Vichyssoise, czyli ziemniaczano - porowy krem
łatwe
978 osób zapisało

Składniki
4 sztuki
2 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
2 łyżki
150 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ziemniaki, por oraz seler pokrój w mniejsze kawałki i przesmaż w garnku na margarynie.
Krok 2
Do garnka wlej 1 litr wody, dopraw kostkami rosołowymi i zagotuj. Zmniejsz ogień i gotuj 15-20 minut.
Krok 3
Po tym czasie dodaj śmietanę (pozostaw odrobinę do dekoracji), dopraw zupę do smaku pieprzem i zmiksuj na gładko. Gotową zupę udekoruj śmietana i listkami świeżych ziół. Podawaj z grzankami.

Dobra rada:
Wspaniałymi dodatkami do takiej kremowej zupy będzie chrupiący wędzony boczek, czy też wędzony łosoś.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Vichyssoise, czyli ziemniaczano - porowy krem
Popularna w kuchni francuskiej zupa krem vichyssoise to danie, które pomimo swojej prostoty, wyróżnia się niezwykłym smakiem. Wszystko dzięki połączeniu duszonego pora, ziemniaków oraz śmietany, tworzących delikatne i kremowe, a jednocześnie lekko pikantne danie. Przygotowanie vichyssoise to zaledwie kilka kroków. Zacznij od obrania ziemniaków oraz pora, pokrojenia ich w kostkę i podsmażenia na rozgrzanym tłuszczu w garnku z grubym dnem. Następnie warzywa zalej bulionem przyrządzonym na bazie kostki rosołowej i gotuj przez kilkanaście minut. Zupę zabiel śmietanką 36% – pamiętaj, aby ją zahartować, w przeciwnym przypadku może się zwarzyć. Do przyprawienia użyj świeżo zmielonego czarnego pieprzu. Całość zmiksuj za pomocą blendera, aż zupa osiągnie gładką i jednolitą konsystencję. Gotowy krem porowo-ziemniaczany możesz serwować na ciepło z dodatkiem grzanek lub na zimno z wędzonym łososiem i kleksem śmietany. Zupę udekoruj świeżymi ziołami, na przykład gałązką tymianku. Jaka jest Twoja propozycja podania vichyssoise?