
Składniki
600 gramów
2 łyżki
1 szklanka
1 sztuka
1 łyżeczka
1 łyżka
0.5 łyżeczki
0.5 łyżeczki
0.5 łyżeczki
0.5 łyżeczki
0.5 łyżeczki
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Dorsza pokrój na dzwonka, oprósz przyprawą Knorr i obtocz w mące.
Krok 2
Na rozgrzany olej kładź kawałki ryby i podsmaż na złoto z obu stron.
Krok 3
Dorsza przełóż do rondelka, a na olej wrzuć posiekaną cebulę i zeszklij ją, po czym wsyp przyprawy i podsmaż.
Krok 4
Teraz wlej jogurt, miód i dobrze wymieszaj. Dorsza zalej sosem i duś przez ok. 15 minut pod przykryciem.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Dorsz po bombajsku
Filet z dorsza w otoczeniu aromatycznych przypraw to kulinarna podróż do krainy orientu. Połączenie ryby z jogurtowym sosem na bazie miodu, kurkumy oraz imbiru przypadnie do gustu miłośnikom intensywnych aromatów kuchni indyjskiej. Ostrość dania złagodzą dodatki. Dorsza po bombajsku można podać z ryżem, smażonym tofu, gotowaną zieloną soczewicą lub chlebkiem naan. To potrawa, która będzie odpowiednia na obiad, ale świetnie sprawdzi się również jako ciepła kolacja lub lunch. Odgrzewanie tylko jej służy, gdyż ryba staje się jeszcze bardziej nasycona aromatycznymi, indyjskimi przyprawami. Dorsza w tej odsłonie przygotowuje się dość szybko. Liczne przyprawy można w razie czego zastąpić mieszanką w postaci curry, która w swoim składzie ma zarówno kurkumę, jak i imbir. Słodko-pikantny smak ryby z orientalną nutą będzie miłą niespodzianką kulinarną podczas spotkania z przyjaciółmi, zwłaszcza tymi, którzy lubią oryginalność w kuchni i poszukują nowych inspiracji. Wypróbuj więc przepis na dorsza po bombajsku i wprowadź odrobinę egzotyki do swojej kuchni!