Gulasz z dyni przepis – Zobacz na przepisy.pl

Gulasz z dyni

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

16

160 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

367 osób wydrukowało

Pobierz pdf

341 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 opakowanie

1 sztuka

100 mililitrów

2 łyżki

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Obierz dynię ze skóry. Usuń pestki I pokrój miąższ dyni w kostkę, ok. 2 cm. Drobno pokrój cebulę. Przesmaż cebulę na oliwie do momentu gdy będzie zmieniać kolor.

Krok 2

Dodaj dynię i smaż dalej, mieszając przez 5 minut. Dodaj 400 ml wody i zawartość opakowania Knorr Naturalnie smaczne. Doprowadź całość do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj gulasz przez 10-15 minut do momentu gdy dynia będzie miękka.

Krok 3

Podawaj gulasz dyniowy ze śmietaną i posiekaną świeżą pietruszką.

przepisy.pl

Dobra rada:

Delikatna dynia lubi towarzystwo. Dodaj do gulaszu inne warzywa takie jak papryka, marchewka czy ziemniaki. Zastąp połowę wody sokiem pomidorowym.

5

Opinie o przepisie

  • Ewelina Mackiewicz

    Ewelina Mackiewicz , 14.06.2016

    a ja dziś miałam gulasz na obiad, ale z mięsem :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Honorata Dzierżak-Antczak

    Honorata Dzierżak-Antczak , 14.06.2016

    Wygląda obłędnie! :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mateusz Gosiewski

    Mateusz Gosiewski , 14.06.2016

    Maciej Marcinkiewicz co o tym sądzisz?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Daniel Borowski

    Daniel Borowski , 14.06.2016

    Mateusz Gosiewski trzeba spytac

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Paulina Topolewicz

    Paulina Topolewicz , 14.06.2016

    Daniel Borowski kiedy robimy

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Gulasz z dyni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Gulasz z dyni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Gulasz z dyni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Gulasz z dyni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Gulasz z dyni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Gulasz z dyni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Gulasz z dyni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Gulasz z dyniGulasz z dyni

Do przyrządzenia doskonałego gulaszu wcale nie potrzebujesz mięsa – z powodzeniem zastąpisz je bowiem dynią. Takie danie warto przygotować szczególnie w sezonie jesienno-zimowym, kiedy dynia jest najsmaczniejsza i łatwo dostępna. Oprócz niej, w gulaszu mogą się znaleźć również inne warzywa, takie jak: ziemniaki, marchewki, czy różnego rodzaju papryki. Do przyrządzenia tej potrawy warto użyć dyni piżmowej lub hokkaido o słodkawym, lekko orzechowym smaku. Pozbawiony skóry i nasion miąższ pokrój w dużą kostkę. Drobno posiekaj cebulę i podsmaż ją na rozgrzanej oliwie z oliwek, a po chwili dodaj dynię. Zawartość patelni zalej wodą z przyprawą do gulaszu i gotuj, aż dynia będzie miękka. Tak przygotowane danie podawaj bezpośrednio po ugotowaniu, z dodatkiem kaszy gryczanej lub jęczmiennej. Równie dobrze będzie smakować z ryżem czy kluskami, a nawet z kromką ulubionego pieczywa. Serwując danie, ozdób je kleksem gęstej kwaśnej śmietany i posyp drobno posiekaną natką świeżej pietruszki. Przyrządź smaczny gulasz z dyni z naszym przepisem.