Vichyssoise, czyli ziemniaczano - porowy krem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Vichyssoise, czyli ziemniaczano - porowy krem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

46

614 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

590 osób wydrukowało

Pobierz pdf

958 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

2 łyżki

150 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki, por oraz seler pokrój w mniejsze kawałki i przesmaż w garnku na margarynie.

Krok 2

Do garnka wlej 1 litr wody, dopraw kostkami rosołowymi i zagotuj. Zmniejsz ogień i gotuj 15-20 minut.

Krok 3

Po tym czasie dodaj śmietanę (pozostaw odrobinę do dekoracji), dopraw zupę do smaku pieprzem i zmiksuj na gładko. Gotową zupę udekoruj śmietana i listkami świeżych ziół. Podawaj z grzankami.

przepisy.pl

Dobra rada:

Wspaniałymi dodatkami do takiej kremowej zupy będzie chrupiący wędzony boczek, czy też wędzony łosoś.

50

Opinie o przepisie

  • daniel ostrowski

    daniel ostrowski , 26.08.2018

    Hahahaha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Hanna Młodziejewska

    Hanna Młodziejewska , 18.10.2015

    Raz zrobiłam i usłyszałam - czegoś tak wstrętnego jeszcze nie jedliśmy.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Darzena Maciaszek

    Darzena Maciaszek , 18.10.2015

    MARGARYNA? KOSTKI KNORRA? Bleeeeeeeeeeeeeeeee..... :/

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Urszula Pianowska

    Urszula Pianowska , 18.10.2015

    Proste bo tylko zmiksowac przettem zeby wszystko pszetrzec robilo sie to na druszlaku przecierajac palka drewniana nazywala sie przecieranka z maselkiem prawdziwym w srodku z grzankami pychotka

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maria Bereźnicka

    Maria Bereźnicka , 17.10.2015

    wczoraj był na obiad ...pyszny..

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Bednarczyk

    Barbara Bednarczyk , 17.10.2015

    wszystko ok - tylko dlaczego na margarynie !!!! przepisy.pl- ????? - a feee- przecież to tłuszcze trans - rakotwórcze !!!!!!!!!!! :( :( :(

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małgorzata Sobocińska

    Małgorzata Sobocińska , 17.10.2015

    Francuzi nie dają margaryny, tylko masło, a śmietanę raczej chudszą 12-18%

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Rafal Waszkiel

    Rafal Waszkiel , 17.10.2015

    Zupa,a krem to różnica chyba?znam się co nie co ;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Karwowska Redas

    Ewa Karwowska Redas , 17.10.2015

    Zupa jest pyszna. Jadłam ją ostatnio w "Do widzenia do jutra" na ul. Aldony na Saskiej Kepie. Pyszna, ale na pewno masła (nie margaryny) i śmietany nie żałowali

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Irmina Głowacka

    Irmina Głowacka , 17.10.2015

    Pora duszę na maśle i nie dodaję śmietany. Zamiast kostek rosołowych wolę wywar jarzynowy lub lekki rosołek, ale co kto lubi... kremowa zupa jest pyszna.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Kaczmarek

    Anna Kaczmarek , 17.10.2015

    zupa-krem pychota, polecam....

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Matuszek

    Anna Matuszek , 17.10.2015

    nic na tluszczu nie podsmazalam tylko potem dawalo sie wysoko procentowa smietane i oczywiscie grzanki.do gotowania dodawalo sie kminek zmilony majeranek i sol

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Stanisława Zazula

    Stanisława Zazula , 17.10.2015

    Nie lubię zupy krem

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bogumila Perzynska

    Bogumila Perzynska , 17.10.2015

    Lepsze bylo by maselko.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bogumila Perzynska

    Bogumila Perzynska , 17.10.2015

    Francja i Rzym ? Cos tu nie pasuje w tej opowiesci :-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Urszula Bentkowska

    Urszula Bentkowska , 17.10.2015

    uwielbiam, moja zimowa zupa, koniecznie z gałka muszkatułową :-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dorota Zalewska Filipowicz

    Dorota Zalewska Filipowicz , 17.10.2015

    Śliczny talerz :D

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elżbieta Małgorzata Jakubiec

    Elżbieta Małgorzata Jakubiec , 17.10.2015

    tylko ta margaryna niepotrzebna skoro mamy bulion - w moim domu tez taką sie je na smak mozna dodać kostkę serka topionego

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jolanta Podlewska

    Jolanta Podlewska , 17.10.2015

    Zacierkowa mojej Mamy <3

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dana Pawlowska

    Dana Pawlowska , 17.10.2015

    bardzo dobra zupka

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Kleineder

    Anna Kleineder , 17.10.2015

    Smażyć na margarynie??!! Jezusie!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Schneider

    Barbara Schneider , 17.10.2015

    Właśnie wróciłam z Włoch,zupa to u nich codzienne podawanie na pierwsze danie makaron w różnych pseudo sosach,ohyda. drugie dania bez smaku ,a w większości po 20.00 zimne,jak powrót z wycieczek np.do Rzymu był o 21,00.Na wycieczkach,szukałyśmy w restauracjach,właśnie jakiejś zupy,aby się rozgrzać,ale nie znalazłyśmy,więc pozostawała nam pizza i kawa po amerykansku,bo większe filiżanki,więcej łyków do picia.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Kozłowska

    Barbara Kozłowska , 17.10.2015

    Fuj.....z margaryną???

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elzbieta Glodowicz

    Elzbieta Glodowicz , 17.10.2015

    Ja bym zamieniła margarynę na masło a wywar warzywny zrobiła sama

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bunia Anna Maria Stasiak

    Bunia Anna Maria Stasiak , 17.10.2015

    Hmmm jakby nie bylo selera i smietany to irlandzki delikates jak nic by byl;-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marian Kondracki

    Marian Kondracki , 17.10.2015

    Witam natka selera jest lepsza ma niesamowity smak smacznego...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Teresa Dymek

    Teresa Dymek , 17.10.2015

    U mnie też nie lubią takich zup.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Magdalena Figurska

    Magdalena Figurska , 17.10.2015

    Zamiast margaryny, 2 łyżki oliwy.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Magdalena Figurska

    Magdalena Figurska , 17.10.2015

    Po czym Pani wnioskuje, że nie znam?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Matuszek

    Anna Matuszek , 17.10.2015

    nie zna Pani zup typu krem i stad to wybrzydzanie

    Odpowiedz Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Vichyssoise, czyli ziemniaczano - porowy krem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Vichyssoise, czyli ziemniaczano - porowy krem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Vichyssoise, czyli ziemniaczano - porowy krem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Vichyssoise, czyli ziemniaczano - porowy krem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Vichyssoise, czyli ziemniaczano - porowy krem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Vichyssoise, czyli ziemniaczano - porowy krem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Vichyssoise, czyli ziemniaczano - porowy krem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Vichyssoise, czyli ziemniaczano - porowy krem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Zupa krem z marchewki
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.

Czytaj więcej

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Vichyssoise, czyli ziemniaczano - porowy kremVichyssoise, czyli ziemniaczano - porowy krem

Popularna w kuchni francuskiej zupa krem vichyssoise to danie, które pomimo swojej prostoty, wyróżnia się niezwykłym smakiem. Wszystko dzięki połączeniu duszonego pora, ziemniaków oraz śmietany, tworzących delikatne i kremowe, a jednocześnie lekko pikantne danie. Przygotowanie vichyssoise to zaledwie kilka kroków. Zacznij od obrania ziemniaków oraz pora, pokrojenia ich w kostkę i podsmażenia na rozgrzanym tłuszczu w garnku z grubym dnem. Następnie warzywa zalej bulionem przyrządzonym na bazie kostki rosołowej i gotuj przez kilkanaście minut. Zupę zabiel śmietanką 36% – pamiętaj, aby ją zahartować, w przeciwnym przypadku może się zwarzyć. Do przyprawienia użyj świeżo zmielonego czarnego pieprzu. Całość zmiksuj za pomocą blendera, aż zupa osiągnie gładką i jednolitą konsystencję. Gotowy krem porowo-ziemniaczany możesz serwować na ciepło z dodatkiem grzanek lub na zimno z wędzonym łososiem i kleksem śmietany. Zupę udekoruj świeżymi ziołami, na przykład gałązką tymianku. Jaka jest Twoja propozycja podania vichyssoise?