Aromatyczne roladki z kurczaka z oscypkiem i sosem śliwkowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Aromatyczne roladki z kurczaka z oscypkiem i sosem śliwkowym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

38

heart
671 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

452 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

621 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

1 opakowanie

100 gramów

0.5 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

1 łyżeczka

200 mililitrów

1 pęczek

7 ziaren

2 łyżki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Śliwki zalej gorącym winem, przykryj i pozostaw na 10 minut. Oscypek pokrój w drobną kostkę, a kolendrę posiekaj.

Aromatyczne roladki z kurczaka z oscypkiem i sosem śliwkowym - Krok 1

Krok 2

Piersi osusz i rozbij cienko tłuczkiem. Oprósz rozgniecionym w moździerzu zielem oraz odrobiną soli.

Aromatyczne roladki z kurczaka z oscypkiem i sosem śliwkowym - Krok 2

Krok 3

Śliwki odsącz i pokrój w paski. Przełóż połowę do miseczki i połącz z serem oraz kolendrą.

Aromatyczne roladki z kurczaka z oscypkiem i sosem śliwkowym - Krok 3

Krok 4

Gotowy farsz rozłóż po równo na sznyclach, zwiń roladki i zepnij wykałaczkami.

Aromatyczne roladki z kurczaka z oscypkiem i sosem śliwkowym - Krok 4

Krok 5

Fix rozmieszaj z sokiem oraz winem z moczenia śliwek.

Aromatyczne roladki z kurczaka z oscypkiem i sosem śliwkowym - Krok 5

Krok 6

Cebulę oraz jabłka pokrój w cząstki i przesmaż na rozgrzanej oliwie. Włóż również roladki i obsmaż z każdej strony.

Aromatyczne roladki z kurczaka z oscypkiem i sosem śliwkowym - Krok 6

Krok 7

Dodaj koncentrat pomidorowy oraz pozostałe śliwki, a następnie wlej Fix i zagotuj. Zmniejsz ogień i duś pod przykryciem 8 minut. Gotowe roladki podawaj z sosem i opiekanymi ziemniakami. Udekoruj gałązką świeżego rozmarynu.

Aromatyczne roladki z kurczaka z oscypkiem i sosem śliwkowym - Krok 7
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Aromatyczne roladki z kurczaka z oscypkiem i sosem śliwkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Aromatyczne roladki z kurczaka z oscypkiem i sosem śliwkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Aromatyczne roladki z kurczaka z oscypkiem i sosem śliwkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Aromatyczne roladki z kurczaka z oscypkiem i sosem śliwkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Aromatyczne roladki z kurczaka z oscypkiem i sosem śliwkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Aromatyczne roladki z kurczaka z oscypkiem i sosem śliwkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Aromatyczne roladki z kurczaka z oscypkiem i sosem śliwkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Aromatyczne roladki z kurczaka z oscypkiem i sosem śliwkowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Kociołek węgierski
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Aromatyczne roladki z kurczaka z oscypkiem i sosem śliwkowymAromatyczne roladki z kurczaka z oscypkiem i sosem śliwkowym

Jeśli masz ochotę na danie z góralskim akcentem, które jednocześnie będzie wykwintne, przygotuj aromatyczne roladki z kurczaka z oscypkiem i sosem śliwkowym. Delikatnie pikantne roladki przełamane słodyczą śliwek i intensywnym wędzonym aromatem góralskiego sera to propozycja na pyszny świąteczny obiad. Najlepiej smakują z ziemniakami pod różnymi postaciami – pieczonymi z ziołami, frytkami lub puree. Ze względu na sos śliwkowy z dodatkiem pomidorów, w którym dusi się mięso, sprawdzą się również podane z kaszą lub ryżem. Do takiego zestawu pasować będzie też warzywny akcent. Dobrą propozycją jest sałatka z tartą marchewką, sałatą lodową, ogórkiem, pestkami dyni i żurawiną (która pod każdą postacią pasuje do oscypka). Najlepiej polać ją sosem z octem balsamicznym i miodem. Uzyskany wtedy słodko-słony smak będzie dobrze komponował się z przyrządzonymi według prezentowanego przepisu roladkami. Zapoznaj się z nim i przygotuj smaczną potrawę, która przypadnie do gustu miłośnikom faszerowanych mięs!