Składniki
1 sztuka
1 opakowanie
1 sztuka
100 mililitrów
2 łyżki
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Obierz dynię ze skóry. Usuń pestki I pokrój miąższ dyni w kostkę, ok. 2 cm. Drobno pokrój cebulę. Przesmaż cebulę na oliwie do momentu gdy będzie zmieniać kolor.
Krok 2
Dodaj dynię i smaż dalej, mieszając przez 5 minut. Dodaj 400 ml wody i zawartość opakowania Knorr Naturalnie smaczne. Doprowadź całość do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj gulasz przez 10-15 minut do momentu gdy dynia będzie miękka.
Krok 3
Podawaj gulasz dyniowy ze śmietaną i posiekaną świeżą pietruszką.
Dobra rada:
Delikatna dynia lubi towarzystwo. Dodaj do gulaszu inne warzywa takie jak papryka, marchewka czy ziemniaki. Zastąp połowę wody sokiem pomidorowym.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Naturalnie smaczne Gulasz Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNa zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Gulasz z dyni
Do przyrządzenia doskonałego gulaszu wcale nie potrzebujesz mięsa – z powodzeniem zastąpisz je bowiem dynią. Takie danie warto przygotować szczególnie w sezonie jesienno-zimowym, kiedy dynia jest najsmaczniejsza i łatwo dostępna. Oprócz niej, w gulaszu mogą się znaleźć również inne warzywa, takie jak: ziemniaki, marchewki, czy różnego rodzaju papryki. Do przyrządzenia tej potrawy warto użyć dyni piżmowej lub hokkaido o słodkawym, lekko orzechowym smaku. Pozbawiony skóry i nasion miąższ pokrój w dużą kostkę. Drobno posiekaj cebulę i podsmaż ją na rozgrzanej oliwie z oliwek, a po chwili dodaj dynię. Zawartość patelni zalej wodą z przyprawą do gulaszu i gotuj, aż dynia będzie miękka. Tak przygotowane danie podawaj bezpośrednio po ugotowaniu, z dodatkiem kaszy gryczanej lub jęczmiennej. Równie dobrze będzie smakować z ryżem czy kluskami, a nawet z kromką ulubionego pieczywa. Serwując danie, ozdób je kleksem gęstej kwaśnej śmietany i posyp drobno posiekaną natką świeżej pietruszki. Przyrządź smaczny gulasz z dyni z naszym przepisem.