
Składniki
2 opakowania
2 opakowania
1 opakowanie
0.5 opakowania
1 łyżka
3 łyżki
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pestki słonecznika upraż na suchej, rozgrzanej patelni.

Krok 2
Sos Knorr wymieszaj z 3 łyżkami wody oraz 3 łyżkami oliwy z oliwek. Dodaj uprażone pestki słonecznika.

Krok 3
W misce wymieszaj umyte i pokrojone na pół pomidorki, odsączone kulki mozzarelli oraz rukolę. Przełóż do salaterki.

Krok 4
Całość zalej przygotowanym sosem Knorr. Możesz podawać z grissini.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka z rukolą i mozzarellą
Szukasz pomysłu, jak zachować smak lata przez cały rok? Sałatka z rukolą i mozzarellą przychodzi z pomocą. Cechuje ją bogaty aromat i prostota przygotowania. Czego chcieć więcej? Wykorzystaj smaczne pomidorki, kulki mozzarelli, rukolę, słonecznik, oliwę i przyprawy. To wszystko, czego potrzebujesz do przyrządzenia tego pysznego dania. Sałatka z rukoli i mozzarelli będzie doskonałym uzupełnieniem codziennego menu, sprawdzając się w roli przekąski lub lunchu w pracy. Sałatka z rukolą, mozzarellą i pomidorami to także doskonała propozycja na menu grillowe.
Dla kogo?
Sałatka z mozzarellą i rukolą przypadnie do gustu miłośnikom warzywnych dodatków do dań, które można przygotować w kilkanaście minut.
Na jaką okazję?
Świetnie sprawdzi się podczas plenerowych przyjęć. Sałatka na grilla z rukolą i mozzarellą doskonale łączy się z różnymi gatunkami pieczonych mięs. Jest także pyszną przekąską, którą zabierzecie ze sobą do pracy czy w długą podróż.
Czy wiesz, że?
Mozzarella jest często stosowana w różnego rodzaju wypiekach. Dzięki swojej naturalnej ciągliwości świetnie komponuje się z zapiekankami oraz pizzą. Ser pochodzi z regionu Kampania w południowych Włoszech.
Dla urozmaicenia:
Sałatka na grilla z rukolą i słonecznikiem idealnie smakuje z włoskimi paluchami grissini.