
Składniki
10 sztuk
2 łyżki
4 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Jaja ugotuj na twardo nie dłużej niż przez 8 minut.

Krok 2
Następnie ostudź je, obierz i przekrój na pół. Połówki jajek ułóż na talerzu lub półmisku.

Krok 3
Majonez dekoracyjnie nałóż na każdą połówkę jajka.

Krok 4
Gotowe jaja udekoruj kilkoma ziarenkami kawioru oraz małą gałązką koperku.


Dobra rada:
Dodatkowo jaja możesz podać z cząstką cytryny i grzankami. Jeśli zostały Ci składniki z tego przepisu wykorzystaj je do przygotowania Pasty jajecznej z bazylią i orzeszkami. Gotowanie ZERO WASTE
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Majonez Hellmann's Babuni
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Wyjątkowe jajka z majonezem
Jajka na twardo z majonezem to jeden z najbardziej rozpowszechnionych sposobów na podanie tego produktu. Szybkie w przygotowaniu, smaczne i powszechnie lubiane, podaje się je na przekąski podczas przyjęć lub na śniadanie. Spróbuj jednak wyjątkowych jajek z majonezem, podanych z czarnym lub czerwonym kawiorem i ozdobionych koperkiem.
Dla kogo?
Jajka w majonezie przepis urozmaici Twój dotychczasowy jadłospis. Nie musisz być kulinarnym specjalistą, aby przyrządzić ten specjał. Wystarczą składniki, które z pewnością masz w lodówce, apetyt na coś pysznego i 15 minut wolnego czasu. Przygotujesz jajka na twardo z majonezem? Recepturę już znasz, więc życzymy powodzenia!
Na jaką okazję?
Serwuj jajka z majonezem na imieninach, a zadowolisz większość gości. Dodatek kawioru z pewnością wzbudzi ciekawość wszystkich smakoszy. Uwagę przykuje również wygląd potrawy. Na koniec zostaje dekoracja jajek w majonezie! Użyj do tego szprycy, tworząc ozdobne wzorki. Smacznego!
Czy wiesz, że?
Kawior czarny i czerwony, dzięki którym przyrządzisz jajka w majonezie, różnią się pochodzeniem. Czarny pochodzi od ryb z gatunków jesiotrowatych, czerwony zaś od łososiowatych. Żeby podkreślić smak tego szlachetnego dodatku, skrop go delikatnie sokiem z cytryny albo podaj ją na osobnym półmisku.
Dla urozmaicenia:
Jajka z majonezem i kawiorem podawaj bez innych dodatków. Ważne jest to, by użyć do przyrządzenia tej wyjątkowo eleganckiej przekąski składników wysokiej jakości. Jajka najlepsze będą od kur z wolnego wybiegu, najlepiej z hodowli ekologicznej. Spróbuj tych wyjątkowo przyrządzonych jajek.