Składniki
1 kilogram
2 sztuki
2 łyżki
1 sztuka
0.5 szklanki
300 gramów
1 sztuka
1 sztuka
200 mililitrów
100 gramów
1 szczypta
1 szczypta
30 gramów
0.5 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Odstawić na kilka minut i po tym czasie odlać sok, który się zebrał.
Krok 2
Dodać mąkę, jajka, drobno startą połowę cebuli, sól i pieprz. Wszystko dokładnie wymieszać łyżką.
Krok 3
Na patelni rozgrzać olej. Masę ziemniaczaną wykładać łyżką na rozgrzany olej i równomiernie uklepywać (żeby placki nie były zbyt grube). Smażyć z dwóch stron do zrumienienia.
Krok 4
Pieczarki pokroić w cienkie plasterki. Połowę cebuli pokroić w drobną kostkę.
Krok 5
Na rozgrzanym na patelni oleju zeszklić cebulę i wyciśnięty ząbek czosnku. Dodać pieczarki i smażyć przez kilka minut co jakiś czas mieszając.
Krok 6
W miseczce wymieszać fix z wodą i śmietaną.
Krok 7
Przygotowany sos dodać do pieczarek. Gotować przez chwilę, co jakiś czas mieszając, aż sos zgęstnieje.
Krok 8
Placki polać przygotowanym sosem, posypać płatkami parmezanu i posiekaną natką pietruszki.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Fix Kurczak w sosie pieczarkowym Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste...
Czytaj więcejSuszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić?
Czytaj więcej