Przepisy na Oliwki
101 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcej
Oliwki
Według greckiej mitologii drzewo oliwne podarowała ludzkości Atena – bogini mądrości. Tym razem, zamiast wczytywać się w opowieści o pierwotnych bóstwach, proponujemy zajrzeć do książek i notatników kucharskich z południa Europy. Znajdziecie w nich niezliczoną liczbę przepisów, w których oliwki grają główną rolę. Grecka sałatka, włoska pizza i hiszpańska paella to dopiero rozgrzewka!
Dla kogo?
Oliwki są niewielkimi owocami o specyficznym, kwaśno-gorzkim smaku. Z tego względu niektórzy smakosze potrzebują więcej czasu, by w pełni się do nich przekonać. Macie w swoim otoczeniu takich sceptyków? Poczęstujcie ich pizzerinkami lub podpłomykami z warzywami i oliwkami. Fantastycznie wypadają w połączeniu z większością serów krowich, owczych i kozich. Oliwki to pyszne uzupełnienie pieczonych warzyw. Nie można ich nie lubić – wystarczy znaleźć odpowiedni przepis!
Na jaką okazję?
Podkręcą smak najprostszego sosu pomidorowego, który przygotujecie w mgnieniu oka. Wiadomo, że zdarzają się takie momenty, kiedy każda minuta jest ważna, a lepiej zjeść smaczne, oliwkowe danie niż konia z kopytami. Możecie oglądać zdjęcia, by przypomnieć sobie wakacje nad Morzem Śródziemnym, ale nic tak nie przybliży Was do południowej atmosfery jak ciabatta z oliwkami, bakłażanem i papryką, pasta z owocami morza albo oliwkowo-szpinakowy quiche.
Czy wiesz, że?
Uprawa owoców to zadanie dla cierpliwych. Drzewa oliwne rozwijają się powoli, na upragnione oliwki czeka się nawet kilkadziesiąt lat. Są za to roślinami długowiecznymi. Na Krecie można zobaczyć najstarsze drzewo oliwne, którego wiek szacuje się na 4 tysiące lat.
Dla urozmaicenia:
Skorzystajcie z prowansalskiego sposobu na oliwki i zamieńcie je w tapenadę. To pasta z czarnych oliwek, w której podstawowym składzie pojawiają się także kapary i oliwa. Smak można wzbogacić czosnkiem, anchois i tymiankiem.



