
Składniki
20 dekagramów
0.5 sztuki
1 opakowanie
2 sztuki
0.5 kilograma
2 sztuki
10 dekagramów
4 sztuki
20 dekagramów
1 sztuka
3 łyżki
4 łyżki
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ryż wsyp do wrzącej, osolonej wody i gotuj 15 minut.

Krok 2
Papryki oczyść i pokrój w paski, pomidory podziel na ósemki usuwając też nasady ogonków. Mięso kurczaka oddziel od skóry i kości, a następnie pokrój w kostkę. Krewetki opłucz zimną wodą i odsącz. Tak samo zrób z tuńczykiem. Cebule pokrój w drobną kostkę.

Krok 3
Posiekaj fileciki sardeli, w misce wymieszaj sos sałatkowy Knorr z odrobiną wody i oliwą. Do sosu dodaj sardelę.

Krok 4
Dodaj przygotowane wcześniej składniki oraz oliwki, ryż i wszystko razem wymieszaj. Dopraw sokiem z cytryny i posyp posiekaną natką pietruszki.


Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Hiszpańska sałatka ryżowa
Sałatka z owocami morza, ryżem i kurczakiem to dobra propozycja zarówno na przyjęcie, jak i drugie śniadanie w pracy. Tajemnica jej smaku tkwi w wyrazistych składnikach, które łączy delikatny ryż, a podkreśla ziołowo-paprykowy sos. Kurczak i parzone krewetki są soczyste i jednocześnie odrobinę pikantne, tuńczyk oraz sardele nadają natomiast całości intensywnie rybny, wędzony smak. Dobrze komponują się ze słodkawymi pomidorami oraz chrupiącą zieloną papryką. Danie posypuje się posiekaną natką pietruszki, ale sprawdzi się w tej roli również kolendra lub bazylia. Hiszpańska sałatka ryżowa dobrze smakuje serwowana z grillowanym pieczywem. Smacznym urozmaiceniem tej potrawy będą oliwki, kapary, ogórek szklarniowy oraz żółta papryka. Podaj ją na liściu sałaty lub ułóż na środku talerza i posyp jego brzegi, np. mieloną słodką papryką. W ten sposób danie będzie dobrze się prezentowało. Tego rodzaju sałatka to odpowiednia propozycja przede wszystkim dla fanów hiszpańskiej kuchni, w której królują ryby, owoce morza i aromatyczne przyprawy. Jeśli też je lubisz, wypróbuj ten przepis na sałatkę ryżową!