Przepisy na Sałatki z rukolą | Przepisy.pl pixel

Przepisy na Sałatki z rukolą

157 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

logo przepisy.pl

Ciekawostki i porady

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatki z rukoląSałatki z rukolą

Rukola, nazywana inaczej rokiettą siewną jest rośliną, która charakteryzuje się wyjątkowym, lekko ostrym smakiem z wyraźnie wyczuwalną orzechową nutą. Nadaje wyrazistości wielu daniom, zaczynając od makaronów, na sałatkach kończąc. Te ostatnie są sposobem na szybkie i smaczne drugie śniadanie lub kolację. Sprawdzą się również jako dodatek do wielu dań obiadowych. Co dodać do sałatki z rukolą, aby była wyjątkowo smaczna? Rozpocznij od słodkich pomidorków koktajlowych, które świetnie skontrastują się ze smakiem rokietty siewnej. Przygotujesz z nich np. smaczną sałatkę z pieczonych warzyw. Pokrojoną cukinię, bakłażana, paprykę i czerwoną cebulę posyp drobno posiekanym tymiankiem i całość upiecz w piekarniku. Po wystudzeniu składników wystarczy wymieszać je z sosem paprykowo-ziołowym. Jeśli preferujesz mięsne smaki, połącz rukolę z usmażonymi kawałkami dobrze zamarynowanego mięsa z kurczaka. Dołącz efektownie prezentujące się sałaty karbowane, cząstki pomarańczy, czerwoną cebulę, czarne oliwki, całość wymieszaj z sosem koperkowo-ziołowym i… danie gotowe. A może sałatka z łososiem i z ziemniakami? Użyj ryby upieczonej na grillu lub wędzonej, suszonych pomidorów i wyrazistych w smaku kaparów. Rukola sprawdzi się także do przygotowania włoskiej caprese. Klasycznie składa się z pomidorów i mozzarelli, urozmaić ją jednak wspomnianą rośliną, malinami i kiełkami słonecznika. Wykwintną propozycją będzie sałatka z kaszy gryczanej z burakami i kozim serem, którą podać możesz na dwa różne sposoby. Oprócz standardowego wymieszania wszystkich składników, ułożysz je również warstwowo w przezroczystych miseczkach. Podawaj z chrupiącymi grzankami. Sprawdź także przepis na sałatkę z ravioli, czyli niedużymi pierożkami, które nadziewane są często szpinakiem lub mięsem. Interesującą propozycją jest również połączenie szparagów z owocami goi. Jak widać, rukola jest dość uniwersalnym składnikiem wielu dań. Koniecznie przygotuj któreś przy najbliższej okazji. Nie zapomnij podzielić się swoją opinią o naszych propozycjach w komentarzach. Życzymy smacznego.