
Składniki
1 pęczek
1 sztuka
4 sztuki
3 łyżki
2 łyżki
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pokrojone w kostkę ziemniaki ugotuj w wodzie z kostką Bulionu na włoszczyźnie Knorr. W tym samym czasie ugotuj również makaron.
Krok 2
Pod koniec gotowania ziemniaków, dodaj 3/4 pęczka rzeżuchy. Zagotuj.
Krok 3
Następnie zmiksuj, dodaj śmietanę i ponownie zagotuj.
Krok 4
Do zupy dodaj makaron, posyp rzeżuchą i podawaj.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Wiosna i lato to świetny czas na urządzenie grilla. Soczyste żeberka, wyrazista karkówka, ryba z chrupiącą skórką czy podpieczone warzywa i owoce – ich cechą wspólną jest intensywny aromat oraz smak.
Co na grilla? Oto kilka porad.
Mówi się, że jedna jaskółka wiosny nie czyni, ale gdy w ogrodach pojawia się smukły rabarbar, można mieć pewność, że zima odeszła na dobre. Oficjalnie uważany jest za warzywo, lecz doskonale sprawdza się w owocowych kompotach w połączeniu z truskawkami i licznych deserach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zupa z rzeżuchy
Danie jedyne w swoim rodzaju. Czy próbowałaś kiedyś zupy z rzeżuchy? Będziesz zaskoczona jak pyszna jest i prosta. Skomplikowana zdaje się być tylko pisownia jej głównego składnika. Masz w domu ziemniaki, drobny makaron i śmietanę? To już większość składników! Dokup jedynie lub wyhoduj na wacie dwie garści świeżej rzeżuchy i do dzieła. Pamiętaj, żeby przed dodaniem jej do zupy, dokładnie umyć kiełki. Łatwo to zrobisz umieszczając rzeżuchę na sitku i przepłukując ją pod bieżącą wodą. Żeby zupa nabrała wspaniałej, kremowej konsystencji zmiksuj ją i dodaj dwie łyżki śmietany. Proste prawda? Talerz udekoruj również rzeżuchą. Gotową zupę podawaj na gorąco z dodatkiem drobnego makaronu, najlepiej w kształcie cieniutkich nitek. Niepowtarzalny smak gwarantowany!