Przepisy na Grzyby
1204 przepisy
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej
Grzyby
O ile nie każdy musi być zapalonym grzybiarzem, z pasją poszukującym leśnych przysmaków, o tyle trudno znaleźć osoby, które nie przepadają za ich smakiem. Grzyby nadają potrawom fantastycznego aromatu i cieszą podniebienia mięsistą strukturą. W najprostszych i najszybszych wariantach sięgajcie po pieczarki, lecz warto próbować także innych grzybów: borowików, kurek, rydzów, podgrzybków… Azjatyckie rarytasy również mogą sporo namieszać w posiłkach. Kuchenne grzybobranie czas zacząć!
Dla kogo?
Istnieje tyle gatunków jadalnych grzybów, że z pewnością każdy znajdzie coś dla siebie. Zupa pieczarkowa zadowoli miłośników klasycznych receptur. Bardziej wymagający smakosze będą zajadać się kremowym sosem na bazie kurek, a amatorzy orientalnych smaków nie odmówią sobie przyjemności skosztowania sajgonek z grzybami mun.
Na jaką okazję?
Grzyby fantastycznie podkreślają wykwintny charakter potraw. Nie miejcie oporów przed dodaniem ich do dziczyzny. Świetnie współgrają z wołowiną po burgundzku i Strogonowem, które uświetnią każdą rodzinną uroczystość. Mięsista konsystencja sprawia, że grzyby doskonale zastępują mięso w potrawach wegetariańskich. Oto sposób na smakowite urozmaicenie roślinnych jadłospisów.
Czy wiesz, że?
W Polsce występuje ponad 1000 gatunków grzybów jadalnych. Kucharze i grzybiarze mają więc z czego wybierać. Okazuje się, że grzyby mogą być gratką także dla osób zainteresowanych filatelistyką. Na polskich znaczkach pocztowych da się znaleźć między innymi borowika, pieprznika jadalnego, znanego szerzej jako kurka, czy gołąbka wybornego.
Dla urozmaicenia:
Oprócz świeżych grzybów do dań warto włączać także grzyby suszone. Wykorzystajcie je do zup, pierogowych farszów albo oryginalnej i niezwykle aromatycznej przyprawy. W domowej spiżarce wygospodarujcie miejsce dla grzybów marynowanych, które sprawdzają się jako samodzielna przekąska lub składnik surówek i sałatek.