Hiszpańska sałatka ryżowa przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Hiszpańska sałatka ryżowa

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

19

258 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

220 osób wydrukowało

Pobierz pdf

304 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

20 dekagramów

0.5 sztuki

1 opakowanie

2 sztuki

0.5 kilograma

2 sztuki

10 dekagramów

4 sztuki

20 dekagramów

1 sztuka

3 łyżki

4 łyżki

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ryż wsyp do wrzącej, osolonej wody i gotuj 15 minut.

Hiszpańska sałatka ryżowa - Krok 1

Krok 2

Papryki oczyść i pokrój w paski, pomidory podziel na ósemki usuwając też nasady ogonków. Mięso kurczaka oddziel od skóry i kości, a następnie pokrój w kostkę. Krewetki opłucz zimną wodą i odsącz. Tak samo zrób z tuńczykiem. Cebule pokrój w drobną kostkę.

Hiszpańska sałatka ryżowa - Krok 2

Krok 3

Posiekaj fileciki sardeli, w misce wymieszaj sos sałatkowy Knorr z odrobiną wody i oliwą. Do sosu dodaj sardelę.

Hiszpańska sałatka ryżowa - Krok 3

Krok 4

Dodaj przygotowane wcześniej składniki oraz oliwki, ryż i wszystko razem wymieszaj. Dopraw sokiem z cytryny i posyp posiekaną natką pietruszki.

Hiszpańska sałatka ryżowa - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Hiszpańska sałatka ryżowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Hiszpańska sałatka ryżowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Hiszpańska sałatka ryżowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Hiszpańska sałatka ryżowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Hiszpańska sałatka ryżowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Hiszpańska sałatka ryżowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Hiszpańska sałatka ryżowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Hiszpańska sałatka ryżowa - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Kontynuując serię blogową o szybkich daniach, dziś chciałbym poruszyć temat sałatek. To także bardzo dobre rozwiązanie, gdy czasu jest mało. Gdy mam upieczoną lub usmażoną pierś kurczaka albo po prostu to, co zostało z niedzielnego pieczonego kurczaka zazwyczaj decyduję się na...

Czytaj więcej

Ciągłe życie w pośpiechu sprawia, że nie masz na nic czasu? Lubisz gotować, ale zbyt długotrwałe i pracochłonne przyrządzanie potraw gasi cały Twój zapał? Najwyższy czas to zmienić.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Hiszpańska sałatka ryżowaHiszpańska sałatka ryżowa

Sałatka z owocami morza, ryżem i kurczakiem to dobra propozycja zarówno na przyjęcie, jak i drugie śniadanie w pracy. Tajemnica jej smaku tkwi w wyrazistych składnikach, które łączy delikatny ryż, a podkreśla ziołowo-paprykowy sos. Kurczak i parzone krewetki są soczyste i jednocześnie odrobinę pikantne, tuńczyk oraz sardele nadają natomiast całości intensywnie rybny, wędzony smak. Dobrze komponują się ze słodkawymi pomidorami oraz chrupiącą zieloną papryką. Danie posypuje się posiekaną natką pietruszki, ale sprawdzi się w tej roli również kolendra lub bazylia. Hiszpańska sałatka ryżowa dobrze smakuje serwowana z grillowanym pieczywem. Smacznym urozmaiceniem tej potrawy będą oliwki, kapary, ogórek szklarniowy oraz żółta papryka. Podaj ją na liściu sałaty lub ułóż na środku talerza i posyp jego brzegi, np. mieloną słodką papryką. W ten sposób danie będzie dobrze się prezentowało. Tego rodzaju sałatka to odpowiednia propozycja przede wszystkim dla fanów hiszpańskiej kuchni, w której królują ryby, owoce morza i aromatyczne przyprawy. Jeśli też je lubisz, wypróbuj ten przepis na sałatkę ryżową!