Tortilla z boczkiem

Autor: pasibrzuch pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

1

2 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

16 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

125 mililitrów

1 szczypta

2 łyżki

1 szczypta

200 gramów

1 sztuka

100 gramów

1 szczypta

1 szczypta

100 gramów

0.5 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mąkę wymieszaj ze smalcem i solą, powoli dodawaj wodę zagniatając ciasto.

Krok 2

Gdy ciasto będzie gładkie, rozwałkuj cienko pomiędzy 2 pergaminowymi kartkami, smaż na patelni na złoty kolor bez dodatku tłuszczu.

Krok 3

Oczyść pieczarki i posiekaj je drobno. Boczek i cebulę pokrój w kostkę.

Krok 4

Na patelni rozgrzej olej, dodaj pieczarki i duś je do miękkości. Gdy zmiękną, dodaj boczek, smaż około 10 minut.

Krok 5

Dodaj cebulę oraz starty imbir, smaż jeszcze 2 minuty, po czym zdejmij z ognia. Dopraw całość solą, pieprzem i majerankiem, dodaj jajko i starannie wymieszaj.

Krok 6

Płaty tortilli wyłóż farszem. Zawiń ruloniki, poukładaj obok siebie w żaroodpornym naczyniu.

Krok 7

Zapiekaj 15 minut w temperaturze 200 stopni.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tortilla z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tortilla z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tortilla z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tortilla z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tortilla z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tortilla z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tortilla z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej