Kremowa zupa z zielonych szparagów
NOWY PRZEPIS
łatwe
75 osób zapisało

Składniki
500 gramów
200 gramów
1 sztuka
2 sztuki
1 sztuka
1 litr
100 gramów
50 gramów
50 gramów
0.5 pęczka
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Z zielonych szparag odetnij końcówki. Następnie pokrój szparagi na mniejsze kawałki. Cebulę i czosnek pokrój w drobną kostkę. Szpinak umyj i osusz. Orzechy posiekaj i odłóż do miseczki. Koperek podziel na mniejsze gałązki.
Krok 2
Ziemniaki obierz, pokrój na mniejsze kawałki, zalej litrem wody i gotuj 15 minut.
Krok 3
W dużym garnku podsmaż z oliwą cebulę wraz z czosnkiem. Dodaj szparagi (odłóż kilka główek do dekoracji) i smaż kolejne 2-3 minuty.
Krok 4
Wlej ziemniaki wraz z wodą, dodaj kostkę Knorr i całość gotuj kolejne 5 minut.
Krok 5
Dodaj szpinak i zmiksuj zupę na gładki krem. Zupę podawaj w miseczkach. Na wierzchu nałóż łyżką paski śmietany, połóż odłożone szparagi, posyp orzechami i udekoruj gałązkami koperku.

Dobra rada:
Do zupy świetnie pasuję wędzony łosoś lub pokruszona feta.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Rosół szlachetny drobiowo-warzywny Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kremowa zupa z zielonych szparagów
Wśród pomysłów na smaczne wykorzystanie szparagów nie brakuje przepisów na ich pieczenie, grillowanie, smażenie i serwowanie z gęstymi sosami. W szparagowym repertuarze znajdź miejsce także dla kremowej zupy, której przygotowanie jest naprawdę proste. Zerknij na listę potrzebnych składników do przepisu na zupę krem z zielonych szparagów i ruszaj do kuchni. Od pysznego posiłku dzieli cię zaledwie 35 minut.
Dla kogo?
Zupa krem ze szparagów to kapitalny sposób na przemycenie do posiłków dodatkowej porcji zieleniny. Po ten przepis powinny sięgnąć osoby, które obawiają się, że ich domownicy mogliby marudzić na widok warzyw podanych w całości.
Na jaką okazję?
Aksamitny krem z zielonych szparagów to doskonałe pierwsze danie podczas rodzinnego obiadu. Nadprogramową porcję bez problemu odgrzejesz i zjesz w porze kolacji albo następnego dnia.
Czy wiesz, że?
Szparagi to warzywa z imponującą historią. W Egipcie były jadane już 5 tysięcy lat temu. Ich walory smakowe doceniali również starożytni Grecy i Rzymianie.
Dla urozmaicenia:
Smak kremowej zupy z zielonych szparagów podkręcisz dodatkiem gorgonzoli. Podawaj z kromką chleba razowego.