Dla mnie jesień oznacza najlepszy, najbardziej twórczy sezon w kuchni. Przede wszystkim bogactwo warzyw jesiennych – dynie, bakłażany, brokuły, warzywa korzeniowe. Jest z czego wybierać. A dodatkowo kuchenne ciepło, proste czynności i rozkoszne zapachy doskonale przeganiają jesienne smuteczki. Z chęcią spędzam w kuchni nawet długie godziny gotując dla najbliższych. Często jesienią, zainspirowany bogactwem dostępnych plonów, wymyślam nowe dania i wprowadzam zmiany do tych, które znam. Szczególnie lubię przygotowywać rozmaite zapiekanki. To dania proste w tym sensie, że przygotowanie zajmuje niewiele czasu a kiedy zapiekanka grzeje się w piekarniku mam czas, aby zrobić jeszcze jakąś pyszną jarzynkę lub surówkę. I te wspaniałe aromaty z kuchni. Zakładam się, że prędko zobaczycie waszych najbliższych w okolicy stołu.

Dziś trochę o zapiekankach warzywnych. Trochę, bo to bardzo obszerny temat. Na początek spróbujcie zapiekanki z ziemniaków i papryki. W kremowym sosie. Rewelacja. :)

https://www.przepisy.pl/przepis/zapiekanka-z-ziemniakami-i-papryka
Zastanawiałem się jaką jeszcze potrawę mogę dziś polecić. I zdecydowałem się na przepis z moich ulubionych bakłażanów. Smakowite roladki z bakłażana z serowym nadzieniem. Dla zwolenników dań bardziej konkretnych ser ricotta w przepisie zastąpić można mięsem mielonym, wcześniej krótko smażonym z sosem pomidorowym. Przy okazji porada na temat mielonego mięsa do zapiekanek: zawsze przesmażcie je na patelni z dodatkiem sosu lub/i przypraw przed dodaniem do dowolnej zapiekanki.

Rollatini, czyli roladki z bakłażana z serem i sosem pomidorowym:
8 porcji
Czas przygotowania: 1,5 godziny

Składniki:
- 4 łyżki stołowe oliwy lub oleju roślinnego
- 2 duże bakłażany (ok. 1,5 kg), pokrojone w plastry wzdłuż
- słoik sosu pomidorowego Knorr Bolognese
- 1 jajko
- 500 g opakowanie sera ricotta lub serka wiejskiego
- garść suszonego oregano
- 200 g tartego sera mozzarella
- 100 g parmezanu lub innego twardego sera np. typu dziugas

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do ok. 220°C. Posmaruj lekko plastry bakłażana oliwą. Ułóż je na blasze do pieczenia i wstaw do piekarnika. Przypuszczalnie będziesz potrzebować 2 blachy. Możesz także wykorzystać kratkę zamiast blachy. Bakłażany należy przełożyć na drugą stronę w trakcie pieczenia. Bakłażany są gotowe, gdy zmiękną i nabiorą lekko brązowego koloru. Powinno to zająć ok. 15-20 minut. Wyjmij z piekarnika i pozostaw do ochłodzenia. W międzyczasie przygotuj wspaniałe nadzienie do roladek. Wymieszaj serek ricotta z lekko ubitym jajkiem, oregano i mniej więcej połową mozzarelli. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Zamiast oregano dodać możesz np. posiekaną zieloną pietruszkę lub bazylię. Dno formy do zapiekania pokryj dokładnie cienką warstwą sosu pomidorowego. Przygotuj roladki nakładając na końcówkę plastra bakłażana 3 łyżki nadzienia serowego. Zwiń roladkę i przełóż do formy. Układaj roladki dość ściśle. Następnie równomiernie rozprowadź pozostały sos na roladkach. Posyp je resztą mozzarelli i serem. Wstaw do nagrzanego do ok. 200°C piekarnika na mniej więcej 25-30 minut. Ser powinien być lekko złoty a sos pomidorowy bulgoczący.

Ser ricotta można także połączyć np. z serem kozim w proporcjach 1:1. To właśnie ten moment w naszym gotowaniu, gdy wprowadzamy nowe połączenia smaków i zapachów. Nie bójcie się eksperymentów.

Jak zawsze z wesołym kucharskim pozdrowieniem :)