Jajka faszerowane pieczarkami: nadziewany przepis | Przepisy.pl pixel

Jajka faszerowane pieczarkami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

184

1931 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

4296 osób wydrukowało

Pobierz pdf

5377 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

6 sztuk

2 łyżki

6 sztuk

1 łyżeczka

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Jajka ugotuj na twardo, wystudź i obierz. Każde z nich przekrój ostrożnie wzdłuż na pół i wyjmij żółtka. Żółtka posiekaj.

Jajka faszerowane pieczarkami - Krok 1

Krok 2

Pieczarki posiekaj drobno i przesmaż na rozgrzanym tłuszczu. Dopraw do smaku.

Jajka faszerowane pieczarkami - Krok 2

Krok 3

Wystudzone pieczarki przełóż do miseczki i połącz z żółtkami, majonezem oraz posiekaną natką.

Jajka faszerowane pieczarkami - Krok 3

Krok 4

Wszystkie składniki wymieszaj dokładnie widelcem a następnie napełnij przygotowanym farszem wydrążone połówki jajek. Ułóż na półmisku i udekoruj listkami ziół. Podawaj schłodzone.

Jajka faszerowane pieczarkami - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Zamiast natki pietruszki możesz użyć szczypiorku.

13

Opinie o przepisie

  • Magda

    Magda , 16.03.2022

    Uwielbiam jajka faszerowane. Najczęściej przygotowuję z farszem pieczarkowym. Zawsze obficie posypuję natką pietruszki. Rodzinka zachwycona. Polecam ten przepis.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Andrzej Jany

    Andrzej Jany , 31.12.2021

    TAK! Jajka faszeruję różnymi "rzeczami". Są to np. tuńczyk z majonezem i natką pietruszki, groszek z majonezem (roztarty na "miazgę"), buraczki wiórki. Każde nadzienie jest pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Beti

    Beti , 11.04.2020

    Jajka faszerowane to moja specjalność. Ten przepis jest godny zrobienia bo smakuje niebiansko

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Gabriela Greń

    Gabriela Greń , 31.03.2020

    TAK. Pieczarki doprawiam odrobiną wegety

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bogdan Ślusarz

    Bogdan Ślusarz , 31.01.2019

    SUPER przekąska. Z żółtym, dość ostrym serem startym i dodanym do farszu.... palce lizać!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bogdan Ślusarz

    Bogdan Ślusarz , 31.01.2019

    próbowałem również z ostrym żółtym serem, SUPER przekąska!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Łukasz Przybysz

    Łukasz Przybysz , 04.02.2018

    Nie skomplikowane i super smakuje ... :-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krystyna Łaskawiec

    Krystyna Łaskawiec , 11.10.2017

    uwielbiam ten zestaw

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Aneta Czieschowitz

    Aneta Czieschowitz , 25.12.2016

    Pychotka i na dodatek szybko przygotowane

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Violetta Wypychowska

    Violetta Wypychowska , 13.04.2016

    bardzo dobre

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Katarzyna Korzuch

    Katarzyna Korzuch , 26.03.2016

    Polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wioletta Mocicka

    Wioletta Mocicka , 21.03.2016

    pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Teresa  Przybylska

    Teresa Przybylska , 19.03.2016

    pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Jajka faszerowane pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Jajka faszerowane pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Jajka faszerowane pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Jajka faszerowane pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Jajka faszerowane pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Jajka faszerowane pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Jajka faszerowane pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Jajka faszerowane pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Jajka faszerowane pieczarkamiJajka faszerowane pieczarkami

Jajka faszerowane pieczarkami i żółtkiem to propozycja przekąski, którą warto podawać znacznie częściej niż tylko podczas obchodów Wielkanocy. Co prawda wtedy jajka na różne sposoby królują w jadłospisach, ale są w stanie urozmaicić menu również w dzień powszedni. Masz dość zwykłej jajecznicy, a może planujesz przyjęcie i zastanawiasz się, co zaserwować, by goście nie wrócili do domów głodni? Przepis na jaja faszerowane pieczarkami to zawsze dobry pomysł.

Dla kogo? Nie musisz eksperymentować z egzotycznymi i trudno dostępnymi produktami, by przyrządzać smakowite i apetycznie wyglądające posiłki. Dzięki jajkom faszerowanym z pieczarkami unikniesz zbędnych komplikacji podczas gotowania i zyskasz pewność, że każdy smakosz będzie zadowolony z poczęstunku.

Na jaką okazję? Jeśli chcesz zaserwować pyszne śniadanie, kolację lub przystawkę, ten przepis na jajka nadziewane pieczarkami jest dla Ciebie idealny. Jajka faszerowane pieczarkami to bardzo prosta potrawa, która nie wymaga długiego czasu przygotowywania. Zdążysz przyrządzić ją, gdy goście zapowiedzieli swoją wizytę w ostatniej chwili lub gdy okazało się, że organizacja imprezy zajęła więcej czasu, niż było to w planie. Jajka z pieczarkami to wyjątkowo pyszne koło ratunkowe.

Czy wiesz, że? Jajka faszerowane pieczarkami i żółtkiem przyrządzisz w zaledwie kilku krokach – najpierw ugotuj jajka na twardo. Tak przygotowane przekrój na pół i wydrąż z nich żółtka, a następnie je posiekaj. Teraz czas na pieczarki – pokrój je w drobną kostkę i smaż na patelni na małym ogniu, uważając, żeby się nie przypaliły. Na końcu przypraw je pieprzem ziołowym, majerankiem i tymiankiem. Kiedy grzyby będą już gotowe, połącz je z żółtkami i majonezem, by przygotować nadzienie do jajek z pieczarkami. Dokładnie wymieszaj razem z posiekaną natką pietruszki (sprawdzi się również szczypiorek). Tak przygotowanym farszem nadziewaj wydrążone połówki jajek i odstaw do lodówki na kilkadziesiąt minut. Po tym czasie jajka nadziewane pieczarkami będą gotowe!

Dla urozmaicenia: Przystawkę w postaci jajek nadziewanych pieczarkami serwuj schłodzoną, udekorowaną natką świeżej pietruszki lub kilkoma listkami sałaty karbowanej. Gdy już nabierzesz wprawy, wypróbuj także inne rodzaje farszu do jajek faszerowanych. Świetnie smakują jajka z awokado albo serem i szynką.