Potrawka z ryżem i krewetkami

Autor: pasibrzuch pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

2 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

3 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 szczypta

2 sztuki

1 szczypta

1 sztuka

1 opakowanie

1 łyżka

4 łyżki

2 sztuki

6 sztuk

400 gramów

1 sztuka

1 sztuka

1 szczypta

1 szczypta

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Papryki przekrój, usuń gniazda nasienne, umyj i drobno posiekaj.

Krok 2

Pomidory sparz, obierz ze skórek i pokrój w kostkę.

Krok 3

Czosnek zmiażdż, a ryż wrzuć na rozgrzaną oliwę i smaż do czasu gdy będzie szklisty.

Krok 4

Dolej 3 szklanki wrzątku, wrzuć papryki, pomidory i czosnek. Dopraw pieprzem, solą, chili i papryką i duś do gdy ryż będzie gotowy.

Krok 5

Krewetki odsącz z zalewy i skrop sokiem wyciśniętym z cytryny.

Krok 6

Do mąki dodaj trochę chili i obtocz w niej parówki pokrojone na plastry.

Krok 7

Na rozgrzaną oliwę wrzuć krewetki oraz parówki w panierce i podsmaż przez 2 minuty. Na talerzykach rozłóż kopce ryżu i udekoruj je krewetkami oraz parówkami. Możesz podawać z ketchupem.

0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej