Dla zdrowia!
Dieta bogata w owoce i warzywa stanowi podstawę zdrowego oraz racjonalnego żywienia. Warto uświadomić sobie, że to, co jemy, wpływa również na nasze samopoczucie. Krótkie dni, brak słońca, zmienna pogoda – jesień za pasem? Powitaj ją bez chandry i niechcianego przeziębienia! Już dziś włącz do swojego jadłospisu brokuły! Zgadnij kotku, co mam w środku? W tym wypadku same cenne składniki! Te zielone różyczki, choć z wyglądu niepozorne, zaliczane są do bardzo zdrowych warzyw! Jeśli szukasz sposobu, jak dostarczyć swojemu organizmowi całą gamę witamin i składników mineralnych, wybierz brokuły! To doskonałe źródło – niezmiennie ważnej w czasie jesiennej pluchy – witaminy C. Właśnie ona pomaga w utrzymaniu prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego, a także jest odpowiedzialna za produkcję ważnego dla skóry kolagenu. Zielone warzywa kryją w sobie niezwykłą moc! Nie wierzysz? Brokuły zawierają dużo witaminy K – przyczyniającą się do odpowiedniego krzepnięcia krwi, a także pomagającą w utrzymaniu zdrowych kości. Na tym nie koniec! Włączając je do swojego menu, dostarczamy organizmowi witamin z grupy B głównie witaminy B2, która odgrywa ważna rolę, w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego. Ze względu na dużą zawartość folianów, brokułami powinny zajadać się także przyszłe mamy i kobiety planujące ciąże. Foliany bowiem przyczyniają się do wzrostu tkanek matczynych w czasie ciąży. Wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas – te wszystkie minerały znajdziemy właśnie w brokułach. Ponadto, 100 g tych warzyw to ok. 30 kcal. Sięgnij po zielone różyczki i zajadaj się nimi bez wyrzutów sumienia! brokuł zapobiega podjadaniu. Skusisz się? Bez wątpienia warto!
powrót do góryZainspiruj się!
Brokuły powinny towarzyszyć nam w kuchni przez cały rok. Sprawdzą się świetnie zarówno jako dodatek do potraw, a także w roli głównego obiadu. Szukasz inspiracji? My Ci pomożemy! Zacznij robić listę zakupów i wczuj się w rolę szefa kuchni. Zaczynamy! Podano do stołu! Voila! Czas na krem z brokułów z migdałami! Ten przepis pobudzi Twoje kubki smakowe i zachęci do dalszej degustacji. Dla wszystkich miłośników makaronów pod każdą postacią – carbonara z brokułami i szparagami oraz kremowe tagliatelle z kurczakiem i brokułami. Twoje podniebienie będzie Ci wdzięczne! Brokuły chętnie wykorzystuje się także jako składnik sałatek. Ciekawą propozycję na lunch jest sałatka z brokułami z dodatkiem słonecznika i rodzynek. W formie przekąski (w szkole lub pracy) świetnie sprawdzą się brokuły w cieście. Uwaga! Ten smak uzależnia! A na zakończenie dnia, rozgrzewająca, aromatyczna, serowa zapiekanka z indykiem i brokułami. Danie poskromi Twój apetyt i doda Ci sił nawet po najcięższym dniu! Brokuły są produktem idealnym. Proste w przygotowaniu, pyszne w smaku, urozmaicą każdą potrawę i umilą kulinarnie wszystkie spotkania towarzyskie. Bez wymówek! Już dziś zrób dla nich miejsce w swojej kuchni! Smacznego!
powrót do góryCzy wiesz, że?
- Brokuły pochodzą z terenów Morza Śródziemnego i znano je już w czasach starożytnych. Ceniono je za oryginalny wygląd i smak. Kato Starszy – rzymski mówca, polityk i pisarz – o brokułach rozpisywał się nawet w swoim podręczniku do prowadzenia gospodarstwa i posiadłości ziemskiej De agri cultura. Na polskie ziemie warzywa trafiły w XVI wieku za sprawą królowej Bony, natomiast na Wyspach Brytyjskich pojawiły się 200 lat później. W Stanach Zjednoczonych produkt stał się popularny dopiero po 1920 roku, kiedy zadbano o jego dobry PR!
- Brokuły produkuje się na całym świecie. Największe uprawy można spotkać jednak w Chinach, Indiach, Hiszpanii, Francji, czy we Włoszech.
- Warzywo nie jest zbyt wymagające co do warunków uprawy. Brokuły lubią miejsca nasłonecznione, osłonięte od wiatru. Bez wątpienia można zasadzić je w domowym ogródku.
- Regularne spożywanie brokułów ma ogromny wpływ na nasz organizm. Co w sytuacji, kiedy nie jesteśmy miłośnikami ich smaku, a mimo to chcemy cieszyć się ich właściwościami prozdrowotnymi? Sięgnij po koktajl! Smakuje wyśmienicie, a przy tym warzywo zachowuje swoje składniki odżywcze. W jednej kawiarni w Melbourne w Australii sproszkowane brokuły zaczęto dodawać nawet do kawy!
Jak się za to zabrać?
Jak Cię widzą, tak Cię piszą! Pamiętaj, aby wybierać brokuły o intensywnie zielonym zabarwieniu. Różyczki nie powinny zawierać więc śladów zażółcenia. Im jaśniejszy kolor warzywa, tym bardziej nieświeży okaz. Przy kupnie należy zwrócić także uwagę na łodygę. Sięgajmy tylko po tę jędrną, gęsto porośniętą liśćmi. Najzdrowsze brokuły to te w formie surowej. Poddane procesowi gotowania, nie powinny zażywać ciepłej kąpieli dłużej niż 3-4 minuty. Dlaczego to takie istotne? Trzymając warzywo dłużej we wrzątku, pozbawiamy je cennych właściwości, a także koloru i smaku. Miej to na uwadze!
powrót do góryZ czym to się je?
Brokuły należą do rodziny roślin jednorocznych, krzyżowych, kapustowatych. Warzywo jest więc spokrewnione z jarmużem, kapustą, kalafiorem czy szpinakiem. Co go wyróżnia? Z pewnością długa i mięsista łodyga oraz duży, bujny kwiatostan – znany też jako róża. Mówiąc o brokułach, nie da się zapomnieć o ich nienagannej aparycji, a także uniwersalności. Ze względu na swój delikatny smak, idealnie komponują się z innymi produktami, dzięki czemu potrawa staje się jeszcze bardziej wyszukana. W połączeniu z innymi warzywami, stanowią propozycję pożywnej i zdrowej sałatki. Chętnie wykorzystywane jako składnik zapiekanek czy w formie dodatku do makaronu – np. w połączeniu ze śmietaną. Do kulinarnych hitów można zaliczyć także zupę krem – właśnie z udziałem brokułów. Baw się smakami i łącz produkty, które masz akurat pod ręką! Do dzieła!
powrót do góry
Komentarze (0)