Bakłażany pasują do zapiekanek. Jednym z najpopularniejszych dań we Włoszech są tzw. melanzane parmigiana, czyli zapiekanka z bakłażanów, pomidorów, mozzarelli i parmezanu.

Ja polecam dodać jeszcze plastry dobrej gotowanej szynki. Na początek przesmażam na oliwie posiekane cebulę i czosnek, następnie dodaję pokrojone pomidory (polecam użyć tych z puszki lub po prostu pulpy pomidorowej w butelce) i chwilę całość gotuję - powstaje sos. Następnie smażę plastry bakłażana i odsączam na papierze kuchennym. Bakłażan można także zgrillować lub upiec w piekarniku w plastrach, delikatnie posmarowanych olejem. Mozzarellę kroję w plastry. W naczyniu żaroodpornym układam na przemian warstwę sosu pomidorowego, plastrów mozzarelli, bakłażanów, szynki i ponownie sosu. W zależności od ilości składników i wielkości naczynia przygotowuję tak 2-3 warstwy. Ważne, żeby ostatnią była warstwa sosu, który na koniec posypuję startym parmezanem. Naczynie wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C i zapiekam ok. 40 minut, aż ser się zrumieni. Podaję na gorąco.

Inny sposób na zapiekankę z bakłażana polecam poniżej - to klasyczna grecka musaka, z mielonym mięsem, bakłażanem i ziemniakami:

http://www.przepisy.pl/przepis/musaka

Bakłażany są także świetnym dodatkiem do sosów do makaronów. I tu chciałbym Wam polecić makaron o wdzięcznej nazwie spaghetti alla Norma - kolejny klasyk kuchni włoskiej. Sos przygotowuję z pomidorów przesmażonych z cebulą i czosnkiem, do których następnie dodaję plastry usmażonego na złoto bakłażana. Makaron z sosem przed podaniem posypuję tartą słoną ricottą (to inny rodzaj sera od świeżego twarożku ricotta, można go zastąpić np. bryndzą lub parmezanem) i dekoruję świeżą bazylią. Gotowe!

Inny sposób na sos do makaronów, z wykorzystaniem Fix Spaghetti Napoli Knorr, to penne z pomidorami i bakłażanem. Spróbujcie koniecznie!

http://www.przepisy.pl/przepis/penne-z-pomidorami-i-baklazanem