanych, które sprawdzają się jako samodzielna przekąska lub składnik surówek i sałatek.