
Składniki
2 opakowania
2 opakowania
1 opakowanie
0.5 opakowania
1 łyżka
3 łyżki
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pestki słonecznika upraż na suchej, rozgrzanej patelni.

Krok 2
Sos Knorr wymieszaj z 3 łyżkami wody oraz 3 łyżkami oliwy z oliwek. Dodaj uprażone pestki słonecznika.

Krok 3
W misce wymieszaj umyte i pokrojone na pół pomidorki, odsączone kulki mozzarelli oraz rukolę. Przełóż do salaterki.

Krok 4
Całość zalej przygotowanym sosem Knorr. Możesz podawać z grissini.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka z rukolą i mozzarellą
Szukasz pomysłu, jak zachować smak lata przez cały rok? Sałatka z rukolą i mozzarellą przychodzi z pomocą. Cechuje ją bogaty aromat i prostota przygotowania. Czego chcieć więcej? Wykorzystaj smaczne pomidorki, kulki mozzarelli, rukolę, słonecznik, oliwę i przyprawy. To wszystko, czego potrzebujesz do przyrządzenia tego pysznego dania. Sałatka z rukoli i mozzarelli będzie doskonałym uzupełnieniem codziennego menu, sprawdzając się w roli przekąski lub lunchu w pracy. Sałatka z rukolą, mozzarellą i pomidorami to także doskonała propozycja na menu grillowe.
Dla kogo?
Sałatka z mozzarellą i rukolą przypadnie do gustu miłośnikom warzywnych dodatków do dań, które można przygotować w kilkanaście minut.
Na jaką okazję?
Świetnie sprawdzi się podczas plenerowych przyjęć. Sałatka na grilla z rukolą i mozzarellą doskonale łączy się z różnymi gatunkami pieczonych mięs. Jest także pyszną przekąską, którą zabierzecie ze sobą do pracy czy w długą podróż.
Czy wiesz, że?
Mozzarella jest często stosowana w różnego rodzaju wypiekach. Dzięki swojej naturalnej ciągliwości świetnie komponuje się z zapiekankami oraz pizzą. Ser pochodzi z regionu Kampania w południowych Włoszech.
Dla urozmaicenia:
Sałatka na grilla z rukolą i słonecznikiem idealnie smakuje z włoskimi paluchami grissini.