Tortilla z dynią, słodkimi ziemniakami i chrupiąca ciecierzycą
łatwe
30 osób zapisało

Składniki
800 gramów
4 sztuki
1 sztuka
1 łyżka
200 gramów
3 sztuki
1 sztuka
400 gramów
1 sztuka
350 gramów
1 sztuka
0.5 pęczka
2 łyżki
1 łyżeczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Rozgrzej piec do 180 stopni. Dynię oraz ziemniaki obierz i pokrój w kostkę o boku 1 cm. Cebule pokrój w drobną kostkę. Pomidory oraz paprykę pokrój podobnie co dynię. Kapustę poszatkuj. Ciecierzycę odcedź i lekko osusz.
Krok 2
W szerokim rondlu podsmaż dynię, cebulę, pomidory i 1/3 ziemniaków. Dodaj przyprawę Knorr i smaż aż warzywa będą miękkie. Następnie odstaw na bok.
Krok 3
Osuszoną ciecierzycę rozłóż na pergaminie, posyp papryką Knorr i piecz przez ok. 10-15 minut, aż zrobi się chrupiąca.
Krok 4
Pozostałe ziemniaki ugotuj w lekko osolonej wodzie aż będą miękkie. Następnie je odcedź i przetrzyj na puree.
Krok 5
Wyciśnij sok z cytryny i wymieszaj go z poszatkowaną wcześniej kapustą. Z awokado pozbądź się pestki, wydrąż miąższ i pokrój na mniejsze kawałki.
Krok 6
Tortillę podgrzej na suchej patelni. Do środka nałóż łyżkę puree i złóż tortillę na pół. Na wierzchu nałóż ponownie puree, smażone warzywa, kapustę i awokado. Podawaj posypane listkami świeżej kolendry i chrupiącą ciecierzycą.

Dobra rada:
Podawaj z jogurtem greckim, świeżą miętą skropione sokiem z cytryny.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Tortilla z dynią, słodkimi ziemniakami i chrupiąca ciecierzycą
Zapraszamy na iście królewską, warzywną ucztę. Na talerzach nie zabraknie dziś dyni, pomarańczowych pomidorów, batatów, awokado, czerwonej kapusty, papryki oraz pieczonej ciecierzycy. Jak tyle składników zmieścić na jednym talerzu? Sprawa jest prosta – z pomocą przychodzi tortilla, dzięki której wszystko zepniecie w zgrabną i bardzo smakowitą całość.
Dla kogo?
Bogactwo smaku warzywnej tortilli zachwyci niejednego marudera. Wśród Waszych domowników są osoby, które warzyw unikają jak ognia? Od tej chwili przestaną, a za to zaczną pyta o dokładkę.
Na jaką okazję?
Chrupiąca ciecierzyca w otoczeniu całej reszty warzyw w tortilli jest świetnym pomysłem na jesienną i zimową przekąskę, kiedy w jadłospisie zaczyna brakować świeżych jarzyn prosto z grządki. Roślinny obiad lub kolacja? Załatwione!
Czy wiesz, że?
W przepisie na uwagę zasługują także bataty. Pochodzą z Indonezji, a obecnie są ważnym produktem spożywczym w Singapurze, Japonii, Korei, Malezji i Tajlandii.
Dla urozmaicenia:
W ramach efektownej dekoracji dania możecie wykorzystać kiełki. Nie tylko pięknie wyglądają, ale także wzbogacają smak potrawy. Wypróbujcie kiełki lucerny, ciecierzycy i czerwonej fasoli.