Farfalle w sosie pieczarkowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Farfalle w sosie pieczarkowym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

23

heart
776 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

431 osób wydrukowało

Pobierz pdf

637 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 opakowanie

1 opakowanie

1 sztuka

200 mililitrów

3 łyżki

0.5 pęczka

200 gramów

200 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ugotuj makaron al dente. Pieczarki umyj, osusz i pokrój w cienkie plastry.

Farfalle w sosie pieczarkowym - Krok 1

Krok 2

Na patelni zeszklij posiekaną cebulę na margarynie, następnie dodaj plastry pieczarek i smaż, aż zmiękną.

Farfalle w sosie pieczarkowym - Krok 2

Krok 3

Połącz śmietankę z sosem Knorr oraz 200 ml wody i wlej na patelnię. Doprowadź do wrzenia.

Farfalle w sosie pieczarkowym - Krok 3

Krok 4

Wymieszaj makaron z kremowym sosem pieczarkowym. Podawaj posypany posiekaną natką pietruszki.

Farfalle w sosie pieczarkowym - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

1

Opinie o przepisie

  • Alicja Piotrowska

    Alicja Piotrowska , 26.08.2017

    Bardzo smaczne danie makaron z pieczarkami super danie

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Farfalle w sosie pieczarkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Farfalle w sosie pieczarkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Farfalle w sosie pieczarkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Farfalle w sosie pieczarkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Farfalle w sosie pieczarkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Farfalle w sosie pieczarkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Farfalle w sosie pieczarkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Farfalle w sosie pieczarkowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Farfalle w sosie pieczarkowymFarfalle w sosie pieczarkowym

Farfalle to pochodzący z Włoch makaron, który swoim kształtem przypomina kokardki. Bywa nawet nazywany kokardkami lub muszkami. Nie tylko dobrze smakuje, ale również efektownie się prezentuje. Sprawdzi się do przyrządzenia wielu dań, nie tylko warzywnych sałatek. Warto również serwować go w połączeniu z sosem. Dobrym wyborem będzie np. pieczarkowy z tego przepisu. Smażąc grzyby na niewielkiej ilości rozgrzanego na patelni tłuszczu, wydobędziesz z nich smak. Zalej je słodką lub kwaśną śmietaną i dopraw odpowiednimi ziołami. Pasować będzie: tymianek, cząber, oregano, rozmaryn czy drobno posiekana natka świeżej pietruszki. Tak przygotowany sos połącz pod koniec z makaronem ugotowanym al dente. Danie podawaj posypane niewielką ilością startego żółtego sera, np. parmezanu lub maasdamera. Sos pieczarkowy proponowany w tym przepisie z powodzeniem połączysz również z innymi makaronami, np. ze świderkami, muszelkami lub penne. Koniecznie sprawdź nasz przepis na szybki w przyrządzeniu i smaczny obiad.