Przepisy na Grzyby
1173 przepisy
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Przepisy (1173) 
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
średnie
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
średnie
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
Ciekawostki i porady
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcej
Grzyby
O ile nie każdy musi być zapalonym grzybiarzem, z pasją poszukującym leśnych przysmaków, o tyle trudno znaleźć osoby, które nie przepadają za ich smakiem. Grzyby nadają potrawom fantastycznego aromatu i cieszą podniebienia mięsistą strukturą. W najprostszych i najszybszych wariantach sięgajcie po pieczarki, lecz warto próbować także innych grzybów: borowików, kurek, rydzów, podgrzybków… Azjatyckie rarytasy również mogą sporo namieszać w posiłkach. Kuchenne grzybobranie czas zacząć!
Dla kogo?
Istnieje tyle gatunków jadalnych grzybów, że z pewnością każdy znajdzie coś dla siebie. Zupa pieczarkowa zadowoli miłośników klasycznych receptur. Bardziej wymagający smakosze będą zajadać się kremowym sosem na bazie kurek, a amatorzy orientalnych smaków nie odmówią sobie przyjemności skosztowania sajgonek z grzybami mun.
Na jaką okazję?
Grzyby fantastycznie podkreślają wykwintny charakter potraw. Nie miejcie oporów przed dodaniem ich do dziczyzny. Świetnie współgrają z wołowiną po burgundzku i Strogonowem, które uświetnią każdą rodzinną uroczystość. Mięsista konsystencja sprawia, że grzyby doskonale zastępują mięso w potrawach wegetariańskich. Oto sposób na smakowite urozmaicenie roślinnych jadłospisów.
Czy wiesz, że?
W Polsce występuje ponad 1000 gatunków grzybów jadalnych. Kucharze i grzybiarze mają więc z czego wybierać. Okazuje się, że grzyby mogą być gratką także dla osób zainteresowanych filatelistyką. Na polskich znaczkach pocztowych da się znaleźć między innymi borowika, pieprznika jadalnego, znanego szerzej jako kurka, czy gołąbka wybornego.
Dla urozmaicenia:
Oprócz świeżych grzybów do dań warto włączać także grzyby suszone. Wykorzystajcie je do zup, pierogowych farszów albo oryginalnej i niezwykle aromatycznej przyprawy. W domowej spiżarce wygospodarujcie miejsce dla grzybów marynowanych, które sprawdzają się jako samodzielna przekąska lub składnik surówek i sałatek.