Kremowa zupa z zielonych szparagów przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kremowa zupa z zielonych szparagów

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

104 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
35 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

19 osób wydrukowało

Pobierz pdf

72 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

500 gramów

200 gramów

1 sztuka

2 sztuki

1 sztuka

1 litr

100 gramów

50 gramów

50 gramów

0.5 pęczka

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Z zielonych szparag odetnij końcówki. Następnie pokrój szparagi na mniejsze kawałki. Cebulę i czosnek pokrój w drobną kostkę. Szpinak umyj i osusz. Orzechy posiekaj i odłóż do miseczki. Koperek podziel na mniejsze gałązki.

Krok 2

Ziemniaki obierz, pokrój na mniejsze kawałki, zalej litrem wody i gotuj 15 minut.

Krok 3

W dużym garnku podsmaż z oliwą cebulę wraz z czosnkiem. Dodaj szparagi (odłóż kilka główek do dekoracji) i smaż kolejne 2-3 minuty.

Krok 4

Wlej ziemniaki wraz z wodą, dodaj kostkę Knorr i całość gotuj kolejne 5 minut.

Krok 5

Dodaj szpinak i zmiksuj zupę na gładki krem. Zupę podawaj w miseczkach. Na wierzchu nałóż łyżką paski śmietany, połóż odłożone szparagi, posyp orzechami i udekoruj gałązkami koperku.

przepisy.pl

Dobra rada:

Do zupy świetnie pasuję wędzony łosoś lub pokruszona feta.

1

Opinie o przepisie

  • Tereska

    Tereska , 12.05.2022

    Bardzo lubię zupy kremowe, a ta z zielonych szparagów to moja ulubiona. Jej smak podkręcam fetą albo gorgonzolą. Polecam

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kremowa zupa z zielonych szparagów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kremowa zupa z zielonych szparagów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kremowa zupa z zielonych szparagów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kremowa zupa z zielonych szparagów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kremowa zupa z zielonych szparagów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kremowa zupa z zielonych szparagów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kremowa zupa z zielonych szparagów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kremowa zupa z zielonych szparagów - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Zupa z parówkami
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Bób to smaczne i sezonowe warzywo, uwielbiane przez wielu z nas. Jedni spożywają je jako przekąskę pozbawioną dodatków, inni przygotowują z niego najróżniejsze potrawy. Warto je jeść przez cały rok, niestety poza sezonem trudno je znaleźć. Zastanawiasz się więc, czy bób można mrozić? Chcesz przyrządzać z nim dania nie tylko latem, lecz także jesienią i zimą?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kremowa zupa z zielonych szparagówKremowa zupa z zielonych szparagów

Wśród pomysłów na smaczne wykorzystanie szparagów nie brakuje przepisów na ich pieczenie, grillowanie, smażenie i serwowanie z gęstymi sosami. W szparagowym repertuarze znajdź miejsce także dla kremowej zupy, której przygotowanie jest naprawdę proste. Zerknij na listę potrzebnych składników do przepisu na zupę krem z zielonych szparagów i ruszaj do kuchni. Od pysznego posiłku dzieli cię zaledwie 35 minut.

Dla kogo?

Zupa krem ze szparagów to kapitalny sposób na przemycenie do posiłków dodatkowej porcji zieleniny. Po ten przepis powinny sięgnąć osoby, które obawiają się, że ich domownicy mogliby marudzić na widok warzyw podanych w całości.

Na jaką okazję?

Aksamitny krem z zielonych szparagów to doskonałe pierwsze danie podczas rodzinnego obiadu. Nadprogramową porcję bez problemu odgrzejesz i zjesz w porze kolacji albo następnego dnia.

Czy wiesz, że?

Szparagi to warzywa z imponującą historią. W Egipcie były jadane już 5 tysięcy lat temu. Ich walory smakowe doceniali również starożytni Grecy i Rzymianie.

Dla urozmaicenia:

Smak kremowej zupy z zielonych szparagów podkręcisz dodatkiem gorgonzoli. Podawaj z kromką chleba razowego.