
Składniki
10 sztuk
2 łyżki
4 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Jaja ugotuj na twardo nie dłużej niż przez 8 minut.

Krok 2
Następnie ostudź je, obierz i przekrój na pół. Połówki jajek ułóż na talerzu lub półmisku.

Krok 3
Majonez dekoracyjnie nałóż na każdą połówkę jajka.

Krok 4
Gotowe jaja udekoruj kilkoma ziarenkami kawioru oraz małą gałązką koperku.


Dobra rada:
Dodatkowo jaja możesz podać z cząstką cytryny i grzankami. Jeśli zostały Ci składniki z tego przepisu wykorzystaj je do przygotowania Pasty jajecznej z bazylią i orzeszkami. Gotowanie ZERO WASTE
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Majonez Hellmann's Babuni
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Wyjątkowe jajka z majonezem
Jajka na twardo z majonezem to jeden z najbardziej rozpowszechnionych sposobów na podanie tego produktu. Szybkie w przygotowaniu, smaczne i powszechnie lubiane, podaje się je na przekąski podczas przyjęć lub na śniadanie. Spróbuj jednak wyjątkowych jajek z majonezem, podanych z czarnym lub czerwonym kawiorem i ozdobionych koperkiem.
Dla kogo?
Jajka w majonezie przepis urozmaici Twój dotychczasowy jadłospis. Nie musisz być kulinarnym specjalistą, aby przyrządzić ten specjał. Wystarczą składniki, które z pewnością masz w lodówce, apetyt na coś pysznego i 15 minut wolnego czasu. Przygotujesz jajka na twardo z majonezem? Recepturę już znasz, więc życzymy powodzenia!
Na jaką okazję?
Serwuj jajka z majonezem na imieninach, a zadowolisz większość gości. Dodatek kawioru z pewnością wzbudzi ciekawość wszystkich smakoszy. Uwagę przykuje również wygląd potrawy. Na koniec zostaje dekoracja jajek w majonezie! Użyj do tego szprycy, tworząc ozdobne wzorki. Smacznego!
Czy wiesz, że?
Kawior czarny i czerwony, dzięki którym przyrządzisz jajka w majonezie, różnią się pochodzeniem. Czarny pochodzi od ryb z gatunków jesiotrowatych, czerwony zaś od łososiowatych. Żeby podkreślić smak tego szlachetnego dodatku, skrop go delikatnie sokiem z cytryny albo podaj ją na osobnym półmisku.
Dla urozmaicenia:
Jajka z majonezem i kawiorem podawaj bez innych dodatków. Ważne jest to, by użyć do przyrządzenia tej wyjątkowo eleganckiej przekąski składników wysokiej jakości. Jajka najlepsze będą od kur z wolnego wybiegu, najlepiej z hodowli ekologicznej. Spróbuj tych wyjątkowo przyrządzonych jajek.