Fajitas z czerwoną fasolą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Fajitas z czerwoną fasolą

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

43

448 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
5 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

467 osób wydrukowało

Pobierz pdf

859 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

4 sztuki

50 gramów

1 sztuka

1 sztuka

200 gramów

1 opakowanie

2 łyżki

125 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Fasole i kukurydze z puszki odsącz z zalewy, wypłukaj pod bieżąca wodą , paprykę oczyść z pestek i pokrój w drobną kostkę ,zetrzyj ser, pokrój pomidora w kostkę. Paprykę podsmaż na rozgrzanym oleju, dodaj fasolę, kukurydzę i pomidora, całość smaż przez chwilę.

Krok 2

Na patelnię wlej około 100 ml wody, wsyp Knorr Naturalnie Smaczne, wszystko razem gotuj 2- 3 minuty, do czasu aż sos zgęstnieje.

Krok 3

Na suchej patelni podgrzej tortille. Na środek placka nałóż odpowiednią ilość farszu, posyp tartym serem i delikatnie skrop jogurtem. Placek złóż na pół.

przepisy.pl

Dobra rada:

Aby podkreślić nieco meksykański charakter potrawy, możesz do farszu dodać natkę kolendry lub kilka kropel tabasco.

Upewnij się, że ser, którego używasz, zawiera podpuszczkę mikrobiologiczną, a nie naturalną.

1

Opinie o przepisie

  • Angelika Niedowoz

    Angelika Niedowoz , 06.04.2018

    Świetne danie, choć ja polecam z przyrządzeniem wlasnego sosu ;)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Fajitas z czerwoną fasolą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Fajitas z czerwoną fasolą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Fajitas z czerwoną fasolą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Fajitas z czerwoną fasolą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Fajitas z czerwoną fasolą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Fajitas z czerwoną fasolą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Fajitas z czerwoną fasolą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Fajitas z czerwoną fasolą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Zupa z ciecierzycy
czas przygotowania
5 min.
stopień trudności

łatwe

Mała, owalna, fioletowa – oto ona, królowa stołu! Śliwka podbiła serca wielu i nie ma się co dziwić. Uwodzi smakiem, kusi kolorem, nęci składnikami odżywczymi. Aż ciężko się jej oprzeć! Daj się ponieść jej urokom i poznaj śliwkę od zupełnie innej strony.

Czytaj więcej

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Fajitas z czerwoną fasoląFajitas z czerwoną fasolą

Fajitas to danie wywodzące się z kuchni meksykańskiej i teksańskiej. Początkowo przyrządzano je z mięsa wołowego, dzisiaj istnieje mnóstwo innych wersji, również wegetariańskich. Wypróbuj tej z fasolą i gęstym, warzywnym sosem. Wszystkie składniki podsmaż na patelni, najpierw dodaj paprykę, ponieważ będzie miękła najdłużej. Kiedy wszystkie smaki i zapachy się przenikną, zrób sos i gotuj, aż zgęstnieje. Przygotuj placki tortilli. Ułóż je na suchej patelni i podgrzej. Dzięki temu zmiękną, będą łatwiej się zwijać i nie będą się kruszyć. Pomogą też utrzymać temperaturę nadzienia. Na każdą ciepłą tortillę kładź porcję fasoli z warzywami. Dobrym pomysłem będzie posmarowanie jej wcześniej guacamole, czyli meksykańską pastą z awokado. Doda całości więcej koloru. Farsz posyp startym żółtym serem, np. cheddarem i dodaj łyżkę jogurtu naturalnego. Udekoruj świeżą kolendrą i złóż na pół. Dobrze smakuje z dodatkiem warzyw gotowanych na parze. Podaj od razu po przyrządzeniu, np. z zielonym koktajlem. Smacznego!