Placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym
łatwe
41 osób zapisało

Składniki
1 kilogram
2 sztuki
2 łyżki
1 sztuka
0.5 szklanki
300 gramów
1 sztuka
1 sztuka
200 mililitrów
100 gramów
1 szczypta
1 szczypta
30 gramów
0.5 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Odstawić na kilka minut i po tym czasie odlać sok, który się zebrał.
Krok 2
Dodać mąkę, jajka, drobno startą połowę cebuli, sól i pieprz. Wszystko dokładnie wymieszać łyżką.
Krok 3
Na patelni rozgrzać olej. Masę ziemniaczaną wykładać łyżką na rozgrzany olej i równomiernie uklepywać (żeby placki nie były zbyt grube). Smażyć z dwóch stron do zrumienienia.
Krok 4
Pieczarki pokroić w cienkie plasterki. Połowę cebuli pokroić w drobną kostkę.
Krok 5
Na rozgrzanym na patelni oleju zeszklić cebulę i wyciśnięty ząbek czosnku. Dodać pieczarki i smażyć przez kilka minut co jakiś czas mieszając.
Krok 6
W miseczce wymieszać fix z wodą i śmietaną.
Krok 7
Przygotowany sos dodać do pieczarek. Gotować przez chwilę, co jakiś czas mieszając, aż sos zgęstnieje.
Krok 8
Placki polać przygotowanym sosem, posypać płatkami parmezanu i posiekaną natką pietruszki.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Fix Kurczak w sosie pieczarkowym Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcej