Tortilla z fasolą czerwoną - przepis na fajitas wege | Przepisy.pl pixel

Fajitas z czerwoną fasolą

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

53

heart
504 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
5 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

656 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1343 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

200 gramów

4 sztuki

50 gramów

1 sztuka

1 sztuka

200 gramów

1 opakowanie

2 łyżki

125 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Fasole i kukurydze z puszki odsącz z zalewy, wypłukaj pod bieżąca wodą , paprykę oczyść z pestek i pokrój w drobną kostkę ,zetrzyj ser, pokrój pomidora w kostkę. Paprykę podsmaż na rozgrzanym oleju, dodaj fasolę, kukurydzę i pomidora, całość smaż przez chwilę.

Krok 2

Na patelnię wlej około 100 ml wody, wsyp Knorr Naturalnie Smaczne, wszystko razem gotuj 2- 3 minuty, do czasu aż sos zgęstnieje.

Krok 3

Na suchej patelni podgrzej tortille. Na środek placka nałóż odpowiednią ilość farszu, posyp tartym serem i delikatnie skrop jogurtem. Placek złóż na pół.

przepisy.pl

Dobra rada:

Aby podkreślić nieco meksykański charakter potrawy, możesz do farszu dodać natkę kolendry lub kilka kropel tabasco.

Upewnij się, że ser, którego używasz, zawiera podpuszczkę mikrobiologiczną, a nie naturalną.

2

Opinie o przepisie

  • IKA

    IKA , 10.03.2023

    Bardzo fajne danie, dzieciakom smakowało :) My sami robiliśmy tortille, całość bardzo proszta w przygotwaniu :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Angelika Niedowoz

    Angelika Niedowoz , 06.04.2018

    Świetne danie, choć ja polecam z przyrządzeniem wlasnego sosu ;)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Fajitas z czerwoną fasolą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Fajitas z czerwoną fasolą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Fajitas z czerwoną fasolą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Fajitas z czerwoną fasolą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Fajitas z czerwoną fasolą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Fajitas z czerwoną fasolą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Fajitas z czerwoną fasolą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Fajitas z czerwoną fasolą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Fajitas z czerwoną fasoląFajitas z czerwoną fasolą

Fajitas to danie wywodzące się z kuchni meksykańskiej i teksańskiej. Początkowo przyrządzano je z mięsa wołowego, dzisiaj istnieje mnóstwo innych wersji, również wegetariańskich. Wypróbuj fajitas z czerwoną fasolą i gęstym, warzywnym sosem. Jak je zrobić? Wszystkie składniki na fajitas wegetariańskie podsmaż na patelni, najpierw dodaj paprykę, ponieważ będzie miękła najdłużej. Kiedy wszystkie smaki i zapachy się przenikną, zrób sos i gotuj, aż zgęstnieje. Przygotuj placki tortilli. Ułóż je na suchej patelni i podgrzej. Dzięki temu zmiękną, będą łatwiej się zwijać i unikniesz ich kruszenia się. Na każdą ciepłą tortillę połóż porcję fasoli z warzywami. Farsz posyp startym żółtym serem, np. cheddarem i dodaj łyżkę jogurtu naturalnego. Udekoruj świeżą kolendrą i złóż na pół. Tortilla z czerwoną fasolą dobrze smakuje z dodatkiem warzyw gotowanych na parze. Podaj od razu po przyrządzeniu, np. z zielonym koktajlem. Smacznego!

Dla kogo?

Tortilla z fasolą czerwoną trafi w gust osób ceniących kuchnię roślinną, ale także tych z was, którzy lubią wyraziste meksykańskie dania.

Na jaką okazję?

Na każdą! Fajitas wege to idealny pomysł na szybki i oryginalny obiad, ale także na pyszną przekąskę. Wegetariańska tortilla z czerwoną fasolą będzie też doskonałym uzupełnieniem menu imprezowego.

Czy wiesz, że?

Klasyczna wersja meksykańskich fajitas opiera się na farszu z grillowanego mięsa. Obowiązkowym dodatkiem jest także fasola oraz mieszanka aromatycznych przypraw. Dziś fajitas znajdziecie w wielu różnych odmianach.

Dla urozmaicenia:

Fajita wegetariańska idealnie smakuje z guacamole. Posmaruj nim tortillę, a następnie połóż warzywny farsz. Meksykańska pasta z awokado doda fajitas z czerwoną fasolą więcej koloru.