Dania z Roladkami
149 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej
Roladki
Rolady i roladki – nikt nie potrafi im się oprzeć! Prawdą jest, że te apetyczne zawijasy dodadzą charakteru, a także wykwintności wszystkich posiłkom. Obwijajmy smakowity farsz, aż miło! Na ostro, ze słodką nutą, swojsko czy orientalnie? Przepisy na zraziki można bowiem dwoić i troić. Każdy z pewnością znajdzie coś dla siebie. Nie tylko smakują, ale i cieszą oko na talerzu. Wielobarwne zawiniątka! Mniam! Z naszymi propozycjami na roladki masz szansę spróbować doskonałych smaków oraz doświadczyć prawdziwej rozkoszy podniebienia. Zapraszamy!
Dla kogo?
Potrawy w postaci roladek, dzięki ogromnej różnorodności składników bez dwóch zdań posmakują wielbicielom mięsnych przysmaków. Możesz pokusić się też o roślinne warianty dania, które niewątpliwie przypadną do gustu zwolennikom wegetariańskich specjałów. Dla każdego coś dobrego!
Na jaką okazję?
Jedno jest pewne - bez tradycyjnej rolady imieniny u cioci obejść się nie mogą! Roladki znakomicie sprawdzą się w roli wykwintnego dania na rodzinnych uroczystościach. Gwiazdy wieczoru, których nie może zabraknąć na Twoim stole. Do zawijania… marsz!
Czy wiesz, że?
Tradycyjna rolada to bardzo popularna potrawa mięsna. Do jej przygotowania wykorzystuje się rozmaite rodzaje mięsiwa. Najczęściej stosuje się wołowinę oraz drób. Także w przypadku doboru nadzienia mamy duże pole do popisu. Do klasycznej wersji zrazów używa się zazwyczaj boczku, kiszonego ogórka oraz cebuli. Do smaku wystarczy doprawić mieloną papryką, pieprzem, a także odrobiną musztardy. Niech tradycji stanie się zadość!
Dla urozmaicenia:
Nie przepadasz za mięsem? Nic straconego! Roladki z powodzeniem przyrządzisz z warzywnych składników. Smakowity farsz zawijaj w plastry bakłażana lub cukinii. To danie skusi nawet najbardziej zagorzałych fanów mięsnej kuchni. Pychota!