Składniki
1 sztuka
125 mililitrów
1 szczypta
2 łyżki
1 szczypta
200 gramów
1 sztuka
100 gramów
1 szczypta
1 szczypta
100 gramów
0.5 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mąkę wymieszaj ze smalcem i solą, powoli dodawaj wodę zagniatając ciasto.
Krok 2
Gdy ciasto będzie gładkie, rozwałkuj cienko pomiędzy 2 pergaminowymi kartkami, smaż na patelni na złoty kolor bez dodatku tłuszczu.
Krok 3
Oczyść pieczarki i posiekaj je drobno. Boczek i cebulę pokrój w kostkę.
Krok 4
Na patelni rozgrzej olej, dodaj pieczarki i duś je do miękkości. Gdy zmiękną, dodaj boczek, smaż około 10 minut.
Krok 5
Dodaj cebulę oraz starty imbir, smaż jeszcze 2 minuty, po czym zdejmij z ognia. Dopraw całość solą, pieprzem i majerankiem, dodaj jajko i starannie wymieszaj.
Krok 6
Płaty tortilli wyłóż farszem. Zawiń ruloniki, poukładaj obok siebie w żaroodpornym naczyniu.
Krok 7
Zapiekaj 15 minut w temperaturze 200 stopni.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcej