Placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym

Autor: Bullio Adriana

ratingratingratingratingrating

6

heart
10 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

26 osób wydrukowało

Pobierz pdf

41 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

2 sztuki

2 łyżki

1 sztuka

0.5 szklanki

300 gramów

1 sztuka

1 sztuka

200 mililitrów

100 gramów

1 szczypta

1 szczypta

30 gramów

0.5 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Odstawić na kilka minut i po tym czasie odlać sok, który się zebrał.

Krok 2

Dodać mąkę, jajka, drobno startą połowę cebuli, sól i pieprz. Wszystko dokładnie wymieszać łyżką.

Krok 3

Na patelni rozgrzać olej. Masę ziemniaczaną wykładać łyżką na rozgrzany olej i równomiernie uklepywać (żeby placki nie były zbyt grube). Smażyć z dwóch stron do zrumienienia.

Krok 4

Pieczarki pokroić w cienkie plasterki. Połowę cebuli pokroić w drobną kostkę.

Krok 5

Na rozgrzanym na patelni oleju zeszklić cebulę i wyciśnięty ząbek czosnku. Dodać pieczarki i smażyć przez kilka minut co jakiś czas mieszając.

Krok 6

W miseczce wymieszać fix z wodą i śmietaną.

Krok 7

Przygotowany sos dodać do pieczarek. Gotować przez chwilę, co jakiś czas mieszając, aż sos zgęstnieje.

Krok 8

Placki polać przygotowanym sosem, posypać płatkami parmezanu i posiekaną natką pietruszki.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej