Aromatyczne roladki z kurczaka z oscypkiem i sosem śliwkowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Aromatyczne roladki z kurczaka z oscypkiem i sosem śliwkowym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

29

661 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

394 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

557 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

1 opakowanie

100 gramów

0.5 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

1 łyżeczka

200 mililitrów

1 pęczek

7 ziaren

2 łyżki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Śliwki zalej gorącym winem, przykryj i pozostaw na 10 minut. Oscypek pokrój w drobną kostkę, a kolendrę posiekaj.

Aromatyczne roladki z kurczaka z oscypkiem i sosem śliwkowym - Krok 1

Krok 2

Piersi osusz i rozbij cienko tłuczkiem. Oprósz rozgniecionym w moździerzu zielem oraz odrobiną soli.

Aromatyczne roladki z kurczaka z oscypkiem i sosem śliwkowym - Krok 2

Krok 3

Śliwki odsącz i pokrój w paski. Przełóż połowę do miseczki i połącz z serem oraz kolendrą.

Aromatyczne roladki z kurczaka z oscypkiem i sosem śliwkowym - Krok 3

Krok 4

Gotowy farsz rozłóż po równo na sznyclach, zwiń roladki i zepnij wykałaczkami.

Aromatyczne roladki z kurczaka z oscypkiem i sosem śliwkowym - Krok 4

Krok 5

Fix rozmieszaj z sokiem oraz winem z moczenia śliwek.

Aromatyczne roladki z kurczaka z oscypkiem i sosem śliwkowym - Krok 5

Krok 6

Cebulę oraz jabłka pokrój w cząstki i przesmaż na rozgrzanej oliwie. Włóż również roladki i obsmaż z każdej strony.

Aromatyczne roladki z kurczaka z oscypkiem i sosem śliwkowym - Krok 6

Krok 7

Dodaj koncentrat pomidorowy oraz pozostałe śliwki, a następnie wlej Fix i zagotuj. Zmniejsz ogień i duś pod przykryciem 8 minut. Gotowe roladki podawaj z sosem i opiekanymi ziemniakami. Udekoruj gałązką świeżego rozmarynu.

Aromatyczne roladki z kurczaka z oscypkiem i sosem śliwkowym - Krok 7
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Aromatyczne roladki z kurczaka z oscypkiem i sosem śliwkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Aromatyczne roladki z kurczaka z oscypkiem i sosem śliwkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Aromatyczne roladki z kurczaka z oscypkiem i sosem śliwkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Aromatyczne roladki z kurczaka z oscypkiem i sosem śliwkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Aromatyczne roladki z kurczaka z oscypkiem i sosem śliwkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Aromatyczne roladki z kurczaka z oscypkiem i sosem śliwkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Aromatyczne roladki z kurczaka z oscypkiem i sosem śliwkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Aromatyczne roladki z kurczaka z oscypkiem i sosem śliwkowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Kalafior zapiekany
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Aromatyczne roladki z kurczaka z oscypkiem i sosem śliwkowymAromatyczne roladki z kurczaka z oscypkiem i sosem śliwkowym

Jeśli masz ochotę na danie z góralskim akcentem, które jednocześnie będzie wykwintne, przygotuj aromatyczne roladki z kurczaka z oscypkiem i sosem śliwkowym. Delikatnie pikantne roladki przełamane słodyczą śliwek i intensywnym wędzonym aromatem góralskiego sera to propozycja na pyszny świąteczny obiad. Najlepiej smakują z ziemniakami pod różnymi postaciami – pieczonymi z ziołami, frytkami lub puree. Ze względu na sos śliwkowy z dodatkiem pomidorów, w którym dusi się mięso, sprawdzą się również podane z kaszą lub ryżem. Do takiego zestawu pasować będzie też warzywny akcent. Dobrą propozycją jest sałatka z tartą marchewką, sałatą lodową, ogórkiem, pestkami dyni i żurawiną (która pod każdą postacią pasuje do oscypka). Najlepiej polać ją sosem z octem balsamicznym i miodem. Uzyskany wtedy słodko-słony smak będzie dobrze komponował się z przyrządzonymi według prezentowanego przepisu roladkami. Zapoznaj się z nim i przygotuj smaczną potrawę, która przypadnie do gustu miłośnikom faszerowanych mięs!