Tortilla z dynią, słodkimi ziemniakami i chrupiąca ciecierzycą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Tortilla z dynią, słodkimi ziemniakami i chrupiąca ciecierzycą

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

10 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

8 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

800 gramów

4 sztuki

1 sztuka

200 gramów

1 łyżka

3 sztuki

1 sztuka

400 gramów

1 sztuka

1 łyżeczka

350 gramów

1 sztuka

0.5 pęczka

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rozgrzej piec do 180 stopni. Dynię oraz ziemniaki obierz i pokrój w kostkę o boku 1 cm. Cebule pokrój w drobną kostkę. Pomidory oraz paprykę pokrój podobnie co dynię. Kapustę poszatkuj. Ciecierzycę odcedź i lekko osusz.

Krok 2

W szerokim rondlu podsmaż dynię, cebulę, pomidory i 1/3 ziemniaków. Dodaj przyprawę prowansalską Knorr i smaż aż warzywa będą miękkie. Następnie odstaw na bok.

Krok 3

Osuszoną ciecierzycę rozłóż na pergaminie, posyp papryką Knorr i piecz przez ok. 10-15 minut, aż zrobi się chrupiąca.

Krok 4

Pozostałe ziemniaki ugotuj w lekko osolonej wodzie aż będą miękkie. Następnie je odcedź i przetrzyj na puree.

Krok 5

Wyciśnij sok z cytryny i wymieszaj go z poszatkowaną wcześniej kapustą. Z awokado pozbądź się pestki, wydrąż miąższ i pokrój na mniejsze kawałki.

Krok 6

Tortillę podgrzej na suchej patelni. Do środka nałóż łyżkę puree i złóż tortillę na pół. Na wierzchu nałóż ponownie puree, smażone warzywa, kapustę i awokado. Podawaj posypane listkami świeżej kolendry i chrupiącą ciecierzycą.

przepisy.pl

Dobra rada:

Podawaj z jogurtem greckim, świeżą miętą skropione sokiem z cytryny.

1

Opinie o przepisie

  • Joanna Maciejewska

    Joanna Maciejewska , 22.03.2020

    TAK. Ciecierzycę można zastąpić soczewicą, a świeżą kolendrę - szałwią, rozmarynem, tymiankiem.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tortilla z dynią, słodkimi ziemniakami i chrupiąca ciecierzycą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tortilla z dynią, słodkimi ziemniakami i chrupiąca ciecierzycą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tortilla z dynią, słodkimi ziemniakami i chrupiąca ciecierzycą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tortilla z dynią, słodkimi ziemniakami i chrupiąca ciecierzycą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tortilla z dynią, słodkimi ziemniakami i chrupiąca ciecierzycą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tortilla z dynią, słodkimi ziemniakami i chrupiąca ciecierzycą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tortilla z dynią, słodkimi ziemniakami i chrupiąca ciecierzycą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Tortilla z dynią, słodkimi ziemniakami i chrupiąca ciecierzycą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Zimowe lody topnieją w jednym szczególnym dniu. 14 lutego obchodzimy święto miłości czyli Walentynki. W ten dzień okazujemy miłość i przyjaźń naszym najbliższym, w ten dzień celebrujemy to co nas łączy i to co w nas najlepsze.

Czytaj więcej

Delikatne, puszyste pączki. Z jednej strony proste w przygotowaniu, z drugiej – wymagające uwagi. Jeśli chcesz wiedzieć, jak zrobić dobre pączki, pamiętaj o kilku radach, dzięki którym zawsze wyjdą doskonałe, a ich brzegi zwieńczy złota obwódka.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Tortilla z dynią, słodkimi ziemniakami i chrupiąca ciecierzycąTortilla z dynią, słodkimi ziemniakami i chrupiąca ciecierzycą

Zapraszamy na iście królewską, warzywną ucztę. Na talerzach nie zabraknie dziś dyni, pomarańczowych pomidorów, batatów, awokado, czerwonej kapusty, papryki oraz pieczonej ciecierzycy. Jak tyle składników zmieścić na jednym talerzu? Sprawa jest prosta – z pomocą przychodzi tortilla, dzięki której wszystko zepniecie w zgrabną i bardzo smakowitą całość.

Dla kogo?

Bogactwo smaku warzywnej tortilli zachwyci niejednego marudera. Wśród Waszych domowników są osoby, które warzyw unikają jak ognia? Od tej chwili przestaną, a za to zaczną pyta o dokładkę.

Na jaką okazję?

Chrupiąca ciecierzyca w otoczeniu całej reszty warzyw w tortilli jest świetnym pomysłem na jesienną i zimową przekąskę, kiedy w jadłospisie zaczyna brakować świeżych jarzyn prosto z grządki. Roślinny obiad lub kolacja? Załatwione!

Czy wiesz, że?

W przepisie na uwagę zasługują także bataty. Pochodzą z Indonezji, a obecnie są ważnym produktem spożywczym w Singapurze, Japonii, Korei, Malezji i Tajlandii.

Dla urozmaicenia:

W ramach efektownej dekoracji dania możecie wykorzystać kiełki. Nie tylko pięknie wyglądają, ale także wzbogacają smak potrawy. Wypróbujcie kiełki lucerny, ciecierzycy i czerwonej fasoli.