
Składniki
400 gramów
1 opakowanie
2 łyżki
2 sztuki
50 gramów
1 łyżka
1 pęczek
1 sztuka
1 szklanka
1 szczypta
1 szczypta
250 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Rybę oprósz solą i pieprzem do smaku.

Krok 2
Na oliwie podsmaż posiekany czosnek i cebulę pokrojoną w piórka. Dodaj kapary, oliwki i całość podlej białym winem. Gotuj, aż wino zupełnie odparuje.

Krok 3
Fix Knorr wymieszaj z 250 ml zimnej wody. Zalej nim składniki na patelni i zagotuj.

Krok 4
Na sosie ułóż rybę. Patelnię przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez około 3 minuty.

Krok 5
Dodaj posiekaną natkę pietruszki i wymieszaj ją delikatnie z sosem. Rybę przełóż na drugą stronę i gotuj kolejne 3 minuty. Sos można wzbogacić ziołami śródziemnomorskimi, dodając tymianek, szałwię, bazylię i oregano. Gotową rybę podawaj z kawałkiem bułki paryskiej podsmażonej na oliwie i czosnku.


Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Fix Rurki Arrabiata z kurczakiem Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Łosoś w śródziemnomorskim stylu
Masz ochotę na łososia w śródziemnomorskim stylu? Przygotuj go w sosie arrabiata, pikantnym, mocno pomidorowym, z dodatkiem ostrej papryczki. Chociaż łosoś to ryba wód północnych, bardzo dobrze komponuje się z włoskimi czy greckimi smakami. Zacznij od przygotowania sosu. Podsmaż cebulę i czarne oliwki. Wybierz te dobrej jakości, duże i jędrne, jeśli wolisz zielone, również będą odpowiednie. Sprawdzą się też nadziewane papryką albo czosnkiem. Kiedy sos się zagotuje, włóż do niego rybę i duś z obydwu stron pod przykryciem, aż nabierze smaku i zmięknie. Do tego dania doskonale pasują świeże zioła – kiedy łosoś będzie już gotowy, posyp go natką pietruszki, świeżą kolendrą, tymiankiem, oregano lub innymi śródziemnomorskimi ziołami. Podawaj z zieloną sałatą polaną oliwą, świeżą bagietką lub makaronem penne. Łosoś przygotowany w ten sposób dobrze pasuje na świąteczny obiad i stanowi alternatywę dla popularnych pieczonych mięs. Spróbuj przyrządzić go według naszego przepisu i przekonaj się, jaki jest smaczny.