Vichyssoise, czyli ziemniaczano - porowy krem
łatwe
970 osób zapisało

Składniki
4 sztuki
2 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
2 łyżki
150 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ziemniaki, por oraz seler pokrój w mniejsze kawałki i przesmaż w garnku na margarynie.
Krok 2
Do garnka wlej 1 litr wody, dopraw kostkami rosołowymi i zagotuj. Zmniejsz ogień i gotuj 15-20 minut.
Krok 3
Po tym czasie dodaj śmietanę (pozostaw odrobinę do dekoracji), dopraw zupę do smaku pieprzem i zmiksuj na gładko. Gotową zupę udekoruj śmietana i listkami świeżych ziół. Podawaj z grzankami.

Dobra rada:
Wspaniałymi dodatkami do takiej kremowej zupy będzie chrupiący wędzony boczek, czy też wędzony łosoś.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Vichyssoise, czyli ziemniaczano - porowy krem
Popularna w kuchni francuskiej zupa krem vichyssoise to danie, które pomimo swojej prostoty, wyróżnia się niezwykłym smakiem. Wszystko dzięki połączeniu duszonego pora, ziemniaków oraz śmietany, tworzących delikatne i kremowe, a jednocześnie lekko pikantne danie. Przygotowanie vichyssoise to zaledwie kilka kroków. Zacznij od obrania ziemniaków oraz pora, pokrojenia ich w kostkę i podsmażenia na rozgrzanym tłuszczu w garnku z grubym dnem. Następnie warzywa zalej bulionem przyrządzonym na bazie kostki rosołowej i gotuj przez kilkanaście minut. Zupę zabiel śmietanką 36% – pamiętaj, aby ją zahartować, w przeciwnym przypadku może się zwarzyć. Do przyprawienia użyj świeżo zmielonego czarnego pieprzu. Całość zmiksuj za pomocą blendera, aż zupa osiągnie gładką i jednolitą konsystencję. Gotowy krem porowo-ziemniaczany możesz serwować na ciepło z dodatkiem grzanek lub na zimno z wędzonym łososiem i kleksem śmietany. Zupę udekoruj świeżymi ziołami, na przykład gałązką tymianku. Jaka jest Twoja propozycja podania vichyssoise?