Dorsz po bombajsku - przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Dorsz po bombajsku

Autor: garlic

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

1 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

8 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

600 gramów

2 łyżki

1 szklanka

1 sztuka

1 łyżeczka

1 łyżka

0.5 łyżeczki

0.5 łyżeczki

0.5 łyżeczki

0.5 łyżeczki

0.5 łyżeczki

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Dorsza pokrój na dzwonka, oprósz przyprawą Knorr i obtocz w mące.

Krok 2

Na rozgrzany olej kładź kawałki ryby i podsmaż na złoto z obu stron.

Krok 3

Dorsza przełóż do rondelka, a na olej wrzuć posiekaną cebulę i zeszklij ją, po czym wsyp przyprawy i podsmaż.

Krok 4

Teraz wlej jogurt, miód i dobrze wymieszaj. Dorsza zalej sosem i duś przez ok. 15 minut pod przykryciem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Dorsz po bombajsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Dorsz po bombajsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Dorsz po bombajsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Dorsz po bombajsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Dorsz po bombajsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Dorsz po bombajsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Dorsz po bombajsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Dorsz po bombajsku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

8 marca to doskonała okazja, by przygotować coś pysznego. Do wiosny zostało jeszcze trochę czasu, który warto umilić sobie smacznymi wypiekami. Sprawdź, jakie słodycze na Dzień Kobiet sprawdzą się najlepiej.

Czytaj więcej

Zapiekanki warzywne. To pole do popisu dla każdego: początkującego i doświadczonego kucharza. Ograniczeniem jest tylko nasza wyobraźnia, a więc: do dzieła!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Dorsz po bombajskuDorsz po bombajsku

Filet z dorsza w otoczeniu aromatycznych przypraw to kulinarna podróż do krainy orientu. Połączenie ryby z jogurtowym sosem na bazie miodu, kurkumy oraz imbiru przypadnie do gustu miłośnikom intensywnych aromatów kuchni indyjskiej. Ostrość dania złagodzą dodatki. Dorsza po bombajsku można podać z ryżem, smażonym tofu, gotowaną zieloną soczewicą lub chlebkiem naan. To potrawa, która będzie odpowiednia na obiad, ale świetnie sprawdzi się również jako ciepła kolacja lub lunch. Odgrzewanie tylko jej służy, gdyż ryba staje się jeszcze bardziej nasycona aromatycznymi, indyjskimi przyprawami. Dorsza w tej odsłonie przygotowuje się dość szybko. Liczne przyprawy można w razie czego zastąpić mieszanką w postaci curry, która w swoim składzie ma zarówno kurkumę, jak i imbir. Słodko-pikantny smak ryby z orientalną nutą będzie miłą niespodzianką kulinarną podczas spotkania z przyjaciółmi, zwłaszcza tymi, którzy lubią oryginalność w kuchni i poszukują nowych inspiracji. Wypróbuj więc przepis na dorsza po bombajsku i wprowadź odrobinę egzotyki do swojej kuchni!