Łosoś w śródziemnomorskim stylu przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Łosoś w śródziemnomorskim stylu

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

6

heart
113 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

114 osób wydrukowało

Pobierz pdf

194 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

400 gramów

1 opakowanie

2 łyżki

2 sztuki

50 gramów

1 łyżka

1 pęczek

1 sztuka

1 szklanka

1 szczypta

1 szczypta

250 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rybę oprósz solą i pieprzem do smaku.

Łosoś w śródziemnomorskim stylu  - Krok 1

Krok 2

Na oliwie podsmaż posiekany czosnek i cebulę pokrojoną w piórka. Dodaj kapary, oliwki i całość podlej białym winem. Gotuj, aż wino zupełnie odparuje.

Łosoś w śródziemnomorskim stylu  - Krok 2

Krok 3

Fix Knorr wymieszaj z 250 ml zimnej wody. Zalej nim składniki na patelni i zagotuj.

Łosoś w śródziemnomorskim stylu  - Krok 3

Krok 4

Na sosie ułóż rybę. Patelnię przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez około 3 minuty.

Łosoś w śródziemnomorskim stylu  - Krok 4

Krok 5

Dodaj posiekaną natkę pietruszki i wymieszaj ją delikatnie z sosem. Rybę przełóż na drugą stronę i gotuj kolejne 3 minuty. Sos można wzbogacić ziołami śródziemnomorskimi, dodając tymianek, szałwię, bazylię i oregano. Gotową rybę podawaj z kawałkiem bułki paryskiej podsmażonej na oliwie i czosnku.

Łosoś w śródziemnomorskim stylu  - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Łosoś w śródziemnomorskim stylu  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Łosoś w śródziemnomorskim stylu  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Łosoś w śródziemnomorskim stylu  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Łosoś w śródziemnomorskim stylu  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Łosoś w śródziemnomorskim stylu  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Łosoś w śródziemnomorskim stylu  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Łosoś w śródziemnomorskim stylu  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Łosoś w śródziemnomorskim stylu  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Łosoś w śródziemnomorskim stylu Łosoś w śródziemnomorskim stylu

Masz ochotę na łososia w śródziemnomorskim stylu? Przygotuj go w sosie arrabiata, pikantnym, mocno pomidorowym, z dodatkiem ostrej papryczki. Chociaż łosoś to ryba wód północnych, bardzo dobrze komponuje się z włoskimi czy greckimi smakami. Zacznij od przygotowania sosu. Podsmaż cebulę i czarne oliwki. Wybierz te dobrej jakości, duże i jędrne, jeśli wolisz zielone, również będą odpowiednie. Sprawdzą się też nadziewane papryką albo czosnkiem. Kiedy sos się zagotuje, włóż do niego rybę i duś z obydwu stron pod przykryciem, aż nabierze smaku i zmięknie. Do tego dania doskonale pasują świeże zioła – kiedy łosoś będzie już gotowy, posyp go natką pietruszki, świeżą kolendrą, tymiankiem, oregano lub innymi śródziemnomorskimi ziołami. Podawaj z zieloną sałatą polaną oliwą, świeżą bagietką lub makaronem penne. Łosoś przygotowany w ten sposób dobrze pasuje na świąteczny obiad i stanowi alternatywę dla popularnych pieczonych mięs. Spróbuj przyrządzić go według naszego przepisu i przekonaj się, jaki jest smaczny.