Bakłażan to główny składnik wielu dań obiadowych. Znajdziemy ją w przepisach z basenu Morza Śródziemnego: francuskich, włoskich, greckich, marokańskich, chorwackich etc. Naprawdę, jest z czego wybierać - wpiszcie hasło „bakłażan” do wyszukiwarki w serwisie przepisy.pl. Dziś polecam moje ulubione sposoby na bakłażana na obiad.

Po pierwsze - bakłażany możemy faszerować. W zależności od upodobań i temperatury na zewnątrz, przygotowuję farsz wegetariański lub mięsny:

http://www.przepisy.pl/przepis/faszerowane-baklazany-z-ryzem

Inny farsz to razem przesmażone drobno pokrojone: cebula, cukinia, słodka papryka, czosnek, dokładnie odciśnięte i przełożone do wydrążonych, podpieczonych połówek bakłażana, ułożonych w żaroodpornym naczyniu. Wierzch posypuję niewielką ilością ulubionego sera (np. parmezanu, mozzarelli, cheddara). Następnie przygotowuję szybką salsę z dojrzałych pomidorów (mogą być z puszki), doprawioną np. przyprawą w Mini kostkach Smażona cebula Knorr, czosnkiem, oregano i niewielką ilością oliwy. Tak przygotowaną salsę wlewam do naczynia z bakłażanem i wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C na 20-30 minut (czas pieczenia zależy od wielkości bakłażana). Podaję na ciepło, z sosem. Lub na zimno - przed podaniem kroję je pod kątem i podaję z sosem, w którym się piekły. Wspaniały, śródziemnomorski smak gwarantowany!