Przepisy z oscypkiem
52 przepisy
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcej
Oscypek
Apetyczna wizytówka polskich gór. Wiedzieliście, że istnieje nawet szlak oscypkowy, wskazujący miejsca, w których można kupić oryginalny ser? Aż chce się spakować plecak i wyruszyć na długą wędrówkę tą smakowitą trasą. Tym razem jednak przygodę z oscypkiem proponujemy zacząć od podwinięcia rękawów i zawiązania kuchennego fartucha. Wędzony, owczy ser o bogatym smaku i zapachu każdemu przybliży klimat górskich dolin i łąk.
Dla kogo?
Nie trzeba być fanem całodziennych wspinaczek albo szusowania na nartach po ośnieżonych stokach, by w pełni docenić walory smakowe oscypka. Co prawda wiele osób uważa, że najlepiej smakuje w bacówce, w której został wyprodukowany, lecz w domowej jadalni też będzie pysznie. Oscypek wyróżnia się słonym smakiem i wędzonym aromatem, więc pasuje do wielu łagodnych produktów, którym dodaje temperamentu.
Na jaką okazję?
Nie ma to jak oscypek na gorąco! Pamiętajcie o nim podczas grillowania. Na talerzach najlepiej prezentuje się z konfiturą żurawinową lub wiśniową. Deszczowa aura nie zachęca do rozpalania grilla w ogrodzie? Przygotujcie warzywa zapiekane z oscypkiem – ser fantastycznie pasuje do ziemniaków, szpinaku i pomidorów. Zadziwcie gości pizzą po góralsku lub risotto z dodatkiem oscypka. Kulinarne, międzynarodowe kombinacje są na talerzach bardzo mile widziane.
Czy wiesz, że?
Produkcja oryginalnych oscypków obwarowana jest restrykcyjnymi przepisami, w tym regulacjami unijnymi. Warto wiedzieć, że prawdziwy ser można kupić wyłącznie między majem a październikiem. Wtedy bowiem trwa wypas owiec i jest to okres, w którym zwierzęta dają mleko potrzebne do produkcji oscypków.
Dla urozmaicenia:
Oscypek to tradycyjny, lokalny przysmak „spod samiuśkich Tater” bardzo dobrze sprawdza się w wykwintnych daniach. Można zapiekać go z plastrami soczystego mięsa lub łączyć z rybami – halibutem, pstrągiem oraz doradą.



