Tortilla z boczkiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Tortilla z boczkiem

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

2

heart
2 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

7 osób wydrukowało

Pobierz pdf

23 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

125 mililitrów

1 szczypta

2 łyżki

1 szczypta

200 gramów

1 sztuka

100 gramów

1 szczypta

1 szczypta

100 gramów

0.5 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mąkę wymieszaj ze smalcem i solą, powoli dodawaj wodę zagniatając ciasto.

Krok 2

Gdy ciasto będzie gładkie, rozwałkuj cienko pomiędzy 2 pergaminowymi kartkami, smaż na patelni na złoty kolor bez dodatku tłuszczu.

Krok 3

Oczyść pieczarki i posiekaj je drobno. Boczek i cebulę pokrój w kostkę.

Krok 4

Na patelni rozgrzej olej, dodaj pieczarki i duś je do miękkości. Gdy zmiękną, dodaj boczek, smaż około 10 minut.

Krok 5

Dodaj cebulę oraz starty imbir, smaż jeszcze 2 minuty, po czym zdejmij z ognia. Dopraw całość solą, pieprzem i majerankiem, dodaj jajko i starannie wymieszaj.

Krok 6

Płaty tortilli wyłóż farszem. Zawiń ruloniki, poukładaj obok siebie w żaroodpornym naczyniu.

Krok 7

Zapiekaj 15 minut w temperaturze 200 stopni.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tortilla z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tortilla z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tortilla z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tortilla z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tortilla z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tortilla z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tortilla z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Tortilla z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej