Przepisy na Sałatki z rukolą | Przepisy.pl pixel

Przepisy na Sałatki z rukolą

157 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

logo przepisy.pl

Ciekawostki i porady

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatki z rukoląSałatki z rukolą

Rukola, nazywana inaczej rokiettą siewną jest rośliną, która charakteryzuje się wyjątkowym, lekko ostrym smakiem z wyraźnie wyczuwalną orzechową nutą. Nadaje wyrazistości wielu daniom, zaczynając od makaronów, na sałatkach kończąc. Te ostatnie są sposobem na szybkie i smaczne drugie śniadanie lub kolację. Sprawdzą się również jako dodatek do wielu dań obiadowych. Co dodać do sałatki z rukolą, aby była wyjątkowo smaczna? Rozpocznij od słodkich pomidorków koktajlowych, które świetnie skontrastują się ze smakiem rokietty siewnej. Przygotujesz z nich np. smaczną sałatkę z pieczonych warzyw. Pokrojoną cukinię, bakłażana, paprykę i czerwoną cebulę posyp drobno posiekanym tymiankiem i całość upiecz w piekarniku. Po wystudzeniu składników wystarczy wymieszać je z sosem paprykowo-ziołowym. Jeśli preferujesz mięsne smaki, połącz rukolę z usmażonymi kawałkami dobrze zamarynowanego mięsa z kurczaka. Dołącz efektownie prezentujące się sałaty karbowane, cząstki pomarańczy, czerwoną cebulę, czarne oliwki, całość wymieszaj z sosem koperkowo-ziołowym i… danie gotowe. A może sałatka z łososiem i z ziemniakami? Użyj ryby upieczonej na grillu lub wędzonej, suszonych pomidorów i wyrazistych w smaku kaparów. Rukola sprawdzi się także do przygotowania włoskiej caprese. Klasycznie składa się z pomidorów i mozzarelli, urozmaić ją jednak wspomnianą rośliną, malinami i kiełkami słonecznika. Wykwintną propozycją będzie sałatka z kaszy gryczanej z burakami i kozim serem, którą podać możesz na dwa różne sposoby. Oprócz standardowego wymieszania wszystkich składników, ułożysz je również warstwowo w przezroczystych miseczkach. Podawaj z chrupiącymi grzankami. Sprawdź także przepis na sałatkę z ravioli, czyli niedużymi pierożkami, które nadziewane są często szpinakiem lub mięsem. Interesującą propozycją jest również połączenie szparagów z owocami goi. Jak widać, rukola jest dość uniwersalnym składnikiem wielu dań. Koniecznie przygotuj któreś przy najbliższej okazji. Nie zapomnij podzielić się swoją opinią o naszych propozycjach w komentarzach. Życzymy smacznego.