Przepisy na Sałatki z rukolą
157 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej
Sałatki z rukolą
Rukola, nazywana inaczej rokiettą siewną jest rośliną, która charakteryzuje się wyjątkowym, lekko ostrym smakiem z wyraźnie wyczuwalną orzechową nutą. Nadaje wyrazistości wielu daniom, zaczynając od makaronów, na sałatkach kończąc. Te ostatnie są sposobem na szybkie i smaczne drugie śniadanie lub kolację. Sprawdzą się również jako dodatek do wielu dań obiadowych. Co dodać do sałatki z rukolą, aby była wyjątkowo smaczna? Rozpocznij od słodkich pomidorków koktajlowych, które świetnie skontrastują się ze smakiem rokietty siewnej. Przygotujesz z nich np. smaczną sałatkę z pieczonych warzyw. Pokrojoną cukinię, bakłażana, paprykę i czerwoną cebulę posyp drobno posiekanym tymiankiem i całość upiecz w piekarniku. Po wystudzeniu składników wystarczy wymieszać je z sosem paprykowo-ziołowym. Jeśli preferujesz mięsne smaki, połącz rukolę z usmażonymi kawałkami dobrze zamarynowanego mięsa z kurczaka. Dołącz efektownie prezentujące się sałaty karbowane, cząstki pomarańczy, czerwoną cebulę, czarne oliwki, całość wymieszaj z sosem koperkowo-ziołowym i… danie gotowe. A może sałatka z łososiem i z ziemniakami? Użyj ryby upieczonej na grillu lub wędzonej, suszonych pomidorów i wyrazistych w smaku kaparów. Rukola sprawdzi się także do przygotowania włoskiej caprese. Klasycznie składa się z pomidorów i mozzarelli, urozmaić ją jednak wspomnianą rośliną, malinami i kiełkami słonecznika. Wykwintną propozycją będzie sałatka z kaszy gryczanej z burakami i kozim serem, którą podać możesz na dwa różne sposoby. Oprócz standardowego wymieszania wszystkich składników, ułożysz je również warstwowo w przezroczystych miseczkach. Podawaj z chrupiącymi grzankami. Sprawdź także przepis na sałatkę z ravioli, czyli niedużymi pierożkami, które nadziewane są często szpinakiem lub mięsem. Interesującą propozycją jest również połączenie szparagów z owocami goi. Jak widać, rukola jest dość uniwersalnym składnikiem wielu dań. Koniecznie przygotuj któreś przy najbliższej okazji. Nie zapomnij podzielić się swoją opinią o naszych propozycjach w komentarzach. Życzymy smacznego.