Rajska sałatka z tuńczykiem i oliwkami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

13

98 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

201 osób wydrukowało

Pobierz pdf

186 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

8 łyżek

1 opakowanie

3 łyżki

1 sztuka

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron ugotuj w lekko osolonej wodzie, odcedź i wystudź. Przelej odrobiną oliwy lub oleju.

Krok 2

Pomidorki pokrój na połówki, a ser w kostkę i wrzuć do miski. Dodaj oliwki, kawałki tuńczyka i Majonez Babuni Hellmann's. Wymieszaj i dopraw do smaku.

Krok 3

Na koniec całość wymieszaj z wystudzonym makaronem, dodaj rukolę oraz liście bazylii. Sałatkę możesz przygotować z każdym rodzajem makaronu.

1

Opinie o przepisie

  • Kinga Nieważne

    Kinga Nieważne , 03.01.2020

    Rozumiem, że tuńczyka bez zalewy dodajemy?

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Rajska sałatka z tuńczykiem i oliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Rajska sałatka z tuńczykiem i oliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Rajska sałatka z tuńczykiem i oliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Rajska sałatka z tuńczykiem i oliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Rajska sałatka z tuńczykiem i oliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Rajska sałatka z tuńczykiem i oliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Rajska sałatka z tuńczykiem i oliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Rajska sałatka z tuńczykiem i oliwkamiRajska sałatka z tuńczykiem i oliwkami

Lubisz sałatki makaronowe i szukasz nowych przepisów na ich przygotowanie? Spróbuj rajskiej sałatki z tuńczykiem i oliwkami. To szybkie danie, które bardzo dobrze sprawdzi się w wielu sytuacjach: wizyty niespodziewanych gości czy w formie obiadu do pracy. Wybierz do niej makaron penne, farfalle albo gnocchi. Ugotuj go al dente, tak by pozostał delikatnie twardy. Pamiętaj także, by gotować makaron w odpowiednio dużej ilości wody, by się nie sklejał i pozostał sprężysty. Nie przelewaj go zimną wodą po ugotowaniu, pozostaw na sitku do przestudzenia, a następnie połącz z pozostałymi składnikami: kawałkami tuńczyka, oliwkami (dobre będą zarówno zielone, jak i czarne), pomidorkami koktajlowymi oraz mozzarellą. Dopraw majonezem, który doda smaku oraz połączy wszystkie dodatki. Do sałatki użyj także rukoli, która nada jej delikatnej ostrości, oraz aromatycznych, świeżych listków bazylii. Sałatkę makaronową z tuńczykiem i oliwkami podawaj do zimnych mięs albo samodzielnie. Zrób ją i sprawdź, jaka jest pyszna.