Składniki
200 gramów
4 sztuki
50 gramów
1 sztuka
1 sztuka
200 gramów
1 opakowanie
2 łyżki
125 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Fasole i kukurydze z puszki odsącz z zalewy, wypłukaj pod bieżąca wodą , paprykę oczyść z pestek i pokrój w drobną kostkę ,zetrzyj ser, pokrój pomidora w kostkę. Paprykę podsmaż na rozgrzanym oleju, dodaj fasolę, kukurydzę i pomidora, całość smaż przez chwilę.
Krok 2
Na patelnię wlej około 100 ml wody, wsyp Knorr Naturalnie Smaczne, wszystko razem gotuj 2- 3 minuty, do czasu aż sos zgęstnieje.
Krok 3
Na suchej patelni podgrzej tortille. Na środek placka nałóż odpowiednią ilość farszu, posyp tartym serem i delikatnie skrop jogurtem. Placek złóż na pół.
Dobra rada:
Aby podkreślić nieco meksykański charakter potrawy, możesz do farszu dodać natkę kolendry lub kilka kropel tabasco.
Upewnij się, że ser, którego używasz, zawiera podpuszczkę mikrobiologiczną, a nie naturalną.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Fajitas z czerwoną fasolą
Fajitas to danie wywodzące się z kuchni meksykańskiej i teksańskiej. Początkowo przyrządzano je z mięsa wołowego, dzisiaj istnieje mnóstwo innych wersji, również wegetariańskich. Wypróbuj tej z fasolą i gęstym, warzywnym sosem. Wszystkie składniki podsmaż na patelni, najpierw dodaj paprykę, ponieważ będzie miękła najdłużej. Kiedy wszystkie smaki i zapachy się przenikną, zrób sos i gotuj, aż zgęstnieje. Przygotuj placki tortilli. Ułóż je na suchej patelni i podgrzej. Dzięki temu zmiękną, będą łatwiej się zwijać i nie będą się kruszyć. Pomogą też utrzymać temperaturę nadzienia. Na każdą ciepłą tortillę kładź porcję fasoli z warzywami. Dobrym pomysłem będzie posmarowanie jej wcześniej guacamole, czyli meksykańską pastą z awokado. Doda całości więcej koloru. Farsz posyp startym żółtym serem, np. cheddarem i dodaj łyżkę jogurtu naturalnego. Udekoruj świeżą kolendrą i złóż na pół. Dobrze smakuje z dodatkiem warzyw gotowanych na parze. Podaj od razu po przyrządzeniu, np. z zielonym koktajlem. Smacznego!