Sałatka z rukolą i mozzarellą: przepis z pomidorkami | Przepisy.pl pixel

Sałatka z rukolą i mozzarellą

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

63

heart
944 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1640 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1758 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 opakowania

2 opakowania

1 opakowanie

0.5 opakowania

1 łyżka

3 łyżki

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pestki słonecznika upraż na suchej, rozgrzanej patelni.

Sałatka z rukolą i mozzarellą - Krok 1

Krok 2

Sos Knorr wymieszaj z 3 łyżkami wody oraz 3 łyżkami oliwy z oliwek. Dodaj uprażone pestki słonecznika.

Sałatka z rukolą i mozzarellą - Krok 2

Krok 3

W misce wymieszaj umyte i pokrojone na pół pomidorki, odsączone kulki mozzarelli oraz rukolę. Przełóż do salaterki.

Sałatka z rukolą i mozzarellą - Krok 3

Krok 4

Całość zalej przygotowanym sosem Knorr. Możesz podawać z grissini.

Sałatka z rukolą i mozzarellą - Krok 4
2

Opinie o przepisie

  • gmiloszewska2@gmail.com

    gmiloszewska2@gmail.com , 01.05.2024

    Super sprawa trafne i pomysłowe przepisy

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Jenek Baczyńska

    Anna Jenek Baczyńska , 04.06.2016

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z rukolą i mozzarellą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z rukolą i mozzarellą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z rukolą i mozzarellą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z rukolą i mozzarellą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z rukolą i mozzarellą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z rukolą i mozzarellą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z rukolą i mozzarellą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka z rukolą i mozzarellą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka z rukolą i mozzarelląSałatka z rukolą i mozzarellą

Szukasz pomysłu, jak zachować smak lata przez cały rok? Sałatka z rukolą i mozzarellą przychodzi z pomocą. Cechuje ją bogaty aromat i prostota przygotowania. Czego chcieć więcej? Wykorzystaj smaczne pomidorki, kulki mozzarelli, rukolę, słonecznik, oliwę i przyprawy. To wszystko, czego potrzebujesz do przyrządzenia tego pysznego dania. Sałatka z rukoli i mozzarelli będzie doskonałym uzupełnieniem codziennego menu, sprawdzając się w roli przekąski lub lunchu w pracy. Sałatka z rukolą, mozzarellą i pomidorami to także doskonała propozycja na menu grillowe.

Dla kogo?

Sałatka z mozzarellą i rukolą przypadnie do gustu miłośnikom warzywnych dodatków do dań, które można przygotować w kilkanaście minut.

Na jaką okazję?

Świetnie sprawdzi się podczas plenerowych przyjęć. Sałatka na grilla z rukolą i mozzarellą doskonale łączy się z różnymi gatunkami pieczonych mięs. Jest także pyszną przekąską, którą zabierzecie ze sobą do pracy czy w długą podróż.

Czy wiesz, że?

Mozzarella jest często stosowana w różnego rodzaju wypiekach. Dzięki swojej naturalnej ciągliwości świetnie komponuje się z zapiekankami oraz pizzą. Ser pochodzi z regionu Kampania w południowych Włoszech.

Dla urozmaicenia:

Sałatka na grilla z rukolą i słonecznikiem idealnie smakuje z włoskimi paluchami grissini.