Tortilla z dynią, słodkimi ziemniakami i chrupiąca ciecierzycą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Tortilla z dynią, słodkimi ziemniakami i chrupiąca ciecierzycą

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
22 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

9 osób wydrukowało

Pobierz pdf

28 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

800 gramów

4 sztuki

1 sztuka

1 łyżka

200 gramów

3 sztuki

1 sztuka

400 gramów

1 sztuka

350 gramów

1 sztuka

0.5 pęczka

2 łyżki

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rozgrzej piec do 180 stopni. Dynię oraz ziemniaki obierz i pokrój w kostkę o boku 1 cm. Cebule pokrój w drobną kostkę. Pomidory oraz paprykę pokrój podobnie co dynię. Kapustę poszatkuj. Ciecierzycę odcedź i lekko osusz.

Krok 2

W szerokim rondlu podsmaż dynię, cebulę, pomidory i 1/3 ziemniaków. Dodaj przyprawę Knorr i smaż aż warzywa będą miękkie. Następnie odstaw na bok.

Krok 3

Osuszoną ciecierzycę rozłóż na pergaminie, posyp papryką Knorr i piecz przez ok. 10-15 minut, aż zrobi się chrupiąca.

Krok 4

Pozostałe ziemniaki ugotuj w lekko osolonej wodzie aż będą miękkie. Następnie je odcedź i przetrzyj na puree.

Krok 5

Wyciśnij sok z cytryny i wymieszaj go z poszatkowaną wcześniej kapustą. Z awokado pozbądź się pestki, wydrąż miąższ i pokrój na mniejsze kawałki.

Krok 6

Tortillę podgrzej na suchej patelni. Do środka nałóż łyżkę puree i złóż tortillę na pół. Na wierzchu nałóż ponownie puree, smażone warzywa, kapustę i awokado. Podawaj posypane listkami świeżej kolendry i chrupiącą ciecierzycą.

przepisy.pl

Dobra rada:

Podawaj z jogurtem greckim, świeżą miętą skropione sokiem z cytryny.

1

Opinie o przepisie

  • Joanna Maciejewska

    Joanna Maciejewska , 22.03.2020

    TAK. Ciecierzycę można zastąpić soczewicą, a świeżą kolendrę - szałwią, rozmarynem, tymiankiem.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tortilla z dynią, słodkimi ziemniakami i chrupiąca ciecierzycą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tortilla z dynią, słodkimi ziemniakami i chrupiąca ciecierzycą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tortilla z dynią, słodkimi ziemniakami i chrupiąca ciecierzycą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tortilla z dynią, słodkimi ziemniakami i chrupiąca ciecierzycą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tortilla z dynią, słodkimi ziemniakami i chrupiąca ciecierzycą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tortilla z dynią, słodkimi ziemniakami i chrupiąca ciecierzycą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tortilla z dynią, słodkimi ziemniakami i chrupiąca ciecierzycą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Tortilla z dynią, słodkimi ziemniakami i chrupiąca ciecierzycą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Szparagi z sosem
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Tortilla z dynią, słodkimi ziemniakami i chrupiąca ciecierzycąTortilla z dynią, słodkimi ziemniakami i chrupiąca ciecierzycą

Zapraszamy na iście królewską, warzywną ucztę. Na talerzach nie zabraknie dziś dyni, pomarańczowych pomidorów, batatów, awokado, czerwonej kapusty, papryki oraz pieczonej ciecierzycy. Jak tyle składników zmieścić na jednym talerzu? Sprawa jest prosta – z pomocą przychodzi tortilla, dzięki której wszystko zepniecie w zgrabną i bardzo smakowitą całość.

Dla kogo?

Bogactwo smaku warzywnej tortilli zachwyci niejednego marudera. Wśród Waszych domowników są osoby, które warzyw unikają jak ognia? Od tej chwili przestaną, a za to zaczną pyta o dokładkę.

Na jaką okazję?

Chrupiąca ciecierzyca w otoczeniu całej reszty warzyw w tortilli jest świetnym pomysłem na jesienną i zimową przekąskę, kiedy w jadłospisie zaczyna brakować świeżych jarzyn prosto z grządki. Roślinny obiad lub kolacja? Załatwione!

Czy wiesz, że?

W przepisie na uwagę zasługują także bataty. Pochodzą z Indonezji, a obecnie są ważnym produktem spożywczym w Singapurze, Japonii, Korei, Malezji i Tajlandii.

Dla urozmaicenia:

W ramach efektownej dekoracji dania możecie wykorzystać kiełki. Nie tylko pięknie wyglądają, ale także wzbogacają smak potrawy. Wypróbujcie kiełki lucerny, ciecierzycy i czerwonej fasoli.