Krem z groszku przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Krem z groszku

czyli zupa ufoludków

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

2

heart
187 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

62 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

79 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

0.5 litra

2 sztuki

200 gramów

200 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki obierz, umyj i drobno pokrój.

Krem z groszku - Krok 1

Krok 2

Groszek oraz brokuł włóż do sitka i przepłucz wodą – nie musisz ich rozmrażać. Następnie wraz z ziemniakami wrzuć je do rondelka.

Krem z groszku - Krok 2

Krok 3

Całość zalej 0,5 litrem wody, która ma tylko przykryć jarzyny, i wrzuć bulionetkę Knorr. Gotuj pod przykryciem do momentu, aż warzywa zmiękną.

Krem z groszku - Krok 3

Krok 4

Następnie wszystko zmiksuj i przetrzyj przez sitko. Jeśli zupa jest zbyt gęsta, możesz rozcieńczyć ją wodą. Gotowy krem podawaj z groszkiem ptysiowym.

Krem z groszku - Krok 4
3

Opinie o przepisie

  • Anna Jezierska

    Anna Jezierska , 07.03.2022

    Pyszności, wszystko co zielone jest dobre

    Odpowiedz Odpowiedz
  • spich spich

    spich spich , 13.01.2016

    Wygląda obiecująco. właśnie gotuję podwójną porcje,ale nie byłbym sobą gdybym nie dodał czegoś od siebie.dodałem porcję rosołową i marchewkę.przed zblendowaniem wymiana oczywiście mięso i marchew, którą później dodam pokrojoną do zupy-moja córka uwielbia marchewkę.całość dekoruję gęstą śmietaną i listkiem świeżej pietruszki. bardzo fajny przepis,prosty i szybki,córka będzie zachwycona!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Radosław Bogdan Gołąb

    Radosław Bogdan Gołąb , 17.03.2015

    Pychotka :-)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Krem z groszku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Krem z groszku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Krem z groszku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Krem z groszku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Krem z groszku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Krem z groszku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Krem z groszku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Krem z groszku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Krem z groszkuKrem z groszku

Krem z groszku to prosta i jednocześnie efektowna zupa, która doskonale sprawdzi się serwowana podczas uroczystego obiadu. Ponieważ do jej przyrządzenia potrzebne są ziemniaki, nie potrzeba już żadnych dodatków, by krem stał się odpowiednio gęsty. Wystarczy delikatnie udekorować go kleksem śmietany albo jogurtu naturalnego, ewentualnie podać z groszkiem ptysiowym albo ciepłymi paluszkami z ciasta francuskiego. Przygotowanie zupy zacznij od umycia i pokrojenia warzyw. Możesz wybrać świeży groszek i brokuły albo ich wersję mrożoną (nie trzeba rozmrażać ich przed ugotowaniem). Ugotuj je razem z ziemniakami w bulionie drobiowym lub ewentualnie warzywnym. Kiedy warzywa zmiękną, zmiksuj je i przetrzyj przez sitko, żeby krem z groszku nabrał aksamitnej konsystencji. Jeśli lubisz zupy z chrupiącymi warzywami, możesz dodatkowo ugotować brokuła lub groszek i dodać je do potrawy tuż przed podaniem. Wypróbuj nasz przepis na krem z groszku i podziel się swoją opinią w komentarzu powyżej – smacznego!