Hiszpańska sałatka ryżowa przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Hiszpańska sałatka ryżowa

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

21

heart
277 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

247 osób wydrukowało

Pobierz pdf

350 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

20 dekagramów

0.5 sztuki

1 opakowanie

2 sztuki

0.5 kilograma

2 sztuki

10 dekagramów

4 sztuki

20 dekagramów

1 sztuka

3 łyżki

4 łyżki

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ryż wsyp do wrzącej, osolonej wody i gotuj 15 minut.

Hiszpańska sałatka ryżowa - Krok 1

Krok 2

Papryki oczyść i pokrój w paski, pomidory podziel na ósemki usuwając też nasady ogonków. Mięso kurczaka oddziel od skóry i kości, a następnie pokrój w kostkę. Krewetki opłucz zimną wodą i odsącz. Tak samo zrób z tuńczykiem. Cebule pokrój w drobną kostkę.

Hiszpańska sałatka ryżowa - Krok 2

Krok 3

Posiekaj fileciki sardeli, w misce wymieszaj sos sałatkowy Knorr z odrobiną wody i oliwą. Do sosu dodaj sardelę.

Hiszpańska sałatka ryżowa - Krok 3

Krok 4

Dodaj przygotowane wcześniej składniki oraz oliwki, ryż i wszystko razem wymieszaj. Dopraw sokiem z cytryny i posyp posiekaną natką pietruszki.

Hiszpańska sałatka ryżowa - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Hiszpańska sałatka ryżowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Hiszpańska sałatka ryżowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Hiszpańska sałatka ryżowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Hiszpańska sałatka ryżowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Hiszpańska sałatka ryżowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Hiszpańska sałatka ryżowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Hiszpańska sałatka ryżowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Hiszpańska sałatka ryżowa - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Szybka sałatka na grilla
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

średnie

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Hiszpańska sałatka ryżowaHiszpańska sałatka ryżowa

Sałatka z owocami morza, ryżem i kurczakiem to dobra propozycja zarówno na przyjęcie, jak i drugie śniadanie w pracy. Tajemnica jej smaku tkwi w wyrazistych składnikach, które łączy delikatny ryż, a podkreśla ziołowo-paprykowy sos. Kurczak i parzone krewetki są soczyste i jednocześnie odrobinę pikantne, tuńczyk oraz sardele nadają natomiast całości intensywnie rybny, wędzony smak. Dobrze komponują się ze słodkawymi pomidorami oraz chrupiącą zieloną papryką. Danie posypuje się posiekaną natką pietruszki, ale sprawdzi się w tej roli również kolendra lub bazylia. Hiszpańska sałatka ryżowa dobrze smakuje serwowana z grillowanym pieczywem. Smacznym urozmaiceniem tej potrawy będą oliwki, kapary, ogórek szklarniowy oraz żółta papryka. Podaj ją na liściu sałaty lub ułóż na środku talerza i posyp jego brzegi, np. mieloną słodką papryką. W ten sposób danie będzie dobrze się prezentowało. Tego rodzaju sałatka to odpowiednia propozycja przede wszystkim dla fanów hiszpańskiej kuchni, w której królują ryby, owoce morza i aromatyczne przyprawy. Jeśli też je lubisz, wypróbuj ten przepis na sałatkę ryżową!