Placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym
łatwe
41 osób zapisało

Składniki
1 kilogram
2 sztuki
2 łyżki
1 sztuka
0.5 szklanki
300 gramów
1 sztuka
1 sztuka
200 mililitrów
100 gramów
1 szczypta
1 szczypta
30 gramów
0.5 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Odstawić na kilka minut i po tym czasie odlać sok, który się zebrał.
Krok 2
Dodać mąkę, jajka, drobno startą połowę cebuli, sól i pieprz. Wszystko dokładnie wymieszać łyżką.
Krok 3
Na patelni rozgrzać olej. Masę ziemniaczaną wykładać łyżką na rozgrzany olej i równomiernie uklepywać (żeby placki nie były zbyt grube). Smażyć z dwóch stron do zrumienienia.
Krok 4
Pieczarki pokroić w cienkie plasterki. Połowę cebuli pokroić w drobną kostkę.
Krok 5
Na rozgrzanym na patelni oleju zeszklić cebulę i wyciśnięty ząbek czosnku. Dodać pieczarki i smażyć przez kilka minut co jakiś czas mieszając.
Krok 6
W miseczce wymieszać fix z wodą i śmietaną.
Krok 7
Przygotowany sos dodać do pieczarek. Gotować przez chwilę, co jakiś czas mieszając, aż sos zgęstnieje.
Krok 8
Placki polać przygotowanym sosem, posypać płatkami parmezanu i posiekaną natką pietruszki.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Fix Kurczak w sosie pieczarkowym Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuMarynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej