Składniki
10 sztuk
2 łyżki
4 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Jaja ugotuj na twardo nie dłużej niż przez 8 minut.
Krok 2
Następnie ostudź je, obierz i przekrój na pół. Połówki jajek ułóż na talerzu lub półmisku.
Krok 3
Majonez dekoracyjnie nałóż na każdą połówkę jajka.
Krok 4
Gotowe jaja udekoruj kilkoma ziarenkami kawioru oraz małą gałązką koperku.
Dobra rada:
Dodatkowo jaja możesz podać z cząstką cytryny i grzankami.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Wyjątkowe jajka z majonezem
Jajka na twardo z majonezem, to jeden z najbardziej rozpowszechnionych sposobów na podanie tego produktu. Szybkie, smaczne i powszechnie lubiane, podaje się je na przekąski podczas przyjęć lub na śniadanie. Spróbuj jednak wyjątkowych jajek z majonezem, podanych z czarnym lub czerwonym kawiorem i ozdobionych koperkiem. Czym różni się kawior czarny od czerwonego? Przede wszystkim pochodzeniem. Czarny pochodzi od ryb z gatunków jesiotrowatych, czerwony zaś od łososiowatych. Żeby podkreślić smak tego szlachetnego dodatku, skrop go delikatnie sokiem z cytryny albo cząstki tego owocu podaj na osobnym półmisku, by każdy doprawił swoją porcję według uznania. Majonez nakładaj na jajka za pomocą szprycy, tworząc dekoracyjne wzorki. Jajka z majonezem i kawiorem podawaj bez innych dodatków albo z niewielkimi kawałkami pszennego pieczywa. Ważne jest to, by użyć do przyrządzenia tej wyjątkowo eleganckiej przekąski składników wysokiej jakości. Jajka najlepsze będą od kur z wolnego wybiegu, najlepiej z hodowli ekologicznej. Spróbuj tych wyjątkowo przyrządzonych jajek.