Przepisy z oscypkiem

53 przepisy

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy (53)

Kurczak po zbójnicku zapiekany w ziemniakach
ratingratingratingratingrating

411

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Jeśli lubisz delikatne w smaku mięso drobiowe, koniecznie wypróbuj przepis na kurczaka po zbójnic...
Sałatka z szynką i ogórkiem - VIDEO
ratingratingratingratingrating

389

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Połączenie sera oraz szynki występuje często w wielu daniach, np. w tostach, kanapkach, na pizzy...
Placki ziemniaczane po góralsku
ratingratingratingratingrating

108

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Szacowana cena przygotowania dania: do 15 zł. Ceny zostały oszacowane na podstawie orientacyjnych...
Kotlet schabowy faszerowany kurkami
ratingratingratingratingrating

53

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Szukasz odmiany dla codziennej kuchni polskiej? Dobrze trafiłaś. Faszerowanie to najłatwiejszy s...
Ziemniaczane przekładańce po zakopiańsku
ratingratingratingratingrating

33

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Ziemniaczane przekładańce po zakopiańsku to dobra inspiracja na codzienny obiad lub szybką przeką...
Pizza góralska
ratingratingratingratingrating

23

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Ryba ze szpinakiem
ratingratingratingratingrating

45

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
50 min.
Dorada najlepiej smakuje pieczona lub grillowana. Z dodatkiem szpinaku z suszonymi pomidorami i o...
Aromatyczne roladki z kurczaka z oscypkiem i sosem śliwkowym
ratingratingratingratingrating

26

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Jeśli masz ochotę na danie z góralskim akcentem, które jednocześnie będzie wykwintne, przygotuj a...
Zupa serowa z grzankami
ratingratingratingratingrating

27

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
70 min.
Pomidorowa, ogórkowa, rosół… i tak w kółko? Pora urozmaicić swój jadłospis i dodać do niego nowe...
Muffinki z cukinią
ratingratingratingratingrating

23

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Cukinia jest doskonałym składnikiem wielu wypieków. Nadaje im delikatności, sprawia, że ciasto ni...
Zapiekane gniazdka z tagliatelle z kurkami i oscypkiem
ratingratingratingratingrating

28

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
35 min.
Zapiekane gniazdka z tagliatelle z kurkami i oscypkiem to oryginalny sposób na podanie makaronu...
Karkówka po myśliwsku z miodem i rozmarynem
ratingratingratingratingrating

39

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
50 min.
Są takie połączenia smaków, które gwarantują kulinarny sukces. Tak jest w przypadku mięsa i miodu...
Polędwica nadziewana jabłkami na styl hasselback
ratingratingratingratingrating

9

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Polędwica nadziewana jabłkami na styl hasselback to niecodzienny sposób na przygotowanie pieczeni...
Zapiekanka z ziemniakami i papryka
ratingratingratingratingrating

25

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Zapiekanka z ziemniakami to świetna propozycja na prosty, ale jednocześnie wyjątkowo smaczny obia...
Kaszanka grillowana w cebuli
ratingratingratingratingrating

3

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Jeżeli szukasz alternatywy dla popularnych dań z rusztu, przygotuj kaszankę grillowaną w cebuli...
Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem
ratingratingratingratingrating

33

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Rydz jest jednym z najsmaczniejszych grzybów, jakie można znaleźć w polskich lasach. Okres jego w...
Sałatka z kaszą gryczaną, oscypkiem i grzybami
ratingratingratingratingrating

10

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Przygotowanie proponowanej sałatki to dobry sposób na smaczną kolację lub przekąskę między posiłk...
Zapiekanka z oscypkiem
ratingratingratingratingrating

12

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Oscypki znają wszyscy miłośnicy górskich klimatów. Jeśli należycie do tej grupy, z pewnością wiel...
Szaszłyki z piersi indyka z szynką parmeńską i oscypkiem
ratingratingratingratingrating

22

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
Mięso drobiowe z powodzeniem przyrządzisz na grillu. Pamiętaj jedynie, że jest dość chude, więc n...
Zakopiańskie kieszonki z kurczaka
ratingratingratingratingrating

5

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
35 min.
Oscypek z żurawiną to przekąska znana głównie z Podhala, choć bardzo popularna jest również w inn...
Pierogi z grzybami – kurkami
ratingratingratingratingrating

15

stopień trudności

trudne

czas przygotowania
60 min.
Pierogi można przygotować na różne sposoby. Te z kurkami to jedna z wielu wersji tego popularnego...
Pizza Meksykańska
ratingratingratingratingrating

13

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Placek po zbójnicku - VIDEO
ratingratingratingratingrating

17

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Jeśli masz ochotę na coś oryginalnego na obiad, proponujemy Ci placek po zbójnicku. Takie danie s...
Medaliony wieprzowe z oscypkiem i żurawiną
ratingratingratingratingrating

6

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
Oscypek jest dobrze znany wszystkim amatorom kultury Podhala.Jest wędzonym serem o wędzonym smaku...
Pstrąg zapiekany
ratingratingratingratingrating

8

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Pstrąg jest wyśmienitą rybą – poznaj sposób przygotowania, który wydobędzie z niego pełnię smaku...
Kurczak zapiekany z bakłażanem
ratingratingratingratingrating

7

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Kurczak zapiekany z bakłażanem to prawdziwe bogactwo smaków. W tym daniu znajdziesz wiele różnoro...
Placki ziemniaczane z żurawiną i oscypkiem
ratingratingratingratingrating

8

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Klasyczne placki ziemniaczane to smaczna i uniwersalna propozycja na danie obiadowe. Sekret ich s...

Ciekawostki i porady

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

Francuskie, filo czy kruche? W formie tarty lub quiche? Ciasto na słono może mieć wiele postaci. Dodaje się do niego warzywa, sery, mięso, zioła. Skorzystaj z naszych porad i uruchom kulinarną fantazję, tworząc pyszne słone wypieki dla bliskich.

Czytaj więcej

przepisy.pl - OscypekOscypek

Apetyczna wizytówka polskich gór. Wiedzieliście, że istnieje nawet szlak oscypkowy, wskazujący miejsca, w których można kupić oryginalny ser? Aż chce się spakować plecak i wyruszyć na długą wędrówkę tą smakowitą trasą. Tym razem jednak przygodę z oscypkiem proponujemy zacząć od podwinięcia rękawów i zawiązania kuchennego fartucha. Wędzony, owczy ser o bogatym smaku i zapachu każdemu przybliży klimat górskich dolin i łąk.

Dla kogo?

Nie trzeba być fanem całodziennych wspinaczek albo szusowania na nartach po ośnieżonych stokach, by w pełni docenić walory smakowe oscypka. Co prawda wiele osób uważa, że najlepiej smakuje w bacówce, w której został wyprodukowany, lecz w domowej jadalni też będzie pysznie. Oscypek wyróżnia się słonym smakiem i wędzonym aromatem, więc pasuje do wielu łagodnych produktów, którym dodaje temperamentu.

Na jaką okazję?

Nie ma to jak oscypek na gorąco! Pamiętajcie o nim podczas grillowania. Na talerzach najlepiej prezentuje się z konfiturą żurawinową lub wiśniową. Deszczowa aura nie zachęca do rozpalania grilla w ogrodzie? Przygotujcie warzywa zapiekane z oscypkiem – ser fantastycznie pasuje do ziemniaków, szpinaku i pomidorów. Zadziwcie gości pizzą po góralsku lub risotto z dodatkiem oscypka. Kulinarne, międzynarodowe kombinacje są na talerzach bardzo mile widziane.

Czy wiesz, że?

Produkcja oryginalnych oscypków obwarowana jest restrykcyjnymi przepisami, w tym regulacjami unijnymi. Warto wiedzieć, że prawdziwy ser można kupić wyłącznie między majem a październikiem. Wtedy bowiem trwa wypas owiec i jest to okres, w którym zwierzęta dają mleko potrzebne do produkcji oscypków.

Dla urozmaicenia:

Oscypek to tradycyjny, lokalny przysmak „spod samiuśkich Tater” bardzo dobrze sprawdza się w wykwintnych daniach. Można zapiekać go z plastrami soczystego mięsa lub łączyć z rybami – halibutem, pstrągiem oraz doradą.