Gulasz z dyni – wegetariański z warzywami: przepis | Przepisy.pl pixel

Gulasz z dyni

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

22

172 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

459 osób wydrukowało

Pobierz pdf

499 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 opakowanie

1 sztuka

100 mililitrów

2 łyżki

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Obierz dynię ze skóry. Usuń pestki I pokrój miąższ dyni w kostkę, ok. 2 cm. Drobno pokrój cebulę. Przesmaż cebulę na oliwie do momentu gdy będzie zmieniać kolor.

Krok 2

Dodaj dynię i smaż dalej, mieszając przez 5 minut. Dodaj 400 ml wody i zawartość opakowania Knorr Naturalnie smaczne. Doprowadź całość do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj gulasz przez 10-15 minut do momentu gdy dynia będzie miękka.

Krok 3

Podawaj gulasz dyniowy ze śmietaną i posiekaną świeżą pietruszką.

przepisy.pl

Dobra rada:

Delikatna dynia lubi towarzystwo. Dodaj do gulaszu inne warzywa takie jak papryka, marchewka czy ziemniaki. Zastąp połowę wody sokiem pomidorowym.

5

Opinie o przepisie

  • Ewelina Mackiewicz

    Ewelina Mackiewicz , 14.06.2016

    a ja dziś miałam gulasz na obiad, ale z mięsem :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Honorata Dzierżak-Antczak

    Honorata Dzierżak-Antczak , 14.06.2016

    Wygląda obłędnie! :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mateusz Gosiewski

    Mateusz Gosiewski , 14.06.2016

    Maciej Marcinkiewicz co o tym sądzisz?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Daniel Borowski

    Daniel Borowski , 14.06.2016

    Mateusz Gosiewski trzeba spytac

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Paulina Topolewicz

    Paulina Topolewicz , 14.06.2016

    Daniel Borowski kiedy robimy

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Gulasz z dyni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Gulasz z dyni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Gulasz z dyni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Gulasz z dyni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Gulasz z dyni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Gulasz z dyni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Gulasz z dyni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Gulasz z dyni - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Gulasz po meksykańsku
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Mrożenie zupy to doskonały sposób na zrobienie zapasów. Ta metoda przyda się również wtedy, gdy zrobicie zbyt duże porcje i nie chcecie wyrzucać jedzenia. Jest jedno „ale”! Nie wszystkie zupy mogą być zamrożone, ponieważ wiele zależy od składników, które są w nich zawarte.

Czytaj więcej

Jesteście smakoszami tradycyjnej, polskiej kuchni? W takim razie z pewnością ciężko Wam się oprzeć pysznym gołąbkom. Nie jest to potrawa trudna do przyrządzenia, lecz potrafi sprawić nie lada problemy.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Gulasz z dyniGulasz z dyni

Do przyrządzenia doskonałego gulaszu wcale nie potrzebujesz mięsa – z powodzeniem zastąpisz je bowiem dynią. Takie danie warto przygotować szczególnie w sezonie jesienno-zimowym, kiedy dynia jest najsmaczniejsza i łatwo dostępna. Oprócz niej, w gulaszu mogą się znaleźć również inne warzywa, takie jak: ziemniaki, marchewki, czy różnego rodzaju papryki. Przygotuj smaczny gulasz z dyni z naszym przepisem. Gotowanie pójdzie jak z płatka!

Dla kogo? Gulasz z dyni z warzywami posmakuje nie tylko wegetarianom, choć trzeba przyznać, że będzie to naprawdę duża gratka dla wszystkich zwolenników diet roślinnych. Serwuj gulasz dyniowy, gdy masz ochotę na aromatyczne danie bez dodatku mięsa.

Na jaką okazję? Proponujemy gulasz z dyni hokkaido, ponieważ jest mniejsza od dyni zwyczajnej, a przez to bardziej poręczna. Łatwiej poradzić sobie z jej obieraniem i krojeniem, co jest kluczowe, gdy zależy ci na szybkim zrobieniu obiadu. Przygotuj większą porcję – gulasz z dynią można odgrzewać bez utraty walorów smakowych, więc posiłek na dwa dni masz załatwiony.

Czy wiesz, że? Do przyrządzenia tej potrawy warto użyć dyni piżmowej lub hokkaido o słodkawym, lekko orzechowym smaku. Pozbawiony skóry i nasion miąższ pokrój w dużą kostkę. Drobno posiekaj cebulę i podsmaż ją na rozgrzanej oliwie z oliwek, a po chwili dodaj dynię. Zawartość patelni zalej wodą z przyprawą do gulaszu i gotuj, aż dynia będzie miękka.

Dla urozmaicenia: Tak przygotowany gulasz z dyni piżmowej lub hokkaido podawaj bezpośrednio po ugotowaniu, z dodatkiem kaszy gryczanej lub jęczmiennej. Równie dobrze będzie smakować z ryżem czy kluskami, a nawet z kromką ulubionego pieczywa. Serwując  gulasz dyniowy, ozdób je kleksem gęstej kwaśnej śmietany i posyp drobno posiekaną natką świeżej pietruszki.