
Składniki
2 sztuki
null
1 sztuka
60 mililitrów
1 sztuka
2 łyżki
0.5 łyżki
2 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Piecz bakłażany w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 45 minut, następnie wyjmij i zostaw do ostygnięcia.
Krok 2
Posiekaj pomidora w drobną kostkę. W misce wymieszaj pomidora z dwoma łyżkami oliwy.
Krok 3
Chlebek pita podpiecz i pokrój na małe kawałki. Papryczkę chilli pozbaw pestek i posiekaj.
Krok 4
Zmiksuj miąższ bakłażana z czosnkiem, chilli (bez pestek) i resztą oliwy, dopraw Przyprawą Uniwersalną Delikat Knorr i posiekaną natką. Pastę z bakłażana wyłóż na półmisek, udekoruj natką pietruszki i pomidorem, podawaj z pitą.
Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Delikat przyprawa uniwersalna Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuWiosna i lato to świetny czas na urządzenie grilla. Soczyste żeberka, wyrazista karkówka, ryba z chrupiącą skórką czy podpieczone warzywa i owoce – ich cechą wspólną jest intensywny aromat oraz smak.
Co na grilla? Oto kilka porad.
Mówi się, że jedna jaskółka wiosny nie czyni, ale gdy w ogrodach pojawia się smukły rabarbar, można mieć pewność, że zima odeszła na dobre. Oficjalnie uważany jest za warzywo, lecz doskonale sprawdza się w owocowych kompotach w połączeniu z truskawkami i licznych deserach.
Czytaj więcej