Aromatyczne roladki z kurczaka z oscypkiem i sosem śliwkowym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

26

655 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

388 osób wydrukowało

Pobierz pdf

540 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

1 opakowanie

100 gramów

0.5 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

1 łyżeczka

200 mililitrów

1 pęczek

7 ziaren

2 łyżki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Śliwki zalej gorącym winem, przykryj i pozostaw na 10 minut. Oscypek pokrój w drobną kostkę, a kolendrę posiekaj.

Aromatyczne roladki z kurczaka z oscypkiem i sosem śliwkowym - Krok 1

Krok 2

Piersi osusz i rozbij cienko tłuczkiem. Oprósz rozgniecionym w moździerzu zielem oraz odrobiną soli.

Aromatyczne roladki z kurczaka z oscypkiem i sosem śliwkowym - Krok 2

Krok 3

Śliwki odsącz i pokrój w paski. Przełóż połowę do miseczki i połącz z serem oraz kolendrą.

Aromatyczne roladki z kurczaka z oscypkiem i sosem śliwkowym - Krok 3

Krok 4

Gotowy farsz rozłóż po równo na sznyclach, zwiń roladki i zepnij wykałaczkami.

Aromatyczne roladki z kurczaka z oscypkiem i sosem śliwkowym - Krok 4

Krok 5

Fix rozmieszaj z sokiem oraz winem z moczenia śliwek.

Aromatyczne roladki z kurczaka z oscypkiem i sosem śliwkowym - Krok 5

Krok 6

Cebulę oraz jabłka pokrój w cząstki i przesmaż na rozgrzanej oliwie. Włóż również roladki i obsmaż z każdej strony.

Aromatyczne roladki z kurczaka z oscypkiem i sosem śliwkowym - Krok 6

Krok 7

Dodaj koncentrat pomidorowy oraz pozostałe śliwki, a następnie wlej Fix i zagotuj. Zmniejsz ogień i duś pod przykryciem 8 minut. Gotowe roladki podawaj z sosem i opiekanymi ziemniakami. Udekoruj gałązką świeżego rozmarynu.

Aromatyczne roladki z kurczaka z oscypkiem i sosem śliwkowym - Krok 7
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Aromatyczne roladki z kurczaka z oscypkiem i sosem śliwkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Aromatyczne roladki z kurczaka z oscypkiem i sosem śliwkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Aromatyczne roladki z kurczaka z oscypkiem i sosem śliwkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Aromatyczne roladki z kurczaka z oscypkiem i sosem śliwkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Aromatyczne roladki z kurczaka z oscypkiem i sosem śliwkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Aromatyczne roladki z kurczaka z oscypkiem i sosem śliwkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Aromatyczne roladki z kurczaka z oscypkiem i sosem śliwkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

Francuskie, filo czy kruche? W formie tarty lub quiche? Ciasto na słono może mieć wiele postaci. Dodaje się do niego warzywa, sery, mięso, zioła. Skorzystaj z naszych porad i uruchom kulinarną fantazję, tworząc pyszne słone wypieki dla bliskich.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Aromatyczne roladki z kurczaka z oscypkiem i sosem śliwkowymAromatyczne roladki z kurczaka z oscypkiem i sosem śliwkowym

Jeśli masz ochotę na danie z góralskim akcentem, które jednocześnie będzie wykwintne, przygotuj aromatyczne roladki z kurczaka z oscypkiem i sosem śliwkowym. Delikatnie pikantne roladki przełamane słodyczą śliwek i intensywnym wędzonym aromatem góralskiego sera to propozycja na pyszny świąteczny obiad. Najlepiej smakują z ziemniakami pod różnymi postaciami – pieczonymi z ziołami, frytkami lub puree. Ze względu na sos śliwkowy z dodatkiem pomidorów, w którym dusi się mięso, sprawdzą się również podane z kaszą lub ryżem. Do takiego zestawu pasować będzie też warzywny akcent. Dobrą propozycją jest sałatka z tartą marchewką, sałatą lodową, ogórkiem, pestkami dyni i żurawiną (która pod każdą postacią pasuje do oscypka). Najlepiej polać ją sosem z octem balsamicznym i miodem. Uzyskany wtedy słodko-słony smak będzie dobrze komponował się z przyrządzonymi według prezentowanego przepisu roladkami. Zapoznaj się z nim i przygotuj smaczną potrawę, która przypadnie do gustu miłośnikom faszerowanych mięs!