
Składniki
1 sztuka
0.5 litra
2 sztuki
200 gramów
200 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ziemniaki obierz, umyj i drobno pokrój.

Krok 2
Groszek oraz brokuł włóż do sitka i przepłucz wodą – nie musisz ich rozmrażać. Następnie wraz z ziemniakami wrzuć je do rondelka.

Krok 3
Całość zalej 0,5 litrem wody, która ma tylko przykryć jarzyny, i wrzuć bulionetkę Knorr. Gotuj pod przykryciem do momentu, aż warzywa zmiękną.

Krok 4
Następnie wszystko zmiksuj i przetrzyj przez sitko. Jeśli zupa jest zbyt gęsta, możesz rozcieńczyć ją wodą. Gotowy krem podawaj z groszkiem ptysiowym.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Krem z groszku
Krem z groszku to prosta i jednocześnie efektowna zupa, która doskonale sprawdzi się serwowana podczas uroczystego obiadu. Ponieważ do jej przyrządzenia potrzebne są ziemniaki, nie potrzeba już żadnych dodatków, by krem stał się odpowiednio gęsty. Wystarczy delikatnie udekorować go kleksem śmietany albo jogurtu naturalnego, ewentualnie podać z groszkiem ptysiowym albo ciepłymi paluszkami z ciasta francuskiego. Przygotowanie zupy zacznij od umycia i pokrojenia warzyw. Możesz wybrać świeży groszek i brokuły albo ich wersję mrożoną (nie trzeba rozmrażać ich przed ugotowaniem). Ugotuj je razem z ziemniakami w bulionie drobiowym lub ewentualnie warzywnym. Kiedy warzywa zmiękną, zmiksuj je i przetrzyj przez sitko, żeby krem z groszku nabrał aksamitnej konsystencji. Jeśli lubisz zupy z chrupiącymi warzywami, możesz dodatkowo ugotować brokuła lub groszek i dodać je do potrawy tuż przed podaniem. Wypróbuj nasz przepis na krem z groszku i podziel się swoją opinią w komentarzu powyżej – smacznego!




































