Roladki z cukinii z serem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Roladki z cukinii z serem

i marchewką, czyli chrupiąca przekąska

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

51

260 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

354 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

702 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 opakowanie

1 sztuka

100 gramów

1 łyżka

1 łyżka

1 garść

2 garść

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Marchewki obierz ze skóry, następnie, używając ostrej obieraczki, pokrój je w długie, cienkie plastry. Cukinię również pokrój w takie plastry. Warzywa sparz krótko we wrzącej wodzie i natychmiast ostudź.

Roladki z cukinii z serem - Krok 1

Krok 2

Pestki dyni i słonecznika upraż na suchej rozgrzanej patelni. Sos sałatkowy Knorr wymieszaj z oliwą i trzema łyżkami wody. Ser pokrój w 3 cm długości słupki.

Roladki z cukinii z serem - Krok 2

Krok 3

Plastry marchewki rozłóż na desce, na każdy z nich nałóż plaster cukinii i kawałek sera. Roladki zwiń i każdą z nich zepnij wykałaczką.

Roladki z cukinii z serem - Krok 3

Krok 4

Roladki ułóż na półmisku z rukolą i polej przygotowanym sosem sałatkowym. Na wierzchu roladek rozłóż kiełki i posyp prażonymi pestkami.

Roladki z cukinii z serem - Krok 4
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Roladki z cukinii z serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Roladki z cukinii z serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Roladki z cukinii z serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Roladki z cukinii z serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Roladki z cukinii z serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Roladki z cukinii z serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Roladki z cukinii z serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Roladki z cukinii z serem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Bób to smaczne i sezonowe warzywo, uwielbiane przez wielu z nas. Jedni spożywają je jako przekąskę pozbawioną dodatków, inni przygotowują z niego najróżniejsze potrawy. Warto je jeść przez cały rok, niestety poza sezonem trudno je znaleźć. Zastanawiasz się więc, czy bób można mrozić? Chcesz przyrządzać z nim dania nie tylko latem, lecz także jesienią i zimą?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Roladki z cukinii z seremRoladki z cukinii z serem

Jeśli szukasz warzywnej przekąski, koniecznie wypróbuj przepis na chrupiące roladki z marchewki i cukinii z serem. Są nie tylko smaczne, ale również proste w przygotowaniu – wystarczy, że na plastry marchwi nałożysz kawałki cukinii i sera sałatkowego (doskonale sprawdzi się także ser feta lub kozi). Całość zawiń w roladki, a każdą z nich zepnij wykałaczką. Doskonałym dodatkiem do takiej przekąski będzie sos, który wykonasz na bazie sosu sałatkowego, oliwy oraz wody. Aby nadać mu nieco pikantniejszego smaku, dodaj do niego odrobinę posiekanej papryczki chili. Gotowe roladki poukładaj na półmisku z rukolą lub sałatą i polej przygotowanym uprzednio sosem. Całość posyp kiełkami oraz uprażonymi na suchej patelni pestkami dyni i słonecznika. Warzywna przekąska doskonale sprawdzi się zarówno podczas rodzinnych spotkań, jak i uroczystych kolacji. Pamiętaj, że oprócz cukinii i marchewki, możesz także wykorzystać inne warzywa, na przykład czerwoną paprykę, ogórek lub bakłażana. Pobierz listę potrzebnych składników i do dzieła!