
Składniki
6 sztuk
2 łyżki
6 sztuk
1 łyżeczka
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Jajka ugotuj na twardo, wystudź i obierz. Każde z nich przekrój ostrożnie wzdłuż na pół i wyjmij żółtka. Żółtka posiekaj.

Krok 2
Pieczarki posiekaj drobno i przesmaż na rozgrzanym tłuszczu. Dopraw do smaku.

Krok 3
Wystudzone pieczarki przełóż do miseczki i połącz z żółtkami, majonezem oraz posiekaną natką.

Krok 4
Wszystkie składniki wymieszaj dokładnie widelcem a następnie napełnij przygotowanym farszem wydrążone połówki jajek. Ułóż na półmisku i udekoruj listkami ziół. Podawaj schłodzone.


Dobra rada:
Zamiast natki pietruszki możesz użyć szczypiorku.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Majonez Hellmann's Babuni
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..
Czytaj więcejSuszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Jajka faszerowane pieczarkami
Jajka faszerowane pieczarkami i żółtkiem to propozycja przekąski, którą warto podawać znacznie częściej niż tylko podczas obchodów Wielkanocy. Co prawda wtedy jajka na różne sposoby królują w jadłospisach, ale są w stanie urozmaicić menu również w dzień powszedni. Macie dość zwykłej jajecznicy, a może planujecie przyjęcie i zastanawiacie się, co zaserwować, by goście nie wrócili do domów głodni? Przepis na jaja faszerowane pieczarkami to zawsze dobry pomysł. Jajka faszerowane pieczarkami to klasyczna przekąska, która idealnie sprawdza się na różnego rodzaju przyjęciach i spotkaniach. Połączenie delikatnych jajek na twardo z aromatycznymi, lekko podsmażonymi pieczarkami, tworzy wyjątkowy smak, który zachwyca podniebienia. Choć prosta w przygotowaniu, ta przekąska wygląda niezwykle elegancko, a jej smak przyciąga uwagę. Jest to danie, które łączy tradycję z nowoczesnością, idealnie wpisując się w gusta osób ceniących sobie zarówno proste, jak i wyrafinowane smaki.
Dla kogo?
Nie musicie eksperymentować z egzotycznymi i trudno dostępnymi produktami, by przyrządzać smakowite i apetycznie wyglądające posiłki. Dzięki jajkom faszerowanym z pieczarkami unikniecie zbędnych komplikacji podczas gotowania i zyskacie pewność, że każdy smakosz będzie zadowolony z poczęstunku. Jajka faszerowane z pieczarkami to doskonała opcja dla osób, które szukają smacznej i zdrowej przekąski na co dzień, jak i na wyjątkowe okazje. To danie idealnie nadaje się dla osób, które lubią łączyć tradycyjne składniki w nowoczesny sposób, a przy tym nie chcą spędzać wielu godzin w kuchni. Jajka z pieczarkami mogą być także wyborem dla tych, którzy cenią sobie prostotę przygotowania przy jednoczesnym zachowaniu elegancji. Warto także podać je na spotkaniach rodzinnych, gdyż są to dania, które smakują zarówno dzieciom, jak i dorosłym.
Na jaką okazję?
Jeśli chcecie zaserwować pyszne śniadanie, kolację lub przystawkę, ten przepis na jajka nadziewane pieczarkami jest dla was idealny. Jajka faszerowane pieczarkami to bardzo prosta potrawa, która nie wymaga długiego czasu przygotowywania. Zdążysz przyrządzić ją, gdy goście zapowiedzieli swoją wizytę w ostatniej chwili lub gdy okazało się, że organizacja imprezy zajęła więcej czasu, niż było to w planie. Jajka z pieczarkami to wyjątkowo pyszne koło ratunkowe. Farsz do jajek z pieczarkami to przekąska, która doskonale sprawdzi się podczas wielu różnych okazji. Będą idealnym wyborem na święta, zarówno wielkanocne, jak i bożonarodzeniowe, kiedy stół pełen jest różnorodnych potraw, a delikatne jajka z pieczarkami świetnie uzupełniają całość. Sprawdzą się także na przyjęciach urodzinowych, imieninowych czy spotkaniach z przyjaciółmi, gdyż ich wygląd przyciąga wzrok, a smak kusi do spróbowania. Jajka te będą także doskonałym wyborem na pikniki czy garden party, gdzie proste, ale efektowne przekąski są na wagę złota. Warto przygotować je również na wszelkie imprezy, gdy zależy nam na podaniu czegoś smacznego i pożywnego, ale nie chcemy poświęcać zbyt wiele czasu na gotowanie.
Czy wiesz, że?
Jajka faszerowane pieczarkami i żółtkiem przyrządzicie w zaledwie kilku krokach – najpierw ugotujcie jajka na twardo. Tak przygotowane przekrójcie na pół i wydrąż z nich żółtka, a następnie je posiekajcie. Teraz czas na pieczarki - pokrójcie je w drobną kostkę i smażcie na patelni na małym ogniu, uważając, żeby się nie przypaliły. Na końcu przyprawcie je pieprzem ziołowym, majerankiem i tymiankiem. Kiedy grzyby będą już gotowe, połączcie je z żółtkami i majonezem, by przygotować nadzienie do jajek z pieczarkami. Dokładnie wymieszajcie razem z posiekaną natką pietruszki (sprawdzi się również szczypiorek). Tak przygotowanym farszem nadziewajcie wydrążone połówki jajek i odstaw do lodówki na kilkadziesiąt minut. Po tym czasie jajka nadziewane pieczarkami będą gotowe!
Dla urozmaicenia:
Przystawkę w postaci jajek nadziewanych pieczarkami serwujcie schłodzoną, udekorowaną natką świeżej pietruszki lub kilkoma listkami sałaty karbowanej. Gdy już nabierzecie wprawy, wypróbujcie także inne rodzaje farszu do jajek faszerowanych. Świetnie smakują jajka z awokado albo serem i szynką. Jajka nadziewane pieczarkami to danie, które można z łatwością wzbogacić o różnorodne dodatki, które nadadzą im jeszcze głębszego smaku. Można spróbować wzbogacić farsz o kawałki wędzonego łososia, co doda daniu wyrazistości i elegancji, idealnie komponując się z delikatnością jajek. Jeśli lubisz bardziej intensywne smaki, dodanie do farszu tartych serów – takich jak parmezan czy cheddar – z pewnością wzbogaci smak tej przekąski. Kolejną opcją jest dodanie świeżych ziół, takich jak koper czy tymianek, które nadadzą jajkom jeszcze bardziej świeżego charakteru. Jeśli szukacie wyjątkowego smaku, możecie również spróbować dodać do farszu prażonych orzechów lub pestek dyni, które wprowadzą nie tylko interesującą teksturę, ale także zdrowe tłuszcze. Inny sposób na urozmaicenie to dodanie do farszu drobno pokrojonego awokado, co doda jajkom kremowej konsystencji i subtelnej nuty smaku.




































