Jajka faszerowane pieczarkami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

168

1554 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

3522 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

4035 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

6 sztuk

2 łyżki

6 sztuk

1 łyżeczka

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Jajka ugotuj na twardo, wystudź i obierz. Każde z nich przekrój ostrożnie wzdłuż na pół i wyjmij żółtka. Żółtka posiekaj.

Jajka faszerowane pieczarkami - Krok 1

Krok 2

Pieczarki posiekaj drobno i przesmaż na rozgrzanym tłuszczu. Dopraw do smaku.

Jajka faszerowane pieczarkami - Krok 2

Krok 3

Wystudzone pieczarki przełóż do miseczki i połącz z żółtkami, majonezem oraz posiekaną natką.

Jajka faszerowane pieczarkami - Krok 3

Krok 4

Wszystkie składniki wymieszaj dokładnie widelcem a następnie napełnij przygotowanym farszem wydrążone połówki jajek. Ułóż na półmisku i udekoruj listkami ziół. Podawaj schłodzone.

Jajka faszerowane pieczarkami - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Zamiast natki pietruszki możesz użyć szczypiorku.

11

Opinie o przepisie

  • Beti

    Beti , 11.04.2020

    Jajka faszerowane to moja specjalność. Ten przepis jest godny zrobienia bo smakuje niebiansko

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Gabriela Greń

    Gabriela Greń , 31.03.2020

    TAK. Pieczarki doprawiam odrobiną wegety

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bogdan Ślusarz

    Bogdan Ślusarz , 31.01.2019

    SUPER przekąska. Z żółtym, dość ostrym serem startym i dodanym do farszu.... palce lizać!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bogdan Ślusarz

    Bogdan Ślusarz , 31.01.2019

    próbowałem również z ostrym żółtym serem, SUPER przekąska!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Łukasz Przybysz

    Łukasz Przybysz , 04.02.2018

    Nie skomplikowane i super smakuje ... :-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krystyna Łaskawiec

    Krystyna Łaskawiec , 11.10.2017

    uwielbiam ten zestaw

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Aneta Czieschowitz

    Aneta Czieschowitz , 25.12.2016

    Pychotka i na dodatek szybko przygotowane

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Violetta Wypychowska

    Violetta Wypychowska , 13.04.2016

    bardzo dobre

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Katarzyna Korzuch

    Katarzyna Korzuch , 26.03.2016

    Polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wioletta Mocicka

    Wioletta Mocicka , 21.03.2016

    pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Teresa  Przybylska

    Teresa Przybylska , 19.03.2016

    pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Jajka faszerowane pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Jajka faszerowane pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Jajka faszerowane pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Jajka faszerowane pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Jajka faszerowane pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Jajka faszerowane pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Jajka faszerowane pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Jajka faszerowane pieczarkamiJajka faszerowane pieczarkami

Jeśli chcesz przygotować pyszne śniadanie, kolację lub przystawkę, ten przepis jest dla Ciebie idealny. Jajka faszerowane pieczarkami to bardzo prosta potrawa, która nie wymaga długiego czasu przygotowywania. Przyrządzisz je w zaledwie kilku krokach – najpierw ugotuj jajka na twardo. Tak przygotowane przekrój na pół i wydrąż z nich żółtka, a następnie je posiekaj. Teraz czas na pieczarki – pokrój je w drobną kostkę i smaż na patelni na małym ogniu, uważając, żeby się nie przypaliły. Na końcu przypraw je pieprzem ziołowym, majerankiem i tymiankiem. Kiedy grzyby będą już gotowe, połącz je z żółtkami i majonezem. Dokładnie wymieszaj razem z posiekaną natką pietruszki (sprawdzi się również szczypiorek). Tak przygotowanym farszem nadziewaj wydrążone połówki jajek i odstaw do lodówki na kilkadziesiąt minut. Przystawkę serwuj schłodzoną, udekorowaną natką świeżej pietruszki lub kilkoma listkami sałaty karbowanej. Koniecznie sprawdź ten przepis na jajka faszerowane pieczarkami i podziel się swoją opinią w komentarzu. Życzymy smacznego.