Świderki z kiełbasą w sosie grzybowym - makaron | Przepisy.pl pixel

Świderki w sosie grzybowym

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

12

heart
450 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

49 osób wydrukowało

Pobierz pdf

159 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

1 opakowanie

400 gramów

1 sztuka

2 sztuki

150 mililitrów

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę i czosnek posiekaj i podsmaż na patelni. Ugotuj makaron.

 Świderki w sosie grzybowym  - Krok 1

Krok 2

Pieczarki pokrój w paseczki i usmaż na patelni.

 Świderki w sosie grzybowym  - Krok 2

Krok 3

Fix Knorr wymieszaj ze śmietaną.

 Świderki w sosie grzybowym  - Krok 3

Krok 4

Wlej sos do grzybów, dodaj makaron i całość gotuj 2-3 minuty. W sezonie grzybowym możesz użyć borowików lub kurek.

 Świderki w sosie grzybowym  - Krok 4
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  •  Świderki w sosie grzybowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  •  Świderki w sosie grzybowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  •  Świderki w sosie grzybowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  •  Świderki w sosie grzybowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  •  Świderki w sosie grzybowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  •  Świderki w sosie grzybowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  •  Świderki w sosie grzybowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  •  Świderki w sosie grzybowym  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Makaron penne al Forno
czas przygotowania
50 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl -  Świderki w sosie grzybowym Świderki w sosie grzybowym

Aksamitny, mocno grzybowy sos i jędrne makaronowe świderki… To jest pyszne! Makaron jest niezwykle uniwersalnym produktem, można przyrządzić go szybko i skomponować z niemal każdym warzywem lub przyprawą. Zawsze smakuje i wygląda wyśmienicie. Jeśli uwielbiasz nie tylko makaron, ale również aromatyczne, leśne grzyby i pieczarki, nasz przepis na pewno ci się spodoba. Świderki w sosie grzybowym są daniem zarówno smacznym, jak i szybkim w przygotowaniu. Zrobienie ich zajmuje bowiem tylko 30 minut. Świetnie sprawdzą się zarówno jako domowy obiad jak i lunch, który włożysz do odgrzejesz w mikrofalówce i zjesz ze smakiem w pracy. Co więcej, większość składników potrzebnych do przygotowania tej potrawy z pewnością masz już w kuchni. Smak tej potrawy dodatkowo podkreśli Fix świderki z kiełbasą w sosie grzybowym Knorr, oraz drobno posiekany czosnek i cebula. Smacznego!