
Składniki
1 sztuka
125 mililitrów
1 szczypta
2 łyżki
1 szczypta
200 gramów
1 sztuka
100 gramów
1 szczypta
1 szczypta
100 gramów
0.5 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mąkę wymieszaj ze smalcem i solą, powoli dodawaj wodę zagniatając ciasto.
Krok 2
Gdy ciasto będzie gładkie, rozwałkuj cienko pomiędzy 2 pergaminowymi kartkami, smaż na patelni na złoty kolor bez dodatku tłuszczu.
Krok 3
Oczyść pieczarki i posiekaj je drobno. Boczek i cebulę pokrój w kostkę.
Krok 4
Na patelni rozgrzej olej, dodaj pieczarki i duś je do miękkości. Gdy zmiękną, dodaj boczek, smaż około 10 minut.
Krok 5
Dodaj cebulę oraz starty imbir, smaż jeszcze 2 minuty, po czym zdejmij z ognia. Dopraw całość solą, pieprzem i majerankiem, dodaj jajko i starannie wymieszaj.
Krok 6
Płaty tortilli wyłóż farszem. Zawiń ruloniki, poukładaj obok siebie w żaroodpornym naczyniu.
Krok 7
Zapiekaj 15 minut w temperaturze 200 stopni.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Przygotowywanie posiłków przy użyciu pary wodnej to przepis na posiłek idealny. Soczyste mięsa i chrupiące warzywa z pełnią właściwości odżywczych, ale bez zbędnego tłuszczu – to możliwe! I niezwykle proste w wykonaniu. Duże kulinarne doświadczenie nie jest wymagane!
Czytaj więcejBananowiec to najprostsze ciasto świata! Przygotowanie tego wypieku jest niezwykle szybkie, a efekty zawsze zachwycają. Próbowaliście kiedyś bananowca? Jeżeli nie, to najwyższa pora, by to zmienić! Chcecie poznać sprawdzony przepis, z pomocą którego przygotujecie ten wypiek?
Czytaj więcej