Latem, gdy świeci słońce i jest upał, nie chce mi się jeść (pewnie macie podobne odczucia). O wiele chętniej wówczas sięgam po warzywa i owoce, przygotowując z nich smaczne, niewielkie przekąski. Na przykład z bakłażana.
Na początek kilka rad. Bakłażan, w przeciwieństwie do cukinii, nie nadaje się do jedzenia na surowo. Trzeba go grillować, upiec, usmażyć lub udusić. Tak zwana obróbka termiczna (sformułowanie często używane przez kucharzy) wydobywa z tego warzywa delikatną słodycz, której nie ma w surowym, często gorzkawym, warzywie.
W poprzednim wpisie na blogu napisałem, że bakłażana przez gotowaniem kroi się i oprósza solą (tekst znajdziecie w tym linku). Sól nie dość, że pomaga pozbyć się goryczki, to jeszcze sprawia, że podczas smażenia bakłażan chłonie mniej tłuszczu. A jak najlepiej smażyć bakłażana? Krótko i na mocno rozgrzanym tłuszczu. Następnie należy go odsączyć na papierze kuchennym.
Mój ulubiony sposób na bakłażana to mus z pieczonego bakłażana doprawiony oliwą, solą, czosnkiem i mielonym kuminem (kminkiem krzyżowym). Jak go przygotować?
Puszysty mus z pieczonego bakłażana
Średniej wielkości bakłażany umyj, osusz i przekrój wzdłuż na pół. Ułóż miąższem do góry na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, skrop oliwą i wstaw do piekarnika z włączoną opcją grill, na górną półkę. Jeśli nie masz grilla, rozgrzej piekarnik do najwyższej temperatury. Zapiekaj, aż wierzch miąższu i skórka zdecydowanie sczernieją (podobnie przygotowujesz pieczoną paprykę). Wyjmij z pieca, ostudź, usuń przypalony wierzch miąższu i delikatnie łyżeczką wyjmij miąższ do miseczki. Przełóż go na sito i odciśnij z nadmiaru soków. Przełóż z powrotem do miseczki, dopraw do smaku czosnkiem (możesz też użyć Przyprawy w Mini kostkach Czosnek Knorr), oliwą i kminem. Gotowe!
Tak przygotowana pastę (mus) podawaj z grillowanym chlebkiem pita, zwykłymi grzankami lub tostami. Podobny przepis, ale z dodatkiem pomidora, znajdziecie w linku poniżej:
https://www.przepisy.pl/przepis/opiekany-baklazan
Do musów z bakłażana często dodaje się gęsty jogurt naturalny.
W następnym wpisie na bloga będę polecał przepisy obiadowe z wykorzystaniem bakłażana. Zapraszam!
Komentarze (0)