Roladki z cukinii z serem
i marchewką, czyli chrupiąca przekąska
łatwe
724 osoby zapisały

Składniki
2 sztuki
1 opakowanie
1 sztuka
100 gramów
1 łyżka
1 łyżka
1 garść
2 garść
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Marchewki obierz ze skóry, następnie, używając ostrej obieraczki, pokrój je w długie, cienkie plastry. Cukinię również pokrój w takie plastry. Warzywa sparz krótko we wrzącej wodzie i natychmiast ostudź.

Krok 2
Pestki dyni i słonecznika upraż na suchej rozgrzanej patelni. Sos sałatkowy Knorr wymieszaj z oliwą i trzema łyżkami wody. Ser pokrój w 3 cm długości słupki.

Krok 3
Plastry marchewki rozłóż na desce, na każdy z nich nałóż plaster cukinii i kawałek sera. Roladki zwiń i każdą z nich zepnij wykałaczką.

Krok 4
Roladki ułóż na półmisku z rukolą i polej przygotowanym sosem sałatkowym. Na wierzchu roladek rozłóż kiełki i posyp prażonymi pestkami.

Przepisy w Waszym wykonaniu
Sos sałatkowy grecki Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Roladki z cukinii z serem
Jeśli szukasz warzywnej przekąski, koniecznie wypróbuj przepis na chrupiące roladki z marchewki i cukinii z serem. Są nie tylko smaczne, ale również proste w przygotowaniu – wystarczy, że na plastry marchwi nałożysz kawałki cukinii i sera sałatkowego (doskonale sprawdzi się także ser feta lub kozi). Całość zawiń w roladki, a każdą z nich zepnij wykałaczką. Doskonałym dodatkiem do takiej przekąski będzie sos, który wykonasz na bazie sosu sałatkowego, oliwy oraz wody. Aby nadać mu nieco pikantniejszego smaku, dodaj do niego odrobinę posiekanej papryczki chili. Gotowe roladki poukładaj na półmisku z rukolą lub sałatą i polej przygotowanym uprzednio sosem. Całość posyp kiełkami oraz uprażonymi na suchej patelni pestkami dyni i słonecznika. Warzywna przekąska doskonale sprawdzi się zarówno podczas rodzinnych spotkań, jak i uroczystych kolacji. Pamiętaj, że oprócz cukinii i marchewki, możesz także wykorzystać inne warzywa, na przykład czerwoną paprykę, ogórek lub bakłażana. Pobierz listę potrzebnych składników i do dzieła!