Składniki
1 sztuka
1 opakowanie
1 sztuka
100 mililitrów
2 łyżki
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Obierz dynię ze skóry. Usuń pestki I pokrój miąższ dyni w kostkę, ok. 2 cm. Drobno pokrój cebulę. Przesmaż cebulę na oliwie do momentu gdy będzie zmieniać kolor.
Krok 2
Dodaj dynię i smaż dalej, mieszając przez 5 minut. Dodaj 400 ml wody i zawartość opakowania Knorr Naturalnie smaczne. Doprowadź całość do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj gulasz przez 10-15 minut do momentu gdy dynia będzie miękka.
Krok 3
Podawaj gulasz dyniowy ze śmietaną i posiekaną świeżą pietruszką.
Dobra rada:
Delikatna dynia lubi towarzystwo. Dodaj do gulaszu inne warzywa takie jak papryka, marchewka czy ziemniaki. Zastąp połowę wody sokiem pomidorowym.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.
Czytaj więcejDobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Gulasz z dyni
Do przyrządzenia doskonałego gulaszu wcale nie potrzebujesz mięsa – z powodzeniem zastąpisz je bowiem dynią. Takie danie warto przygotować szczególnie w sezonie jesienno-zimowym, kiedy dynia jest najsmaczniejsza i łatwo dostępna. Oprócz niej, w gulaszu mogą się znaleźć również inne warzywa, takie jak: ziemniaki, marchewki, czy różnego rodzaju papryki. Przygotuj smaczny gulasz z dyni z naszym przepisem. Gotowanie pójdzie jak z płatka!
Dla kogo? Gulasz z dyni z warzywami posmakuje nie tylko wegetarianom, choć trzeba przyznać, że będzie to naprawdę duża gratka dla wszystkich zwolenników diet roślinnych. Serwuj gulasz dyniowy, gdy masz ochotę na aromatyczne danie bez dodatku mięsa.
Na jaką okazję? Proponujemy gulasz z dyni hokkaido, ponieważ jest mniejsza od dyni zwyczajnej, a przez to bardziej poręczna. Łatwiej poradzić sobie z jej obieraniem i krojeniem, co jest kluczowe, gdy zależy ci na szybkim zrobieniu obiadu. Przygotuj większą porcję – gulasz z dynią można odgrzewać bez utraty walorów smakowych, więc posiłek na dwa dni masz załatwiony.
Czy wiesz, że? Do przyrządzenia tej potrawy warto użyć dyni piżmowej lub hokkaido o słodkawym, lekko orzechowym smaku. Pozbawiony skóry i nasion miąższ pokrój w dużą kostkę. Drobno posiekaj cebulę i podsmaż ją na rozgrzanej oliwie z oliwek, a po chwili dodaj dynię. Zawartość patelni zalej wodą z przyprawą do gulaszu i gotuj, aż dynia będzie miękka.
Dla urozmaicenia: Tak przygotowany gulasz z dyni piżmowej lub hokkaido podawaj bezpośrednio po ugotowaniu, z dodatkiem kaszy gryczanej lub jęczmiennej. Równie dobrze będzie smakować z ryżem czy kluskami, a nawet z kromką ulubionego pieczywa. Serwując gulasz dyniowy, ozdób je kleksem gęstej kwaśnej śmietany i posyp drobno posiekaną natką świeżej pietruszki.