Dania i potrawy z oliwkami | Przepisy.pl pixel

Przepisy na Oliwki

101 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy (101)

Placek à la podpłomyk
ratingratingratingratingrating

178

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Chcesz urozmaicić swoje menu nowymi przepisami? Spróbuj naszej receptury na podpłomyk! Ten miękki...
Sałatka z kaszy jaglanej z suszonymi pomidorami i oliwkami
ratingratingratingratingrating

97

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Nie możesz przekonać się do kaszy jaglanej albo nie masz pomysłu na ciekawe dania z jej wykorzyst...
Tatar z łososia wędzonego z warzywami
ratingratingratingratingrating

72

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Wędzone mięso z łososia to w kuchniach wielu regionów prawdziwy rarytas. Delikatne mięso tej popu...
Jajka na pomidorach z oliwkami
ratingratingratingratingrating

34

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Ile znasz sposobów na podanie jajek? Na miękko, na twardo, sadzone, w postaci jajecznicy – tak po...
Sałata z pieczoną papryką, oliwkami i serem feta
ratingratingratingratingrating

36

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Ta pyszna sałatka z pieczoną papryką, chrupiącymi warzywami, delikatną fetą i aromatycznym sosem...
Schab po hiszpańsku z oliwkami
ratingratingratingratingrating

35

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
W twoim domu często gości mięso schabowe, a tobie brakuje już pomysłów na to, jak można go przyrz...
Pizza Grecka
ratingratingratingratingrating

28

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Przepis na pizzę grecką budzi Twoje zainteresowanie? Myślisz, że jak pizza, to tylko ta ze słonec...
Kofta kebab
ratingratingratingratingrating

35

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
50 min.
Kofta kebab to smaczne i oryginalne kotleciki, doskonale nadające się m.in. na spotkanie przy gri...
Zapiekanka z bakłażanem i fetą
ratingratingratingratingrating

25

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Latem bogaty wybór warzyw sezonowych skłania do przygotowywania nowych potraw, próbowania ciekawy...
Hiszpańska sałatka ryżowa
ratingratingratingratingrating

20

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Sałatka z owocami morza, ryżem i kurczakiem to dobra propozycja zarówno na przyjęcie, jak i drugi...
Sandacz po rosyjsku
ratingratingratingratingrating

30

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Pyszna ryba na święta Bożego Narodzenia? A może alternatywa dla wigilijnego karpia? Na wyjątkowe...
Picadillo - nadzienie do tortilli
ratingratingratingratingrating

15

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Posiekaj drobno cebulę i czosnek. Obierz i pokrój w kostkę pomidory, jabłko. Oliwki drobno posiek...
Smażone oliwki
ratingratingratingratingrating

13

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Ciabatta z oliwkami i bakłażanem
ratingratingratingratingrating

4

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
Ciabatta z oliwkami i grillowanym bakłażanem to łatwa w przygotowaniu przekąska inspirowana kuchn...
Zapiekane warzywa
ratingratingratingratingrating

21

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Zapiekankę z bakłażanem lub cukinią warto przyrządzić na obiad szczególnie jesienią, kiedy trwa s...
Makaron z owocami morza
ratingratingratingratingrating

32

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Makaron z owocami morza będzie dobrym sposobem na szybki oraz efektowny obiad. Wybierz do niego m...
Rajska sałatka z tuńczykiem i oliwkami
ratingratingratingratingrating

15

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Lubisz sałatki makaronowe i szukasz nowych przepisów na ich przygotowanie? Spróbuj rajskiej sałat...
Cannelloni ze szpinakiem i serem feta
ratingratingratingratingrating

9

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Wypróbuj przepis na danie z kuchni włoskiej, bogate w smaki i aromaty, czyli cannelloni ze szpina...
Pieczarki z oliwkami
ratingratingratingratingrating

11

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Czym cechują się idealne przekąski na przyjęcie? Powinny być – przede wszystkim – smaczne, poręcz...
Zapiekanka warzywna z oliwkami
ratingratingratingratingrating

6

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Kalafior podziel na różyczki i krótko obgotuj w osolonym wrzątku, odsącz.
Garnek pełen krewetek, kurczaka i oliwek
ratingratingratingratingrating

13

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Garnek pełen krewetek, kurczaka i oliwek – brzmi dobrze? Tak również smakuje. Ta potrawa jest świ...
Łosoś w śródziemnomorskim stylu
ratingratingratingratingrating

6

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Masz ochotę na łososia w śródziemnomorskim stylu? Przygotuj go w sosie arrabiata, pikantnym, mocn...
Sałatka wiosenna z czarnymi oliwkami
ratingratingratingratingrating

10

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Szukasz inspiracji na dodatek do dania głównego lub łatwą w przygotowaniu przekąskę? Sałatka wios...
Zupa z zielonymi oliwkami i serem mascarpone
ratingratingratingratingrating

14

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
Krem z zielonych oliwek z dodatkiem kaparów i sera mascarpone to pomysł na niecodzienną, wykwintn...
Tagliatelle z czarnymi oliwkami i pomidorami
ratingratingratingratingrating

8

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Nasz sos do tagliatelle zaskoczy Was bogactwem składników. Oliwki, kapary i ostra papryczka chili...
Papryka nadziewana z oliwkami
ratingratingratingratingrating

8

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
W menu komponowanym na przyjęcie nie może zabraknąć faszerowanych warzyw. Do nadziewania świetnie...
Oliwki z papryką
ratingratingratingratingrating

4

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Smak oliwek w łatwy sposób urozmaicisz odpowiednimi dodatkami. Na najbliższe przyjęcie przygotuj...
Sałatka z oliwkami
ratingratingratingratingrating

9

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Kolorowa, wieloskładnikowa sałatka idealnie sprawdzi się na drugie śniadanie, także do szkoły lub...
Oliwki w cieście
ratingratingratingratingrating

10

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
15 min.
Z mąki, jajek i soli zrób ciasto. Posiekaj oliwki, czosnek oraz cebulę i dodaj do ciasta...
Zupa kalafiorowa z parówkami
ratingratingratingratingrating

5

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Jest bardzo delikatna, mocno warzywna, a mięsny dodatek podkreśla smak pozostałych składników. Zu...
Solanka z grzybami
ratingratingratingratingrating

9

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Umyj i namocz grzyby, następnie ugotuj i pokrój w paski.

Ciekawostki i porady

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.

Czytaj więcej

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.

Czytaj więcej

przepisy.pl - OliwkiOliwki

Według greckiej mitologii drzewo oliwne podarowała ludzkości Atena – bogini mądrości. Tym razem, zamiast wczytywać się w opowieści o pierwotnych bóstwach, proponujemy zajrzeć do książek i notatników kucharskich z południa Europy. Znajdziecie w nich niezliczoną liczbę przepisów, w których oliwki grają główną rolę. Grecka sałatka, włoska pizza i hiszpańska paella to dopiero rozgrzewka!

Dla kogo?

Oliwki są niewielkimi owocami o specyficznym, kwaśno-gorzkim smaku. Z tego względu niektórzy smakosze potrzebują więcej czasu, by w pełni się do nich przekonać. Macie w swoim otoczeniu takich sceptyków? Poczęstujcie ich pizzerinkami lub podpłomykami z warzywami i oliwkami. Fantastycznie wypadają w połączeniu z większością serów krowich, owczych i kozich. Oliwki to pyszne uzupełnienie pieczonych warzyw. Nie można ich nie lubić – wystarczy znaleźć odpowiedni przepis!

Na jaką okazję?

Podkręcą smak najprostszego sosu pomidorowego, który przygotujecie w mgnieniu oka. Wiadomo, że zdarzają się takie momenty, kiedy każda minuta jest ważna, a lepiej zjeść smaczne, oliwkowe danie niż konia z kopytami. Możecie oglądać zdjęcia, by przypomnieć sobie wakacje nad Morzem Śródziemnym, ale nic tak nie przybliży Was do południowej atmosfery jak ciabatta z oliwkami, bakłażanem i papryką, pasta z owocami morza albo oliwkowo-szpinakowy quiche.

Czy wiesz, że?

Uprawa owoców to zadanie dla cierpliwych. Drzewa oliwne rozwijają się powoli, na upragnione oliwki czeka się nawet kilkadziesiąt lat. Są za to roślinami długowiecznymi. Na Krecie można zobaczyć najstarsze drzewo oliwne, którego wiek szacuje się na 4 tysiące lat.

Dla urozmaicenia:

Skorzystajcie z prowansalskiego sposobu na oliwki i zamieńcie je w tapenadę. To pasta z czarnych oliwek, w której podstawowym składzie pojawiają się także kapary i oliwa. Smak można wzbogacić czosnkiem, anchois i tymiankiem.