Aromatyczne roladki z kurczaka z oscypkiem i sosem śliwkowym
łatwe
605 osób zapisało

Składniki
4 sztuki
1 opakowanie
100 gramów
0.5 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
1 łyżeczka
200 mililitrów
1 pęczek
7 ziaren
2 łyżki
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Śliwki zalej gorącym winem, przykryj i pozostaw na 10 minut. Oscypek pokrój w drobną kostkę, a kolendrę posiekaj.

Krok 2
Piersi osusz i rozbij cienko tłuczkiem. Oprósz rozgniecionym w moździerzu zielem oraz odrobiną soli.

Krok 3
Śliwki odsącz i pokrój w paski. Przełóż połowę do miseczki i połącz z serem oraz kolendrą.

Krok 4
Gotowy farsz rozłóż po równo na sznyclach, zwiń roladki i zepnij wykałaczkami.

Krok 5
Fix rozmieszaj z sokiem oraz winem z moczenia śliwek.

Krok 6
Cebulę oraz jabłka pokrój w cząstki i przesmaż na rozgrzanej oliwie. Włóż również roladki i obsmaż z każdej strony.

Krok 7
Dodaj koncentrat pomidorowy oraz pozostałe śliwki, a następnie wlej Fix i zagotuj. Zmniejsz ogień i duś pod przykryciem 8 minut. Gotowe roladki podawaj z sosem i opiekanymi ziemniakami. Udekoruj gałązką świeżego rozmarynu.

Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Fix Kurczak słodko-kwaśny Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuWyrazisty smak i aromat sprawiają, że stają się przysmakiem nie tylko zapalonych grzybiarzy. Warto znaleźć miejsce wśród domowych przetworów dla przynajmniej kilku słoiczków.
Czytaj więcejBez problemu znajdziemy je w sklepach, lecz ich smak nie może równać się z walorami owoców, które przygotujemy samodzielnie. Jak suszyć śliwki? Dziś poruszymy temat suszenia śliwek w piekarniku oraz w suszarce.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Aromatyczne roladki z kurczaka z oscypkiem i sosem śliwkowym
Jeśli masz ochotę na danie z góralskim akcentem, które jednocześnie będzie wykwintne, przygotuj aromatyczne roladki z kurczaka z oscypkiem i sosem śliwkowym. Delikatnie pikantne roladki przełamane słodyczą śliwek i intensywnym wędzonym aromatem góralskiego sera to propozycja na pyszny świąteczny obiad. Najlepiej smakują z ziemniakami pod różnymi postaciami – pieczonymi z ziołami, frytkami lub puree. Ze względu na sos śliwkowy z dodatkiem pomidorów, w którym dusi się mięso, sprawdzą się również podane z kaszą lub ryżem. Do takiego zestawu pasować będzie też warzywny akcent. Dobrą propozycją jest sałatka z tartą marchewką, sałatą lodową, ogórkiem, pestkami dyni i żurawiną (która pod każdą postacią pasuje do oscypka). Najlepiej polać ją sosem z octem balsamicznym i miodem. Uzyskany wtedy słodko-słony smak będzie dobrze komponował się z przyrządzonymi według prezentowanego przepisu roladkami. Zapoznaj się z nim i przygotuj smaczną potrawę, która przypadnie do gustu miłośnikom faszerowanych mięs!