Hiszpańska sałatka ryżowa przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Hiszpańska sałatka ryżowa

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

21

heart
277 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

247 osób wydrukowało

Pobierz pdf

351 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

20 dekagramów

0.5 sztuki

1 opakowanie

2 sztuki

0.5 kilograma

2 sztuki

10 dekagramów

4 sztuki

20 dekagramów

1 sztuka

3 łyżki

4 łyżki

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ryż wsyp do wrzącej, osolonej wody i gotuj 15 minut.

Hiszpańska sałatka ryżowa - Krok 1

Krok 2

Papryki oczyść i pokrój w paski, pomidory podziel na ósemki usuwając też nasady ogonków. Mięso kurczaka oddziel od skóry i kości, a następnie pokrój w kostkę. Krewetki opłucz zimną wodą i odsącz. Tak samo zrób z tuńczykiem. Cebule pokrój w drobną kostkę.

Hiszpańska sałatka ryżowa - Krok 2

Krok 3

Posiekaj fileciki sardeli, w misce wymieszaj sos sałatkowy Knorr z odrobiną wody i oliwą. Do sosu dodaj sardelę.

Hiszpańska sałatka ryżowa - Krok 3

Krok 4

Dodaj przygotowane wcześniej składniki oraz oliwki, ryż i wszystko razem wymieszaj. Dopraw sokiem z cytryny i posyp posiekaną natką pietruszki.

Hiszpańska sałatka ryżowa - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Hiszpańska sałatka ryżowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Hiszpańska sałatka ryżowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Hiszpańska sałatka ryżowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Hiszpańska sałatka ryżowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Hiszpańska sałatka ryżowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Hiszpańska sałatka ryżowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Hiszpańska sałatka ryżowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Hiszpańska sałatka ryżowa - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Letnia sałatka na grilla
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Hiszpańska sałatka ryżowaHiszpańska sałatka ryżowa

Sałatka z owocami morza, ryżem i kurczakiem to dobra propozycja zarówno na przyjęcie, jak i drugie śniadanie w pracy. Tajemnica jej smaku tkwi w wyrazistych składnikach, które łączy delikatny ryż, a podkreśla ziołowo-paprykowy sos. Kurczak i parzone krewetki są soczyste i jednocześnie odrobinę pikantne, tuńczyk oraz sardele nadają natomiast całości intensywnie rybny, wędzony smak. Dobrze komponują się ze słodkawymi pomidorami oraz chrupiącą zieloną papryką. Danie posypuje się posiekaną natką pietruszki, ale sprawdzi się w tej roli również kolendra lub bazylia. Hiszpańska sałatka ryżowa dobrze smakuje serwowana z grillowanym pieczywem. Smacznym urozmaiceniem tej potrawy będą oliwki, kapary, ogórek szklarniowy oraz żółta papryka. Podaj ją na liściu sałaty lub ułóż na środku talerza i posyp jego brzegi, np. mieloną słodką papryką. W ten sposób danie będzie dobrze się prezentowało. Tego rodzaju sałatka to odpowiednia propozycja przede wszystkim dla fanów hiszpańskiej kuchni, w której królują ryby, owoce morza i aromatyczne przyprawy. Jeśli też je lubisz, wypróbuj ten przepis na sałatkę ryżową!