Jajka z majonezem – przepis na twardo | Przepisy.pl pixel

Wyjątkowe jajka z majonezem

ZERO WASTE

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

21

149 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

129 osób wydrukowało

Pobierz pdf

225 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

10 sztuk

2 łyżki

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Jaja ugotuj na twardo nie dłużej niż przez 8 minut.

Wyjątkowe jajka z majonezem - Krok 1

Krok 2

Następnie ostudź je, obierz i przekrój na pół. Połówki jajek ułóż na talerzu lub półmisku.

Wyjątkowe jajka z majonezem - Krok 2

Krok 3

Majonez dekoracyjnie nałóż na każdą połówkę jajka.

Wyjątkowe jajka z majonezem - Krok 3

Krok 4

Gotowe jaja udekoruj kilkoma ziarenkami kawioru oraz małą gałązką koperku.

Wyjątkowe jajka z majonezem - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Dodatkowo jaja możesz podać z cząstką cytryny i grzankami. Jeśli zostały Ci składniki z tego przepisu wykorzystaj je do przygotowania Pasty jajecznej z bazylią i orzeszkami. Gotowanie ZERO WASTE

1

Opinie o przepisie

  • Marzena Meggi Poleczko

    Marzena Meggi Poleczko , 13.03.2016

    Z każdym przepisem coraz bardziej podoba mi się strona.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Wyjątkowe jajka z majonezem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Wyjątkowe jajka z majonezem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Wyjątkowe jajka z majonezem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Wyjątkowe jajka z majonezem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Wyjątkowe jajka z majonezem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Wyjątkowe jajka z majonezem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Wyjątkowe jajka z majonezem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Wyjątkowe jajka z majonezem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.

Czytaj więcej

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Wyjątkowe jajka z majonezemWyjątkowe jajka z majonezem

Jajka na twardo z majonezem to jeden z najbardziej rozpowszechnionych sposobów na podanie tego produktu. Szybkie w przygotowaniu, smaczne i powszechnie lubiane, podaje się je na przekąski podczas przyjęć lub na śniadanie. Spróbuj jednak wyjątkowych jajek z majonezem, podanych z czarnym lub czerwonym kawiorem i ozdobionych koperkiem. 

Dla kogo?

Jajka w majonezie przepis urozmaici Twój dotychczasowy jadłospis. Nie musisz być kulinarnym specjalistą, aby przyrządzić ten specjał. Wystarczą składniki, które z pewnością masz w lodówce, apetyt na coś pysznego i 15 minut wolnego czasu. Przygotujesz jajka na twardo z majonezem? Recepturę już znasz, więc życzymy powodzenia!

Na jaką okazję?

Serwuj jajka z majonezem na imieninach, a zadowolisz większość gości. Dodatek kawioru z pewnością wzbudzi ciekawość wszystkich smakoszy. Uwagę przykuje również wygląd potrawy. Na koniec zostaje dekoracja jajek w majonezie! Użyj do tego szprycy, tworząc ozdobne wzorki. Smacznego!

Czy wiesz, że?

Kawior czarny i czerwony, dzięki którym przyrządzisz jajka w majonezie, różnią się pochodzeniem. Czarny pochodzi od ryb z gatunków jesiotrowatych, czerwony zaś od łososiowatych. Żeby podkreślić smak tego szlachetnego dodatku, skrop go delikatnie sokiem z cytryny albo podaj ją na osobnym półmisku. 

Dla urozmaicenia:

Jajka z majonezem i kawiorem podawaj bez innych dodatków. Ważne jest to, by użyć do przyrządzenia tej wyjątkowo eleganckiej przekąski składników wysokiej jakości. Jajka najlepsze będą od kur z wolnego wybiegu, najlepiej z hodowli ekologicznej. Spróbuj tych wyjątkowo przyrządzonych jajek.