Opiekany bakłażan przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Opiekany bakłażan

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

4

193 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

40 osób wydrukowało

Pobierz pdf

75 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

null

1 sztuka

60 mililitrów

1 sztuka

2 łyżki

0.5 łyżki

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Piecz bakłażany w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 45 minut, następnie wyjmij i zostaw do ostygnięcia.

Opiekany bakłażan - Krok 1

Krok 2

Posiekaj pomidora w drobną kostkę. W misce wymieszaj pomidora z dwoma łyżkami oliwy.

Opiekany bakłażan - Krok 2

Krok 3

Chlebek pita podpiecz i pokrój na małe kawałki. Papryczkę chilli pozbaw pestek i posiekaj.

Opiekany bakłażan - Krok 3

Krok 4

Zmiksuj miąższ bakłażana z czosnkiem, chilli (bez pestek) i resztą oliwy, dopraw Przyprawą Uniwersalną Delikat Knorr i posiekaną natką. Pastę z bakłażana wyłóż na półmisek, udekoruj natką pietruszki i pomidorem, podawaj z pitą.

Opiekany bakłażan - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Opiekany bakłażan - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Opiekany bakłażan - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Opiekany bakłażan - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Opiekany bakłażan - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Opiekany bakłażan - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Opiekany bakłażan - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Opiekany bakłażan - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Opiekany bakłażan - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Wiosna i lato to świetny czas na urządzenie grilla. Soczyste żeberka, wyrazista karkówka, ryba z chrupiącą skórką czy podpieczone warzywa i owoce – ich cechą wspólną jest intensywny aromat oraz smak.
Co na grilla? Oto kilka porad.

Czytaj więcej

Mówi się, że jedna jaskółka wiosny nie czyni, ale gdy w ogrodach pojawia się smukły rabarbar, można mieć pewność, że zima odeszła na dobre. Oficjalnie uważany jest za warzywo, lecz doskonale sprawdza się w owocowych kompotach w połączeniu z truskawkami i licznych deserach.

Czytaj więcej