Kremowa zupa z zielonych szparagów
NOWY PRZEPIS
łatwe
80 osób zapisało

Składniki
500 gramów
200 gramów
1 sztuka
2 sztuki
1 sztuka
1 litr
100 gramów
50 gramów
50 gramów
0.5 pęczka
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Z zielonych szparag odetnij końcówki. Następnie pokrój szparagi na mniejsze kawałki. Cebulę i czosnek pokrój w drobną kostkę. Szpinak umyj i osusz. Orzechy posiekaj i odłóż do miseczki. Koperek podziel na mniejsze gałązki.
Krok 2
Ziemniaki obierz, pokrój na mniejsze kawałki, zalej litrem wody i gotuj 15 minut.
Krok 3
W dużym garnku podsmaż z oliwą cebulę wraz z czosnkiem. Dodaj szparagi (odłóż kilka główek do dekoracji) i smaż kolejne 2-3 minuty.
Krok 4
Wlej ziemniaki wraz z wodą, dodaj kostkę Knorr i całość gotuj kolejne 5 minut.
Krok 5
Dodaj szpinak i zmiksuj zupę na gładki krem. Zupę podawaj w miseczkach. Na wierzchu nałóż łyżką paski śmietany, połóż odłożone szparagi, posyp orzechami i udekoruj gałązkami koperku.

Dobra rada:
Do zupy świetnie pasuję wędzony łosoś lub pokruszona feta.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Rosół szlachetny drobiowo-warzywny Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kremowa zupa z zielonych szparagów
Wśród pomysłów na smaczne wykorzystanie szparagów nie brakuje przepisów na ich pieczenie, grillowanie, smażenie i serwowanie z gęstymi sosami. W szparagowym repertuarze znajdź miejsce także dla kremowej zupy, której przygotowanie jest naprawdę proste. Zerknij na listę potrzebnych składników do przepisu na zupę krem z zielonych szparagów i ruszaj do kuchni. Od pysznego posiłku dzieli cię zaledwie 35 minut.
Dla kogo?
Zupa krem ze szparagów to kapitalny sposób na przemycenie do posiłków dodatkowej porcji zieleniny. Po ten przepis powinny sięgnąć osoby, które obawiają się, że ich domownicy mogliby marudzić na widok warzyw podanych w całości.
Na jaką okazję?
Aksamitny krem z zielonych szparagów to doskonałe pierwsze danie podczas rodzinnego obiadu. Nadprogramową porcję bez problemu odgrzejesz i zjesz w porze kolacji albo następnego dnia.
Czy wiesz, że?
Szparagi to warzywa z imponującą historią. W Egipcie były jadane już 5 tysięcy lat temu. Ich walory smakowe doceniali również starożytni Grecy i Rzymianie.
Dla urozmaicenia:
Smak kremowej zupy z zielonych szparagów podkręcisz dodatkiem gorgonzoli. Podawaj z kromką chleba razowego.