Dla zdrowia!
Zima upłynęła pod znakiem leniuchowania na kanapie, zajadania się smakołykami i aktywnością fizyczną zredukowaną do minimum? Czas na zmiany - sięgnij po posiłki z wykorzystaniem brukwi! Zawiera ona dużą ilość błonnika, który przyczynia się do przyspieszenia pasażu jelitowego oraz pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu tych organów. Ponadto warzywo to jest niskokaloryczne, a przy tym niesamowicie sycące! Produkt idealny? Przekonaj się! Po brukiew powinny sięgnąć też wszystkie osoby chcące uzupełnić zawartość witamin i składników mineralnych w organizmie. To również prawdziwa skarbnica cennych substancji takich jak: potas czy witamina C. Pamiętajmy, że brukiew powinna być składnikiem urozmaiconej diety. Racjonalnie ułożony jadłospis i aktywność fizyczna są podstawą zdrowia oraz dobrego samopoczucia!
powrót do góryZainspiruj się!
Wraca na salony, choć do niedawna nikt o niej nie pamiętał. To właśnie brukiew przeżywa swoją drugą młodość! Jej charakterystyczny, ostry, podobny do rzeżuchy smak nie da o sobie zapomnieć na długo. Jedzona na surowo przypomina nieco kalarepę. Po ugotowaniu staje się nieco łagodniejsza i upodabnia się smakowo do ziemniaka. Śmiało można powiedzieć, że jest to produkt uniwersalny. Z jej udziałem możemy stworzyć przeróżne dania. To co? Zaczynamy! Dla wszystkich miłośników zup – krem z brukwi. Delikatny, aromatyczny, a przy tym niesamowicie pożywny. Spróbuj już dziś! Brukiew może być także składnikiem sałatek lub występować jako dodatek do mięs czy ryb, np. w formie puree. Alternatywa dla ziemniaków! Warzywo to świetnie nadaje się także do faszerowania. Koniec z nudą w kuchni! A jeśli szukasz pomysłu na szybką przekąskę, przygotuj z brukwi frytki lub chipsy! Ten produkt urozmaici Twój codzienny jadłospis. Zainspiruj się!
powrót do góryCzy wiesz, że?
Brukiew znana jest także pod nazwą karpiel. Powstała ze skrzyżowania kapusty liściowej z rzepą.
Częścią jadalną rośliny jest zgrubienie korzenia. Najczęściej ma ono kulisty lub wydłużony kształt. Brukiew charakteryzuje się również ciekawą barwą – to połączenie fioletowego z kolorem żółtym. A to Ci sztuka!
Pierwsza drukowana wzmianka o brukwi znalazła się w dziele szwajcarskiego botanika Gasparda Bauhina pod tytułem Promodus. Książka ta pochodzi z 1620 roku i klasyfikuje tysiące roślin uprawnych.
Uprawa brukwi jest bardzo prosta. Warzywo nie potrzebuje specjalnej gleby, dobrze znosi niskie temperatury, a ponadto nie wymaga zbyt obfitego nawożenia.
Brukiew w kuchni skandynawskiej i fińskiej występuję w wielu potrawach – nawet tych podawanych podczas świąt.
powrót do góryZ czym to się je?
Brukiew to produkt, który pozwoli Ci przyrządzić całą gamę posiłków. Można ją podawać zarówno w postaci surowej, gotowanej, jak i duszonej, a nawet kiszonej! Charakteryzuje się nieco ostrym, kojarzącym się z rzodkiewką lub kalarepą smakiem. Warzywo to świetnie sprawdzi się w towarzystwie różnych mięs, a także jako składnik sałatek, puree, zup czy sosów. Co powiesz na zdrową wersję frytek? A może szukasz alternatywy dla zwykłych ziemniaków? Sięgnij po brukiew! Już dziś przygotuj potrawy z wykorzystaniem tego warzywa i zaskocz swoją rodzinę nowymi smakami! Do dzieła!
powrót do góry
Komentarze (0)