Łosoś w śródziemnomorskim stylu

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

6

96 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

98 osób wydrukowało

Pobierz pdf

153 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

400 gramów

1 opakowanie

2 łyżki

2 sztuki

50 gramów

1 łyżka

1 pęczek

1 sztuka

1 szklanka

1 szczypta

1 szczypta

250 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rybę oprósz solą i pieprzem do smaku.

Łosoś w śródziemnomorskim stylu  - Krok 1

Krok 2

Na oliwie podsmaż posiekany czosnek i cebulę pokrojoną w piórka. Dodaj kapary, oliwki i całość podlej białym winem. Gotuj, aż wino zupełnie odparuje.

Łosoś w śródziemnomorskim stylu  - Krok 2

Krok 3

Fix Knorr wymieszaj z 250 ml zimnej wody. Zalej nim składniki na patelni i zagotuj.

Łosoś w śródziemnomorskim stylu  - Krok 3

Krok 4

Na sosie ułóż rybę. Patelnię przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez około 3 minuty.

Łosoś w śródziemnomorskim stylu  - Krok 4

Krok 5

Dodaj posiekaną natkę pietruszki i wymieszaj ją delikatnie z sosem. Rybę przełóż na drugą stronę i gotuj kolejne 3 minuty. Sos można wzbogacić ziołami śródziemnomorskimi, dodając tymianek, szałwię, bazylię i oregano. Gotową rybę podawaj z kawałkiem bułki paryskiej podsmażonej na oliwie i czosnku.

Łosoś w śródziemnomorskim stylu  - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Łosoś w śródziemnomorskim stylu  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Łosoś w śródziemnomorskim stylu  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Łosoś w śródziemnomorskim stylu  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Łosoś w śródziemnomorskim stylu  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Łosoś w śródziemnomorskim stylu  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Łosoś w śródziemnomorskim stylu  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Łosoś w śródziemnomorskim stylu  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Łosoś w śródziemnomorskim stylu Łosoś w śródziemnomorskim stylu

Masz ochotę na łososia w śródziemnomorskim stylu? Przygotuj go w sosie arrabiata, pikantnym, mocno pomidorowym, z dodatkiem ostrej papryczki. Chociaż łosoś to ryba wód północnych, bardzo dobrze komponuje się z włoskimi czy greckimi smakami. Zacznij od przygotowania sosu. Podsmaż cebulę i czarne oliwki. Wybierz te dobrej jakości, duże i jędrne, jeśli wolisz zielone, również będą odpowiednie. Sprawdzą się też nadziewane papryką albo czosnkiem. Kiedy sos się zagotuje, włóż do niego rybę i duś z obydwu stron pod przykryciem, aż nabierze smaku i zmięknie. Do tego dania doskonale pasują świeże zioła – kiedy łosoś będzie już gotowy, posyp go natką pietruszki, świeżą kolendrą, tymiankiem, oregano lub innymi śródziemnomorskimi ziołami. Podawaj z zieloną sałatą polaną oliwą, świeżą bagietką lub makaronem penne. Łosoś przygotowany w ten sposób dobrze pasuje na świąteczny obiad i stanowi alternatywę dla popularnych pieczonych mięs. Spróbuj przyrządzić go według naszego przepisu i przekonaj się, jaki jest smaczny.