Roladki z cukinii z serem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Roladki z cukinii z serem

i marchewką, czyli chrupiąca przekąska

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

51

247 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

347 osób wydrukowało

Pobierz pdf

687 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 opakowanie

1 sztuka

100 gramów

1 łyżka

1 łyżka

1 garść

2 garść

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Marchewki obierz ze skóry, następnie, używając ostrej obieraczki, pokrój je w długie, cienkie plastry. Cukinię również pokrój w takie plastry. Warzywa sparz krótko we wrzącej wodzie i natychmiast ostudź.

Roladki z cukinii z serem - Krok 1

Krok 2

Pestki dyni i słonecznika upraż na suchej rozgrzanej patelni. Sos sałatkowy Knorr wymieszaj z oliwą i trzema łyżkami wody. Ser pokrój w 3 cm długości słupki.

Roladki z cukinii z serem - Krok 2

Krok 3

Plastry marchewki rozłóż na desce, na każdy z nich nałóż plaster cukinii i kawałek sera. Roladki zwiń i każdą z nich zepnij wykałaczką.

Roladki z cukinii z serem - Krok 3

Krok 4

Roladki ułóż na półmisku z rukolą i polej przygotowanym sosem sałatkowym. Na wierzchu roladek rozłóż kiełki i posyp prażonymi pestkami.

Roladki z cukinii z serem - Krok 4
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Roladki z cukinii z serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Roladki z cukinii z serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Roladki z cukinii z serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Roladki z cukinii z serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Roladki z cukinii z serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Roladki z cukinii z serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Roladki z cukinii z serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Roladki z cukinii z serem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Kutia to danie, które co roku pojawia się na wigilijnym stole. Nie spotkaliście się nigdy z tym przysmakiem? Najwyższa pora, by to zmienić! Podpowiadamy, z jakich składników można przygotować kutię.

Czytaj więcej

Bez nich większość osób nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej. Uszka są nieodłącznym dodatkiem do tradycyjnego barszczu czerwonego. Kształtne i wypełnione apetycznym nadzieniem są na tyle smaczne, że ich najwięksi miłośnicy zajadają się nimi także podczas świątecznych obiadów.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Roladki z cukinii z seremRoladki z cukinii z serem

Jeśli szukasz warzywnej przekąski, koniecznie wypróbuj przepis na chrupiące roladki z marchewki i cukinii z serem. Są nie tylko smaczne, ale również proste w przygotowaniu – wystarczy, że na plastry marchwi nałożysz kawałki cukinii i sera sałatkowego (doskonale sprawdzi się także ser feta lub kozi). Całość zawiń w roladki, a każdą z nich zepnij wykałaczką. Doskonałym dodatkiem do takiej przekąski będzie sos, który wykonasz na bazie sosu sałatkowego, oliwy oraz wody. Aby nadać mu nieco pikantniejszego smaku, dodaj do niego odrobinę posiekanej papryczki chili. Gotowe roladki poukładaj na półmisku z rukolą lub sałatą i polej przygotowanym uprzednio sosem. Całość posyp kiełkami oraz uprażonymi na suchej patelni pestkami dyni i słonecznika. Warzywna przekąska doskonale sprawdzi się zarówno podczas rodzinnych spotkań, jak i uroczystych kolacji. Pamiętaj, że oprócz cukinii i marchewki, możesz także wykorzystać inne warzywa, na przykład czerwoną paprykę, ogórek lub bakłażana. Pobierz listę potrzebnych składników i do dzieła!