Dania i potrawy z oscypkiem | Przepisy.pl pixel

Przepisy z oscypkiem

52 przepisy

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

logo przepisy.pl

Ciekawostki i porady

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - OscypekOscypek

Apetyczna wizytówka polskich gór. Wiedzieliście, że istnieje nawet szlak oscypkowy, wskazujący miejsca, w których można kupić oryginalny ser? Aż chce się spakować plecak i wyruszyć na długą wędrówkę tą smakowitą trasą. Tym razem jednak przygodę z oscypkiem proponujemy zacząć od podwinięcia rękawów i zawiązania kuchennego fartucha. Wędzony, owczy ser o bogatym smaku i zapachu każdemu przybliży klimat górskich dolin i łąk.

Dla kogo?

Nie trzeba być fanem całodziennych wspinaczek albo szusowania na nartach po ośnieżonych stokach, by w pełni docenić walory smakowe oscypka. Co prawda wiele osób uważa, że najlepiej smakuje w bacówce, w której został wyprodukowany, lecz w domowej jadalni też będzie pysznie. Oscypek wyróżnia się słonym smakiem i wędzonym aromatem, więc pasuje do wielu łagodnych produktów, którym dodaje temperamentu.

Na jaką okazję?

Nie ma to jak oscypek na gorąco! Pamiętajcie o nim podczas grillowania. Na talerzach najlepiej prezentuje się z konfiturą żurawinową lub wiśniową. Deszczowa aura nie zachęca do rozpalania grilla w ogrodzie? Przygotujcie warzywa zapiekane z oscypkiem – ser fantastycznie pasuje do ziemniaków, szpinaku i pomidorów. Zadziwcie gości pizzą po góralsku lub risotto z dodatkiem oscypka. Kulinarne, międzynarodowe kombinacje są na talerzach bardzo mile widziane.

Czy wiesz, że?

Produkcja oryginalnych oscypków obwarowana jest restrykcyjnymi przepisami, w tym regulacjami unijnymi. Warto wiedzieć, że prawdziwy ser można kupić wyłącznie między majem a październikiem. Wtedy bowiem trwa wypas owiec i jest to okres, w którym zwierzęta dają mleko potrzebne do produkcji oscypków.

Dla urozmaicenia:

Oscypek to tradycyjny, lokalny przysmak „spod samiuśkich Tater” bardzo dobrze sprawdza się w wykwintnych daniach. Można zapiekać go z plastrami soczystego mięsa lub łączyć z rybami – halibutem, pstrągiem oraz doradą.