Tortilla z fasolą czerwoną - przepis na fajitas wege | Przepisy.pl pixel

Fajitas z czerwoną fasolą

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

54

heart
505 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
5 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

667 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1375 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

4 sztuki

50 gramów

1 sztuka

1 sztuka

200 gramów

1 opakowanie

2 łyżki

125 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Fasole i kukurydze z puszki odsącz z zalewy, wypłukaj pod bieżąca wodą , paprykę oczyść z pestek i pokrój w drobną kostkę ,zetrzyj ser, pokrój pomidora w kostkę. Paprykę podsmaż na rozgrzanym oleju, dodaj fasolę, kukurydzę i pomidora, całość smaż przez chwilę.

Krok 2

Na patelnię wlej około 100 ml wody, wsyp Knorr Naturalnie Smaczne, wszystko razem gotuj 2- 3 minuty, do czasu aż sos zgęstnieje.

Krok 3

Na suchej patelni podgrzej tortille. Na środek placka nałóż odpowiednią ilość farszu, posyp tartym serem i delikatnie skrop jogurtem. Placek złóż na pół.

przepisy.pl

Dobra rada:

Aby podkreślić nieco meksykański charakter potrawy, możesz do farszu dodać natkę kolendry lub kilka kropel tabasco.

Upewnij się, że ser, którego używasz, zawiera podpuszczkę mikrobiologiczną, a nie naturalną.

2

Opinie o przepisie

  • IKA

    IKA , 10.03.2023

    Bardzo fajne danie, dzieciakom smakowało :) My sami robiliśmy tortille, całość bardzo proszta w przygotwaniu :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Angelika Niedowoz

    Angelika Niedowoz , 06.04.2018

    Świetne danie, choć ja polecam z przyrządzeniem wlasnego sosu ;)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Fajitas z czerwoną fasolą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Fajitas z czerwoną fasolą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Fajitas z czerwoną fasolą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Fajitas z czerwoną fasolą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Fajitas z czerwoną fasolą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Fajitas z czerwoną fasolą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Fajitas z czerwoną fasolą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Fajitas z czerwoną fasolą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Fajitas z czerwoną fasoląFajitas z czerwoną fasolą

Fajitas to danie wywodzące się z kuchni meksykańskiej i teksańskiej. Początkowo przyrządzano je z mięsa wołowego, dzisiaj istnieje mnóstwo innych wersji, również wegetariańskich. Wypróbuj fajitas z czerwoną fasolą i gęstym, warzywnym sosem. Jak je zrobić? Wszystkie składniki na fajitas wegetariańskie podsmaż na patelni, najpierw dodaj paprykę, ponieważ będzie miękła najdłużej. Kiedy wszystkie smaki i zapachy się przenikną, zrób sos i gotuj, aż zgęstnieje. Przygotuj placki tortilli. Ułóż je na suchej patelni i podgrzej. Dzięki temu zmiękną, będą łatwiej się zwijać i unikniesz ich kruszenia się. Na każdą ciepłą tortillę połóż porcję fasoli z warzywami. Farsz posyp startym żółtym serem, np. cheddarem i dodaj łyżkę jogurtu naturalnego. Udekoruj świeżą kolendrą i złóż na pół. Tortilla z czerwoną fasolą dobrze smakuje z dodatkiem warzyw gotowanych na parze. Podaj od razu po przyrządzeniu, np. z zielonym koktajlem. Smacznego!

Dla kogo?

Tortilla z fasolą czerwoną trafi w gust osób ceniących kuchnię roślinną, ale także tych z was, którzy lubią wyraziste meksykańskie dania.

Na jaką okazję?

Na każdą! Fajitas wege to idealny pomysł na szybki i oryginalny obiad, ale także na pyszną przekąskę. Wegetariańska tortilla z czerwoną fasolą będzie też doskonałym uzupełnieniem menu imprezowego.

Czy wiesz, że?

Klasyczna wersja meksykańskich fajitas opiera się na farszu z grillowanego mięsa. Obowiązkowym dodatkiem jest także fasola oraz mieszanka aromatycznych przypraw. Dziś fajitas znajdziecie w wielu różnych odmianach.

Dla urozmaicenia:

Fajita wegetariańska idealnie smakuje z guacamole. Posmaruj nim tortillę, a następnie połóż warzywny farsz. Meksykańska pasta z awokado doda fajitas z czerwoną fasolą więcej koloru.